Τέλος εποχής για τη ΔΕΚΠΟΤΑ;

0
1950

Κοινό αίτημα για την λύση και την εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης κατατέθηκε χθες από τρεις παρατάξεις. Τι είπαν χθες για τις εκκρεμότητές της, οι κ. κ. Κ. Χαρακίδης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος.

Αίτημα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας όπου θα προταθεί η λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ κατέθεσαν χθες Δευτέρα τρεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρατάξεις Πόλη+Ζωή, Project Δράμα 2020 και Αυτοδιοίκηση Πολιτών. Το αίτημα που υπογράφεται από 18 δημοτικούς συμβούλους των τριών παρατάξεων έγινε δεκτό και το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020.

Το σκεπτικό της κατάθεσης αιτήματος για την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να λυθεί η λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ και να εκκαθαριστεί, παρέθεσαν χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων, Κυριάκος Χαρακίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος. Σύμφωνα με τις ίδιες παρατάξεις, η υπερψήφιση της πρότασης για την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι δυνατή καθώς η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που απαιτείται (δεν χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία καθώς πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) υπάρχει αυτή την στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως είπε ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης, επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με την καθιέρωση του Κλεισθένη έχουν πλέον περισσότερο παρεμβατικό και ενεργό ρόλο κάτι που φάνηκε και από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, κατα τους οποίους συναίνεσαν σε πολλά ζητήματα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να πάει ο δήμος μπροστά όταν η Δημοτική Αρχή κάνει σωστά το έργο της. Η κατάθεση του αιτήματος όπως είπε αποτελεί υλοποίηση μίας εκ των θέσεων που κατατέθηκαν προεκλογικά και αφορούσαν την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και την εκκαθάρισή της. “Σήμερα καταθέσαμε το αίτημα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα επιχειρηματολογήσουμε προκειμένου να πείσουμε ακόμη περισσότερους συναδέρφους και να υπερψηφιστεί η κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Τα προβλήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι πολλά και δεν είναι σημερινά. Είναι μια επιχείρηση υποστελεχωμένη και δεν διαθέτει τους απαραίτητους εργαζόμενους που θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες. Πολλές φορές αποσπάζονται υπάλληλοι από τον Δήμο στην ΔΕΚΠΟΤΑ προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο της δημοτικής επιχείρησης και βλέπουμε μια σειρά παραλήψεων και προβλημάτων με τους καταλογισμούς του 2015 προς τον πρόεδρο και προς τους υπαλλήλους διότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά λόγω έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού. Υπήρξαν προβλήματα ισολογισμών που ούτε καν στις αθροίσεις τους δεν ήταν σωστοί” είπε ο κ. Χαρακίδης παραθέτοντας ως παράδειγμα και αναφορές εργαζομένων στην επιχείρηση που έλεγαν ότι το απλογραφικό λογιστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε η ΔΕΚΠΟΤΑ, (ταμείο οικονομικής διαχείρισης) λειτουργούσε με σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική απεικόνιση των συναλλαγών της επιχείρησης για την είσπραξη και απόδοση εισφορών, φόρων και λοιπών κρατήσεων υπέρ τρίτων να είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανακριβές και να μην ανταποκρίνεται πλήρως στα ορθά και πραγματικά λογιστικά αρχεία. Ο κ. Χαρακίδης πρόσθεσε “Αυτό σημαίνει ότι ο ταμίας δηλώνει ότι όλα τα λογιστικά τα οποία τηρούσαν δεν αποτύπωναν την πραγματική κατάσταση”. Επίσης είπε ότι “τα προβλήματα έχουν μεγαλώσει και πριν εκραγεί η βόμβα της ΔΕΚΠΟΤΑ με τα προβλήματα και τις οφειλές που έχει απέναντι σε προμηθευτές και πιθανόν απέναντι σε ασφαλιστικούς οργανισμούς πρέπει να προλάβουμε αυτό που πρόκειται να γίνει. Με την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες στον Δήμο Δράμας και ο δήμος εκτελεί όλο το πρόγραμμα. Για το προσωπικό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι υποχρεώσεις που έχει ο δήμος προς τους εργαζόμενους της ΔΕΚΠΟΤΑ θα τηρηθούν στο έπακρο. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ προς τρίτους αυτές θα αναληφθούν από τον Δήμο που θα είναι ο καθολικός διάδοχος. Τα ευρωπαικά προγράμματα θα τα τρέξει ο δήμος”.
Όσον αφορά την Ονειρούπολη, όπως είπε ο κ. Χαρακίδης “Το 2011 όταν είχαμε αναλάβει τον δήμο λόγω του Καλλικράτη και της σύνθετης κατάστασης που υπήρχε, δεν εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Την Ονειρούπολη λοιπόν την είχε κάνει ο Δήμος της Δράμας και έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Τότε μπήκαν τα παιχνίδια. Τότε διπλασιάστηκε σε μέγεθος και άλλαξε την μορφή της με τις δωρεάν υπηρεσίες και το εμπορικό κομμάτι. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην λυθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ η οποία στην ουσία αυτό που κάνει είναι η διοργάνωση της Ονειρούπολης…”.
Ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020, παίρνοντας τον λόγο στην συνέχεια είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα διότι έγινε κατάθεση αιτήματος για την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ και γιαυτό υπάρχει, όπως είπε, η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Οι τρεις παρατάξεις, θέλω να πιστεύω και οι υπόλοιπες της αντιπολίτευσης είναι σύμφωνες με το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ και θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσει με αυτό και η παράταξη του κ. Μαμσάκου. Να υπερψηφιστεί δηλαδή η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ και να γίνει συζήτηση για το πως θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητές της και επίσης πως το κλείσιμο θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” επεσήμανε ο κ. Τσιαμπούσης, προσθέτοντας ότι στην ΔΕΚΠΟΤΑ υπήρχαν πάντα ζητήματα αδιαφάνειας, τόσο μέχρι το τέλος του 2010 όσο και μετά το 2011 οπότε δημιουργήθηκε η νέα ΔΕΚΠΟΤΑ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρχαν και περιστατικά εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
“Η ΔΕΚΠΟΤΑ έφθασε σε ένα σημείο να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μόνο για την Ονειρούπολη. Το λέω αυτό διότι η ΔΕΚΠΟΤΑ υπήρξε στο παρελθόν μια παραγωγική επιχείρηση που έδωσε τεράστιο πολιτιστικό έργο ωστόσο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί μόνο για την Ονειρούπολη και έχει αφήσει τα υπόλοιπα κομμάτια, αν εξαιρέσουμε, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι το οποίο βάση Νόμου έχει μεταφερθεί στον Δήμο και την λειτουργία των ΚΔΑΥ που επίσης με την λύση και την εκκαθάριση που προτείνεται θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στον Δήμο είτε (σύμφωνα με την δική μας πρόταση) στο Νομικό Πρόσωπο” είπε ο κ. Τσιαμπούσης.
Ο κ. Τσιαμπούσης , επεσήμανε επίσης ότι η κατάσταση (στην ΔΕΚΠΟΤΑ) το τελευταίο πεντάμηνο έχει γίνει ακόμη χειρότερη και αυτό διότι υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που συνέρχεται μόνο σε έκτακτες συνεδριάσεις. Υπάρχουν επίσης συνεδριάσεις όπου παίρνονται σοβαρές αποφάσεις και κρατούν 5 λεπτά τόσο ώστε να μη παρευρίσκονται τα μέλη της αντιπολίτευσης σε αυτές. “Όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο τετράμηνο μας ώθησε σαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και ένα από αυτά είναι η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Εμείς σαν παράταξη το λέμε από το 2014. Το είπαμε ξεκάθαρα και προεκλογικά. Ήταν ένα θέμα από αυτά για τα οποία θα συνεργαζόμασταν με τον οποιονδήποτε”. Ο κ. Τσιαμπούσης ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ θα κλείσει όταν θα έχουν διαλευκανθεί όλες οι υποθέσεις που ελέγχονται και ποινικά (όταν θα γίνει ο καταλογισμός των οικονομικών και των πολιτικών ευθυνών για τα τελευταία 9 -10 χρόνια). Είπε ότι αυτό θα διασφαλιστεί από την παράταξή του. Εξήγησε ότι μετά την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της έναρξης των διαδικασιών για την εκκαθάριση και την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ και μέχρι να τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης θα εξασφαλιστεί ότι όλα τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια …θα διαλευκανθούν και θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες σε όποιους τις έχουν και έχουν διοικήσει. “Με την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται το πρώτο βήμα και αυτό θα ολοκληρωθεί όταν τελειώσει η εκκαθάριση και μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τις οποίες θα συζητήσουμε, όταν το προσωπικό θα μεταφερθεί στον δήμο όπως ορίζει ο Νόμος και όταν εξασφαλιστεί η πληρωμή των οφειλών της επιχείρησης. Ως τότε στον προϋπολογισμό του 2020 ή (αν απαιτηθεί) και στον προϋπολογισμό του 2021, η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί πέραν των απαραίτητων μισθοδοσιών για όσο διάστημα θα λειτουργεί. Οι δράσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ μέσω ενός νέου σχεδίου που θα καταρτιστεί να μεταφερθούν είτε στον Δήμο είτε στον Πολιτιστικό Οργανισμό και να χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν…” πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα ο κ Τσιαμπούσης εξηγώντας πάντως ότι η κοινή πρωτοβουλία δεν σημαίνει ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποτελούν ενιαίο σχήμα, ωστόσο τα θέματα που τους ενώνουν (όπως το ζήτημα της ΔΕΚΠΟΤΑ) θα τα προβάλλουν… “Η Ονειρούπολη χρειάζεται να κάνει επανεκκίνηση εάν θέλουμε πραγματικά από πρωτοπόρα εκδήλωση να μην καταλήξει η τελευταία” σημείωσε ο κ. Τσιαμπούσης.
Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών, είπε ότι η παράταξή του νοιώθει διπλά δικαιωμένη διότι το 2014 μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατατέθηκε η πρόταση για την λύση και την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Επίσης διότι ήταν από τις παρατάξεις που θεωρούσαν ότι το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν αυτό που θα ανεδείκνυε δυνάμεις μέσα στο δήμο και θα προωθούσε τις συνεργασίες μέσα στον Δήμο Δράμας χωρίς να υπάρχει μονοκρατορία μιας παράταξης η οποία πολλές φορές θα έφερνε αποφάσεις που θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη θέληση των Δραμινών.
“Καταθέτουμε ένα κοινό πλαίσιο για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Έχει αποδειχθεί ειδικά μετά τον Απρίλιο του 2019 μετά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν ένα πλυντήριο χρημάτων και χώρος πελατειακών σχέσεων. Υπήρχαν χρήματα που δεν μπορεί να αποδειχτεί που βρίσκονται. Υπήρχαν χρήματα που δινόντουσαν χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και χρήματα που δινόντουσαν χωρίς να γίνεται έλεγχος εάν τα έργα ήταν παραδοτέα. Υπήρχαν προβλήματα στο αν υπήρχε αντιστοιχία στα χρήματα που υπήρχαν στα τιμολόγια με το έργο που υπήρχε. Όλα αυτά εμείς τα είχαμε αναδείξει μέσα στην τελευταία πενταετία και με μεγάλη χαρά είδαμε ότι υπήρχαν και άλλα άτομα όπως και άλλες παρατάξεις που ήρθαν κοντά στην άποψη που είχαμε. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί και ότι και οι άλλες δυο παρατάξεις θα υπερψηφίσουν την πρότασή μας για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ”.
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το σχέδιο για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Επίσης ότι εκτός από την κατάργηση υπάρχουν και τα βήματα για την επόμενη ημέρα και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων από την ΔΕΚΠΟΤΑ είτε στον δήμο είτε στα Νομικά του Πρόσωπα. Σύννομα ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν τα χρήματα αυτών στους οποίους χρωστά η ΔΕΚΠΟΤΑ. Αυτών που θα αποδείξουν ότι η δημοτική επιχείρηση τους χρωστά χρήματα με παραστατικά.
“Για εμάς δεν τελειώνει σήμερα η ιστορία της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αυτή είναι η πρώτη πολιτική καταδίκη της ύπαρξης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Πρέπει να συνεχίσουμε και αν στην διάρκεια των χρόνων αποδοθούν νομικές ευθύνες είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Για το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να καταδικαστούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και έφαγαν χρήματα μέσα από αυτή την δημοτική επιχείρηση. Το μαχαίρι θα πρέπει να φθάσει στο κόκκαλο. Καλούμε και την Δημοτική Αρχή να μας συναντήσει για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε ότι κακό υπήρχε στην ΔΕΚΠΟΤΑ για να μπορούμε να κοιτούμε τον λαό στα μάτια… Δεν συμπορευόμαστε συνεχώς με τις άλλες παρατάξεις. Σε πολλά άλλα σημεία θα συγκρουστούμε αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της δημοκρατίας”.
Σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για το ποιος θα αναλάβει τις επόμενες διοργανώσεις μέχρι να εκκαθαριστεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, αν τελικώς αυτό αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, η απάντηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την πλευρά του κ. Χαρακίδη, ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΚΠΟΤΑ. Ο κ. Χαρακίδης είπε ότι η λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ δεν γίνεται “αυτόματα” γιαυτό και κατατέθηκε άμεσα το αίτημα συζήτησης στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του έτους. Σε ότι αφορά την Ονειρούπολη υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση και από τον Δήμαρχο. Και αν ακόμη δεν έχει λυθεί μέχρι την επόμενη Ονειρούπολη η ΔΕΚΠΟΤΑ, αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά το θέμα των συμμετοχών στην Ονειρούπολη. Και για τα παιχνίδια υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία. Στην ίδια ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι “ακόμη και σήμερα που μιλάμε η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν έχει ψηφίσει ούτε σχέδιο δράσης για το 2020 ούτε και προϋπολογισμό. Άρα τις όποιες εκδηλώσεις η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν τις έχει προκαθορίσει γιατί δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Τίποτε από αυτά δεν θα γίνει από την ΔΕΚΠΟΤΑ, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί προυπολογισμός που θα χρηματοδοτήσει την ΔΕΚΠΟΤΑ για αυτές τις δράσεις. Οι δράσεις αυτές ναι μεν θα γίνουν αλλά μέσω του δήμου ή των Νομικών του Προσώπων.
Στην ίδια ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ονειρούπολης ούτως ή άλλως γινόταν από τον δήμο. Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική σκέψη για το πως πρέπει να λειτουργήσει η Ονειρούπολη. Υπάρχει περιθώριο χρόνου για να δούμε πως η επόμενη Ονειρούπολη μπορεί να γίνει καλύτερη. Υπάρχουν ήδη προτάσεις από φορείς της πόλης. Η επόμενη Ονειρούπολη θα είναι καλύτερη γιατί θα γίνει σύννομα και επίσης θα αρχίσουμε να ακούμε τι θέλει ο κόσμος της Δράμας που σήμερα δεν τον ικανοποιεί. Η Ονειρούπολη θα πρέπει να λειτουργήσει ξανά.

Δείτε το αίτημα των τριών παρατάξεων και εδώ: https://xronikadramas.gr/zitoyn-na-kleisei-i-dekpota-aitima-apo-treis-parataxeis-tis-antipoliteysis-sto-dimotiko-symvoylio-toy-dimoy-dramas/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!