Προχωρά ο σχεδιασμός για την ανάδειξη της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ στην Κοινότητα Ποταμών

0
397

Στόχος του Δήμου Νευροκοπίου να δημιουργήσει έναν ακόμη πόλο επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο


Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας η μελέτη αξιοποίησης της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ της Κοινότητας Ποταμών στο Δήμο Νευροκοπίου. Σκοπός της μελέτης η οποία συντάχθηκε από το Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο για λογαριασμό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, είναι η εκτέλεση εργασιών για την αξιοποίηση της περιοχής Αγίου Ραφαήλ, της Κοινότητας Ποταμών.
Οι επιμέρους εργασίες που θα γίνουν εκεί περιλαμβάνουν: Συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών – μονοπατιών (καθαρισμός βλάστησης, διαμόρφωση κόμης δένδρων κλπ). Διάνοιξη 2 μονοπατιών ως επέκταση των υφιστάμενων πεζοπορικών διαδρομών. Κατασκευή 60 ξύλινων μονοπατιών. Σήμανση προς ενημέρωση των επισκεπτών με τοποθέτηση συνολικά 13 πινακίδων. Θα τοποθετηθούν 3 κιόσκια, 14 παγκάκια, 24 τραπεζόπαγκοι. Θα κατασκευαστούν 3 βρύσες και 3 ψησταριές προκειμένου με δαπάνες του τοπικού δήμου εκεί να δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος έλξης επισκεπτών.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, που χειρίζεται το θέμα είπε ότι είναι ένα σχέδιο που ο Δήμος Νευροκοπίου θέλει να υλοποιήσει ενισχύοντας τους πόλους επισκεψιμότητας στο Λεκανοπέδιο, παρότι υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικού τύπου δυσκολίες, διότι πρόκειται για μια δασική περιοχή μέσα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πολλές σχετικές αδειοδοτήσεις. Το έργο θα γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δασαρχείο προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διάνοιξη μονοπατιού στην περιοχή του Αγίου Ραφαήλ εκεί όπου βρίσκεται ο καταρράκτης της Μαλούστας και ένα ακόμη μονοπάτι το οποίο είναι παράλληλο με το Δεσπάτη».
Το εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ είναι κτισμένο στο σημείο που ενώνονται τα νερά του Δεσπάτη και του χείμαρρου της Μελισσόμανδρας (Μαλούστα). Είναι ένας υπέροχος χώρος αναψυχής στο χωριό των Ποταμών όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάτσουν στα παγκάκια κάτω από τα τεράστια πλατάνια που υπάρχουν και να απολαύσουν τον συνδυασμό της παραδασόβιας και υδρόβιας πυκνής βλάστη- σης και πανίδας. Υπάρχει βέβαια και ένας καλά οργανωμένος χώρος για μπάρμπεκιου. Στον χώρο κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Λίγο παραπέρα υπάρχει και το Σπήλαιο των Ποταμών ή Σπήλαιο Δεσπάτη, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο, σύμφωνα με τον τοπικό δήμο.
Η περιοχή του εξωκκλησιού είναι σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Κοινότητα Ποταμών. Πέρα από την μέχρι τώρα απλή πρόσβαση των επισκεπτών, ο Δήμος Νευροκοπίου, επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει πεζοπορία μόνος ή με την παρέα του και να περπατήσει στη διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη αλλά σε μια πιο βατή διαδρομή. Η κίνηση αυτή του Δημου Νευροκοπίου είναι ένα ακόμη βήμα για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον ακριτικό δήμο κάτι που υλοποιεί σταδιακά και με πληθώρα ακόμη δράσεων που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού όσο και με την ανάδειξη των πλούσιων αξιοθέατων που διαθέτει με κορυφαίο ίσως το Οχυρό Λίσσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ