Προσγειώθηκαν βράχια στη 19ης Μαΐου

0
1701

– Από την κατολίσθηση καταστράφηκε μέρος του προστατευτικού πλέγματος, που είχε τοποθετηθεί πριν από χρόνια
– «Άγιο» είχαν περαστικοί και μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο σημείο

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στην οδό 19ης Μαΐου, λίγο πριν από τον πλακοσκεπή αγωγό της οδού Αντιγόνου, καθώς στα πρανή που βρίσκονται δίπλα στον δρόμο έγινε κατολίσθηση γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής.
Από την αποκόλληση μεγάλων βράχων και μάζας εδάφους στο οδόστρωμα, καταστράφηκε μέρος του προστατευτικού φράκτη που είχε τοποθετηθεί πριν από μερικά χρόνια. Ο συρμάτινος φράκτης είχε τοποθετηθεί για την προστασία των διερχομένων πεζών και οδηγών αφού είχαν σημειωθεί ανάλογα φαινόμενα και στο παρελθόν.
Ευτυχώς, κατά την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχαν διερχόμενοι στο οδόστρωμα και, βέβαια, ευτυχή συγκυρία αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν συνέβη σε ημέρα και ώρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς γιατί στο σημείο όπου έπεσαν τα βράχια υπάρχουν θέσεις εκθετών που πωλούν τα προϊόντα τους κάθε Πέμπτη.
Βέβαια, η πτώση των βράχων δείχνει και την επικινδυνότητα που υπάρχει για την ασφάλεια των δημοτών που μένουν στις οικίες που βρίσκονται ακριβώς επάνω από το σημείο, από το οποίο αποκολλήθηκαν βράχια και τμήματα εδάφους.
Για αυτό το θέμα υπήρξε ήδη διαμαρτυρία, σύμφωνα με κατοίκους, τόσο προς τον Δήμο Δράμας όσο και προς τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης διαπίστωσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών που μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο σημείο της κατολίσθησης μαζί με στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας. Μάλιστα, για την προστασία των διερχόμενων αυτοκινήτων και πεζών από το συγκεκριμένο σημείο, ο δρόμος αποκόπηκε από την υπόλοιπη οδό μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό Αντιγόνου, στο ύψος της γέφυρας.
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, κ. Ιωάννης Κιοσσές, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι για το θέμα των κατολισθήσεων στο συγκεκριμένο σημείο είχε προηγηθεί μία μελέτη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με βάση την οποία τοποθετήθηκε ο συρμάτινος φράκτης. Με βάση εκείνη τη μελέτη, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν ικανά για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε κατολίσθηση. Όπως είπε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, επρόκειτο να σταλεί στο σημείο μηχανικός της υπηρεσίας, προκειμένου να κάνει αυτοψία και να υπάρξει μέριμνα για την επανεμφάνιση του προβλήματος. «Θα δούμε κατά πόσο ελλοχεύει κίνδυνος να υποχωρήσουν και τα κτίσματα που βρίσκονται στο σημείο, σε συνδυασμό με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών».
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι κάτοικοι των σπιτιών που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το σημείο της κατολίσθησης είχαν κάνει αίτημα προς τον Δήμο Δράμας στο παρελθόν, αλλά οι απαντήσεις που υπήρξαν από την παλιά Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν πως ό,τι μελέτη μπορούσε να γίνει, έχει γίνει και ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε το πρόβλημα των κατολισθήσεων οφείλεται στη σαθρότητα του εδάφους, που βρίσκεται δίπλα σε χείμαρρο, είτε σε κάποια άλλη αιτία, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς θαύματα δεν συμβαίνουν καθημερινά και ίσως την επόμενη φορά οι συνέπειες να είναι χειρότερες, αν και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ