Ο Σάκης Βαλαβάνης γεννήθηκε και ζει στην Δράμα. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα χάντμπολ. Ξεκίνησε το άθλημα 10 ετών και υπήρξε αθλητής της Δόξας Δραμας, του Γ.Σ.Δραμας, του Πανσερραϊκού και του Γ.Σ. Δράμας 1986 όπου αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία. Συμμετείχε με την εθνική ομάδα του μπιτς χάντμπολ στην Μεσογειάδα όπου έγινε το 2015 στην Πεσκάρα. Ως προπονητής τμημάτων υποδομής έχει δουλέψει στον Γ.Σ Δραμας, Πανσερραϊκό και Γ.Σ Δραμας 1986. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει το αντρικό τμήμα του συλλόγου το οποίο βρίσκεται στην μεγάλη κατηγορία.
Πόσο άλλαξε το χάντμπολ η είσοδος επαγγελματιών στο άθλημα;
Στον ελληνικό αθλητισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας μεγάλης γκάμας αθλημάτων με ευρεία αποδοχή από τους φιλάθλους, κυρίως γιατί με αυτό τον τρόπο δίνονται επιπλέον διέξοδοι στα νέα παιδιά, που μπορούν να δουν, να δοκιμάσουν και να επιλέξουν το άθλημα που τους ταιριάζει περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ευρύτερα πολύ σημαντικό που το ελληνικό χάντμπολ προχωρά με επαγγελματικά βήματα στο παρόν και στο μέλλον και σπουδαίοι αθλητές, είτε Έλληνες είτε ξένοι, αγωνίζονται στα ελληνικά γήπεδα. Το άθλημα εξελίσσεται, το θέαμα κυριαρχεί και τα γήπεδα προσελκύουν ολοένα και περισσότερους θεατές.
Βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονούμε και το γεγονός ότι το άθλημά μας βασίζεται και σε ερασιτέχνες αθλητές, που μπορεί να μην στρέφουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, όμως επιτελούν πολύπλευρο και σημαντικό έργο. Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή των ρομαντικών παραγόντων του χώρου, όσων ουσιαστικά το στήριξαν και το κράτησαν σε δύσκολα χρόνια και δρέπουν πλέον τη σοδειά των κόπων τους.
Είναι ώρες που στη διάρκεια των αγώνων «ξεπηδάει» από μέσα σας ο παίκτης;
Το καλοκαίρι του 2016 ανέλαβα μια πολύ σημαντική ευθύνη, ως πρώτος προπονητής της ανδρικής ομάδας του συλλόγου, στον όποιον ήμουν αθλητής. Στο πλευρό μου είχα και έχω ανθρώπους που με βοήθησαν και με βοηθούν σε αυτό το υψηλό καθήκον. Όμως, από την πρώτη στιγμή, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, προσπάθησα να σταματήσω να σκέφτομαι ως αθλητής. Η στολή και τα αθλητικά παπούτσια μπήκαν στο ντουλάπι.
Οφείλω πάντως να σας πω πως πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των αγώνων σκέφτομαι ότι θα έπαιρνα μια διαφορετική επιλογή από έναν παίκτη της ομάδας, όμως αυτό είναι στιγμιαίο, γιατί ξέρω πολύ καλά πως κάθε άνθρωπος και κατ’ επέκταση κάθε αθλητής είναι ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας.
Σας ενδιαφέρει η προοπτική να δουλέψετε στο εξωτερικό;
Στον αθλητισμό έχω μάθει πως όλα χτίζονται βήμα – βήμα. Αυτή τη στιγμή είμαι ένας νέος προπονητής σε μια ομάδα της ελληνικής επαρχίας και πραγματικά στο μυαλό μου έχω μόνο πως θα παρουσιαστούμε βελτιωμένοι στη νέα σεζόν.
Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα στην Ελλάδα και φυσικά στον αθλητισμό. Στον Δράμα 1986 νιώθετε ασφάλεια;
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συλλόγου μας είναι πως αισθανόμαστε όλοι μας μέλη μιας οικογένειας. Και το συγκινητικότερο είναι πως για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει, είτε εντός λειτουργίας της ομάδας είτε εκτός, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, άμεσα υπάρχει γενική κινητοποίηση για την εύρεση λύσης.
Υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα και ένα από αυτά βέβαια είναι και το οικονομικό. Οφείλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους, που από το υστέρημά τους, στέκονται στο πλευρό μας και κάνουν όλους όσοι σχετίζονται με το σύλλογο να νιώθουν ασφάλεια.
Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζει όλος ο φίλαθλος κόσμος της Δράμας, ότι ποτέ δεν μπήκαμε σε λογική να ξεφύγουμε από τις οικονομικές μας δυνατότητες και πάντα σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας έτσι ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα να εκτεθούμε προς αθλητές ή άλλους συνεργάτες μας.
Τι να περιμένουν φέτος οι φίλαθλοι από την ομάδα;
Με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα επιθυμούμε να εδραιωθούμε στην κατηγορία. Είμαστε πλέον στην τρίτη συνεχόμενη, τέταρτη συνολικά, σαιζόν στην πρώτη κατηγορία και οι στόχοι μας πάντα ξεκινάνε από το βασικό. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στην τοπ κατηγορία.
Γενικά πάντως αποφεύγω τα μεγάλα λόγια. Σέβομαι όλους τους αντιπάλους και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν εύκολες ομάδες. Βήμα – βήμα από την προετοιμασία και μετέπειτα μέσα στη σαιζόν θα δουλεύουμε για να είμαστε καλύτεροι. Κι αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στον κόσμο, που μας έχει αγκαλιάσει με τόση θέρμη και τον ευχαριστώ για αυτό, είναι πως σε κάθε παιχνίδι θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προσφέρουμε χαρές στους φιλάθλους μας.
Πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό υστερεί σε θέματα αθλητικής παιδείας;
Σίγουρα η συμπεριφορά οπαδών και παραγόντων σε πολλούς αγώνες, κυρίως άλλων αθλημάτων δεν είναι η πρέπουσα και εκφράζεται είτε με την έξαρση βίας είτε με την ρίψη αντικειμένων. Πρέπει να προβληματιστούμε καθώς το πάθος για την νίκη έχει μετατραπεί σε μίσος για τον αντίπαλο. Όλα αυτά συνοψίζονται στην έλλειψη αθλητικής παιδείας. Αξίζει να δημιουργήσουμε αγνές γενιές φιλάθλων και όχι φανατικών οπαδών. Βάση σε όλα αυτά είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και φυσικά είναι υπόθεση όλων .Τον βασικό ρόλο διαδραματίζουν η οικογένεια και το σχολείο. Θεωρώ ότι η καθιέρωση επιτέλους του μαθήματος της Αθλητικής Παιδείας στο δημοτικό θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα.
Στο δικό μας άθλημα και ιδιαίτερα στη Δράμα νομίζω πως είμαστε τυχεροί σε αυτόν τον τομέα. Ο κόσμος της Δράμας διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες, είναι συνδεδεμένος με το χάντμπολ. Το έχει αγαπήσει, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, και για αυτό πιστεύω ότι έχει αναπτυχθεί ξεχωριστή αθλητική παιδεία γύρω από αυτό στη Δράμα. Εξάλλου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι κάθε αντίπαλη ομάδα χειροκροτείται στη Δράμα τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος κάθε αγώνα, ακόμη κι όταν έχει νικήσει την ομάδα της πόλης.
Την τελευταία σεζόν κατακτήσατε την 8η θέση στην κανονική διάρκεια. Το περιμένατε; Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας σας;
Η ομάδα μας έκλεισε με επιτυχία την χρονιά, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετείχε στη διαδικασία των πλέι-οφ. Ο αρχικός μας στόχος, όταν ξεκίνησε η περσινή σεζόν, ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με σκληρή καθημερινή δουλειά, οι παίκτες κατάφεραν ουσιαστικά να αναπροσαρμόσουν αυτό το στόχο και να κοιτάξουμε ψηλότερα.
Βασικά συστατικά της καλής μας πορείας ήταν η ομοιογένεια και η καλή επικοινωνία που υπήρχε μεταξύ παικτών, προπονητών και διοίκησης. Ποτέ δεν εφησυχάσαμε και πάντα κοιτάζαμε να βρούμε τρόπους να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Είμαι υπερήφανος για όλους τους αθλητές μου και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τις πολλές υπερβάσεις που έκαναν, προκειμένου να φτάσει η ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται. Βέβαια, υπήρξαν και οι στέρεες βάσεις για να έχει ο κόπος των αθλητών μας αντίκρισμα.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου Σάββα Δεμερτζίδη, Νίκο Μεσσήνη, Κώστα Παγωνίδη, Σπύρο Ξανθόπουλο και Θόδωρο Τογανίδη, οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην φετινή πορεία του συλλόγου.
Δράττοντας την ευκαιρία, μέσω αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τη ψυχή αυτού του Συλλόγου, τον Τεχνικό Διευθυντή Θόδωρο Τογανίδη, ο οποίος είναι ένας οραματιστής άνθρωπος του χάντμπολ. Μια προσωπικότητα σημαντική τόσο για τον σύλλογο αλλά και για το άθλημα μας γενικότερα.
Πραγματικά όλα τα μέλη της διοίκησης προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει η ομάδα αρμονικά και να φέρει αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω φυσικά στον φίλαθλο κόσμο της Δράμας που στάθηκε σε όλους τους αγώνες δίπλα στην ομάδα. Η επιτυχία, λοιπόν, ήρθε μέσα από συλλογική δράση.
Ποιο είναι το όνειρό σας για την ομάδα χάντμπολ του Δράμα 1986;
Πριν γίνω προπονητής στην ανδρική ομάδα, ήμουν, παράλληλα με την αθλητική ιδιότητα, προπονητής στα ηλικιακά τμήματα του Συλλόγου. Οπότε ξέρω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία να «βγαίνουν» συνεχώς αθλητές από έναν Σύλλογο. Οπότε, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, το μεγαλύτερο όνειρο για μένα δεν είναι κάποιος τίτλος, ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο ή μια έξοδος στην Ευρώπη, αλλά τα δραμινά παιδιά που ασχολιούνται με το άθλημα τα επόμενα χρόνια ολοένα και περισσότερο να πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα ήθελα η βάση της εθνικής ομάδας στο μέλλον να είναι παίκτες που εδώ, στη Δράμα, έκαναν τα πρώτα αθλητικά τους βήματα…