Προκήρυξη για το «Αράπ – Τζαμί»

0
2861

Αφορά έργα οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά εκτιμώμενης αξίας 806.451 ευρώ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προχώρησε χθες Δευτέρα στην προκήρυξη (επιλογή αναδόχου με ανοιχτή διαδικασία) για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση Τεμένους “Αράπ – Τζαμί” στην πλατεία Δικαστηρίων Δράμας» που αφορά έργα οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά εκτιμώμενης αξίας 806.451 ευρώ.

Οι προσφορές των ενδιαφερομένων όπως έγινε γνωστό θα υποβάλλονται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου του 2020 σε ηλεκτρονικό φάκελο. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014- 2020» του ΕΣΠΑ, με σχετική απόφαση ένταξης της πράξης «Αποκατάσταση Τεμένους “Αράπ – Τζαμί” στην πλατεία Δικαστηρίων Δράμας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 610 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στο ιστορικό κτίριο είναι 1.496.300 ευρώ ενώ για το σύνολο του έργου εγκρίθηκε ήδη από τον Απρίλιο του 2018, από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, η ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019, με αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.Η χρηματοδότηση του συνολικού έργου αποκατάστασης του Τεμένους αφορά την ανάδειξη του ενός εκ των δύο εμβληματικών μνημείων της Δράμας, για την υλοποίηση των οποίων είχε μιλήσει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Δράμα πριν ακόμη από την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα έργα αποκατάστασης, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί με συνολικό κόστος και για τα δυο, περίπου 2,1 εκ. ευρώ.Το έργο που αφορά το Αράπ Τζαμί είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ της ΠΑΜΘ και σχετίζεται με παρεμβάσεις στον χώρο ο οποίος κτίστηκε γύρω στα 1850-1875 σε θέση παλαιότερου τεμένους. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Είναι γνωστό ότι το Αράπ Τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη. Σήμερα, στις όψεις του προστώου έχουν προσαρτηθεί μαγαζιά, που κρύβουν την πρόσοψη του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται διαμέσου ενός μαγαζιού που ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Δράμας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκαταστημένο και λειτουργικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!