Προσφυγή κατά ΔΕΥΑΚ εξετάζει ο Δήμος Δοξάτου

0
357

– Αποφασισμένος να διασφαλίσει την επάρκεια νερού στα όρια του δήμου του αλλά και την τήρηση της νομιμότητας είναι ο Δήμαρχος Δοξάτου
– Με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Θ. Ζεκερίδης. Τι λέει στα «Χ»


 

Αποφασισμένος να διασφαλίσει την επάρκεια νερού στον Δήμο Δοξάτου αλλά και να τηρηθεί η νομιμότητα, είναι ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, αφού όπως διαπιστώθηκε από τις επαφές του με τη ΔΕΥΑ Καβάλας, η τελευταία ετοιμάζει έργο ύδρευσης με το οποίο επιδιώκει να υδροδοτήσει την περιοχή των Κρηνίδων από τα νερά του Κεφαλαρίου, παρότι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας νερού σε περιοχές του Δήμου Δοξάτου και είναι κάτι που δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα σήμερα ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον κ. Γεώργιο Καμπά, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στη συνάντηση αυτή, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Θέμης Ζεκερίδης, θα ζητήσει να ενημερωθεί αν οι ποσότητες νερού που αντλεί σήμερα η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι σύμφωνες με την απόφαση που προϋπήρχε για παραχώρηση νερού από τις πηγές Κεφαλαρίου, αλλά και για το αν υπάρχουν υπερχειλίσεις εκτός των πηγών (κάτι που απαγορεύεται). Επίσης ο Δήμαρχος Δοξάτου θα συζητήσει και το γεγονός ότι η απόφαση που προϋπήρχε για παραχώρηση νερού, αφορούσε μόνο τις περιοχές της Καβάλας και του Παλιου.

Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη
Όπως εξήγησε στα «Χ» ο Δήμαρχος Δοξάτου, στην προτελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου, ο πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης έθεσε θέμα παρέμβασης στην αποκεντρωμένη για να ακυρωθούν δυο προτάσεις ύδρευσης που είχε η ΔΕΥΑ Καβάλας. Ωστόσο μετά από επίσκεψη στη ΔΕΥΑ Καβάλας, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης διαπίστωσε ότι οι δυο αποφάσεις της, που ζήτησε ο κ. Δαλακάκης να προσβληθούν, αφορούσαν την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου των Κρηνίδων και την τηλεμετρία. Πράγματα για τα οποία όχι μόνο ο Δήμος Δοξάτου δεν είχε κανένα λόγο, αλλά αποτελούσαν υποχρέωση της ΔΕΥΑ Καβάλας, για να μην παρέχεται νερό από φθαρμένο δίκτυο.
Ωστόσο (και εδώ είναι το σημαντικό) στην επίσκεψή του στη ΔΕΥΑΚ, ο Δήμαρχος Δοξάτου έθεσε και το θέμα ενός άλλου έργου, με το οποίο η ΔΕΥΑ Καβάλας επεδίωκε να υδροδοτήσει τις Κρηνίδες από τις πηγές Κεφαλαρίου. Αυτό γιατί το νερό που ήδη χρησιμοποιούνταν είχε πρόβλημα με τις τιμές των νιτρωδών. Ο κ. Ζεκερίδης υπενθύμισε στη ΔΕΥΑΚ: α) ότι παίρνει ήδη νερό από το Κεφαλάρι με βάση απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων, που έθετε περιορισμό μέχρι 7 εκατ. τόνους το χρόνο και ότι η περίσσεια νερού πρέπει να πέφτει στις πηγές για περιβαλλοντικούς λόγους και β) ότι το νερό που αντλεί θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το Δήμο Καβάλας και για την περιοχή του «Παλιού». Η ΔΕΥΑΚ ισχυρίστηκε ότι για το έργο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρότι όπως διαπιστώθηκε, η ΔΕΥΑΚ κατέθεσε ήδη πρόταση για το έργο περιμένοντας άδεια έγκρισης, όπως είπε ο κ. Ζεκερίδης.
«Μετά από αυτή την εξέλιξη πραγματοποιήσαμε νέα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου. Είπα στον κ. Δαλακάκη, ότι για τις δυο αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ που μας έθεσε υπ’ όψη δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ένσταση, αλλά ότι θα πρέπει να γίνει προσφυγή για την πρόταση που αφορά έργο της ΔΕΥΑΚ για την υδροδότηση της περιοχής των Κρηνίδων από τα νερά του Κεφαλαρίου. Στην κατεύθυνση αυτή κλείσαμε για αύριο (σήμερα Τρίτη) ένα ραντεβού με τον κ. Γεώργιο Καμπά, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για να μας πει αν οι ποσότητες που παίρνει ήδη η ΔΕΥΑΚ είναι με βάση την απόφαση που δόθηκε σε αυτήν για την παραχώρηση του νερού. Επίσης να δούμε αν υπάρχουν υπερχειλίσεις εκτός των πηγών αλλά και να θέσουμε το γεγονός ότι η απόφαση που υπήρχε αφορούσε μόνο τον Δήμο Καβάλας και την περιοχή του Παλιού» δήλωσε στα «Χ» ο κ. Ζεκερίδης, εκτιμώντας ότι η ΔΕΥΑΚ παίρνει ήδη νερό πάνω από το όριο των 7 εκατ. τόνων που ορίζει η σχετική σύμβαση, αλλά όπως δηλώνει αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί από το παροχόμετρο.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα του προβλήματος για το Δήμο Δοξάτου, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι από τότε που η ΔΕΥΑΚ αντλεί νερό από τις πηγές Κεφαλαρίου, η στάθμη του νερού για άρδευση έπεσε στον Δήμο Δοξάτου και οι ανάγκες που υπάρχουν εξυπηρετούνται μετά βίας, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Δήμαρχος Δοξάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ