Προχωρούν οι αιτήσεις για το οικιακό αέριο στη Δράμα

0
7582

Ανοίγει κατάστημα στη Δράμα το επόμενο διάστημα η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η ροή των αιτήσεων για παροχή οικιακού φυσικού αερίου από το ήδη υπάρχον εγκατεστημένο δίκτυο της Δράμας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ. Από την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020, αρκετοί Δραμινοί υπέβαλαν αίτημα παροχής φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση.
Ωστόσο, όπως έλεγαν χθες στα «Χ» στελέχη της εταιρείας, η διαδικασία μέχρι και την τελική παροχή του αερίου στα σπίτια απαιτεί χρόνο, αφού προϋποθέτει σε πρώτη φάση να μπουν οι παροχές και μετά να γίνει η απαιτούμενη διαδικασία για την τοποθέτηση των μετρητών κλπ.
Όπως διευκρίνιζαν τα στελέχη της εταιρείας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στη Δράμα και κατάστημα της ΔΕΔΑ, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές να κάνουν αιτήσεις (πέραν του ηλεκτρονικού τρόπου μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ) και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία της σύνδεσης και τον τρόπο με υλοποίησης των έργων.
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του νέου δικτύου, ισχύει το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχαν αναφερθεί τα «Χ» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021 θα αρχίσουν στη Δράμα οι απαραίτητες εργασίες εγκατάστασης του νέου δικτύου φυσικού αερίου (εκσκαφές, τοποθετήσεις αγωγών κλπ.), όπως επανέλαβαν χθες στα «Χ» στελέχη της ΔΕΔΑ. Η διαδικασία υποβολής προσφορών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών διεθνών ανοικτών διαγωνισμών που προκήρυξε η εταιρεία για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στους δύο διαγωνισμούς για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου και συνδέσεων καταναλωτών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα προσήλθε ικανοποιητικός αριθμός οικονομικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις πλέον αναγνωρισμένες εταιρείες και κοινοπραξίες του κατασκευαστικού κλάδου, καταθέτοντας εμπρόθεσμα οικονομικές και τεχνικές προσφορές. Σημειώνεται ότι τα έργα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 33,45 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια ΑΜΘ προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα και την Καβάλα για τις οποίες τα έργα θα δημοπρατηθούν εντός του Νοεμβρίου 2020. Τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό χθες η ΔΕΔΑ, η επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, γίνεται πραγματικότητα. Τα έργα της ΔΕΔΑ που προβλέπουν την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε έξι νέες πόλεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, φέρνοντας φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.
Η αρχή θα γίνει από τις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών και του Κιλκίς για τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα εν λόγω έργα. Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις ανωτέρω πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 23,49 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021, προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, δήλωσε σχετικά με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων: «Η έλευση του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν κάτι που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια. Μετά από συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλαμε τους τελευταίους 12 μήνες, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της οικονομικής, αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας και για την Κεντρική Μακεδονία. Τα έργα στις πρώτες τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2021 με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα που κάναμε για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αναπτυξιακό μας έργο το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017.
Χρέος μας είναι τώρα να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου που είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ