ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Tεγξίζογλου Ντίνος

Ευτυχής που σαν προπονητής έχω συνεργαστεί με άτομα εμπιστοσύνης – Οι Αμπελόκηποι πλέον πρέπει να κοιτάνε μόνο ψηλά. Ευχαριστώ τον Ηρακλή Μαυροβάτου

0
2064

Το νέο μέλος του προπονητικού team των Αμπελόκηπων Ντίνος Τεγξίζογλου μιλά για το παρελθόν και το μέλλον. Στα 37 του πλέον ο Τεγξίζογλου με 7ετη παρουσία στους πάγκους των ομάδων του νομού μας. Μας λέει ότι μόνο η συνεχή μόρφωση σε κάνει να νιώθεις δυνατός και έτοιμος για νέες προκλήσεις.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την προπονητική;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική το 2011 όπου και σταμάτησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών. Σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ευκαιρία στους νεαρούς παίκτες. Είμαι κάτοχος πτυχίου uefa B ενώ έχω κάνει και κινήσεις για να γραφτώ στην επομενη σχολή uefa A για να αναβαθμίσω το πτυχίο και τις γνώσεις μου. Είναι κάτι που δεν μου χρειάζεται για το επίπεδο που δουλεύουμε αυτή την στιγμή αλλά πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι αναγκαία. Η προπονητική και το ποδόσφαιρο εξελίσσονται διαρκώς και κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Αν δεν επιμορφώνεσαι τακτικά και με πλάνο μένεις πίσω και αυτό είναι καταστροφή γα τον κλάδο μας. Υπάρχουν σεμινάρια και ημερίδες συνέχεια με σκοπό την μόρφωσή μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα σε κάθε συνάντηση μορφωτικού χαρακτήρα. Οι περισσότεροι προπονητές έχουν μείνει στο ότι έχουν το πτυχίο. Δυστυχώς αυτό δεν φτάνει. Το ξέρουν καλά όλοι, αλλά λίγο η οικονομική κατάσταση και λίγο η υπεροψία έχουν φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Δεν έχει σχέση που έπαιξες ποδόσφαιρο αν ήσουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά πόσο πραγματικά γνωρίζεις για το άθλημα και πόσο μπορείς να επηρεάσεις διάφορες καταστάσεις την ώρα της προπόνησης και του αγώνα. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική μόρφωση και όχι μόνο όταν εκδίδονται οι κάρτες τριετίας μας. Πλέον στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε μπορούμε εύκολα να διαβάζουμε προπονητικά site και e-book με μεγάλη ευκολία από το καθιστικό του σπιτιού μας. Καθημερινά αναθεωρούμε πράγματα πάνω στην προπονητική. Πλέον όπως βλέπετε και οι κανονισμοί αλλάζουν πιο τακτικά. Όλα είναι μέρος του ποδόσφαιρου, όποιος θέλει να είναι μέσα στα πράγματα πρέπει να ακολουθεί. Οι περισσότεροι στον κλάδο μας αρέσκονται να παίρνουν δανεικές προπονήσεις, προετοιμασίες και με ασκήσεις από το youtube να κάνουν την προπόνησή τους.

Ποιές είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες;

‘’Να δουλέψω γιατί γνωρίζω τις δυνατότητές μου και θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω σε υψηλότερο επίπεδο. Θέλω να βοηθήσω και να βοηθηθώ από το σύλλογο’’.

Τι σημαίνει γενικά αθλητισμός για εσάς;

Δεν θυμάμαι στιγμή της ζωής μου που ο αθλητισμός να μην είναι μέρος της. Από μικρός προσανατολίσθηκα στον αθλητισμό και απέκτησα αθλητικά πρότυπα ζωής. Το ποδόσφαιρο ήταν η αγαπημένη απασχόληση και το άθλημα που αγάπησα και υπηρέτησα από πολύ μικρή ηλικία, ενώ ακόμη και σήμερα φροντίζω να αθλούμαι συστηματικά και να παίζω ποδόσφαιρο.
Με ικανοποιεί και με γεμίζει το γρασίδι δίνοντας μου καθημερινά την ικανοποίηση να μεταδίδω τα ιδανικά που ενέπνευσαν εμένα και πηγάζουν μέσα από αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες.
Αυτό ξέρετε απαιτεί μεγάλες θυσίες και πολύ κόπο, πολλές ώρες δουλειάς και μελέτης, καθώς και κόστος οικονομικό, αφού για να αποκτήσεις κάθε καινούργια γνώση πρέπει να ξοδέψεις χρήματα.
Πιστεύω πάντως πως δεν υπάρχει για τα παιδιά καλύτερη διέξοδος από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό αφού διαμορφώνει με σωστό τρόπο χαρακτήρα, ψυχή, και σώμα και τα οφέλη του στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξή τους είναι τεράστια.
Για εμένα η ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών είναι τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα
Πρωταρχικός μας στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τα παιδιά τα οποία έχουν το ταλέντο και την όρεξη ώστε να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά ώστε όταν κάνουν την μεταγραφή στην παραπάνω κατηγορία να είναι έτοιμα και αντάξια των προσδοκιών. Αυτόν τον στόχο τον καταφέραμε και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι καθώς πολλά παιδιά έχουν κάνει το παραπάνω βήμα. Αρκετοί παίκτες που έχουν περάσει από τα χέρια μου συνεχίζουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και να βρίσκονται και σε καλές ομάδες. Για εμένα σαν προπονητή και άνθρωπο του ποδοσφαίρου αυτά είναι τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Φέτος στο ρόστερ τις ομάδας θα υπάρχουν και 6 αθλητές 15-16 ετών που θα δοκιμαστούν και θα έχουν ευκαιρία ακόμα και να καθιερωθούν αν δείξουν ανταγωνιστικοί και έχουν δυναμική παρουσία. Σίγουρα οι πιο έμπειροι θα τους βοηθήσουν σημαντικά.
Το μυστικό του Ηρακλή ήταν το καλό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου.
Φέτος ξέραμε πως η χρονιά θα έχει δυσκολίες αλλά εγώ είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά, καθώς μπορεί να μην είχανε πολλές συμμετοχές την προηγούμενη σεζόν όμως ήδη είχαν κάποιες παραστάσεις. Βασιστήκαμε στα νεαρά παιδιά, βέβαια είχαμε και κάποια έμπειρα παιδιά για να τους πλαισιώνουν. Το μυστικό του Ηρακλή Μαυροβάτου βέβαια ήταν πως αυτοί οι έμπειροι εκτός από καλοί ποδοσφαιριστές είναι και εξαίρετοι χαρακτήρες. Δεν ζητώ να έχουν φιλικές σχέσεις εντός και εκτός γηπέδου αλλά πρέπει να υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός μεταξύ των παικτών. Πρέπει να μπορούν να ξεχωρίζουν τους χώρους . Μπορεί εντός γηπέδου να υπάρξει μια ένταση . Εξάλλου είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες μαζεμένοι σε ένα γήπεδο. Οποιεσδήποτε εντάσεις πρέπει να ξεπερνιούνται και να μένουν στο γήπεδο. Επίσης τα αποδυτήρια παίζουν μεγάλο ρόλο για την ομαλή λειτουργία μιας ομάδας. Είχαμε “υγιή” αποδυτήρια τους περίπου 18 μήνες που διετέλεσα προπονητής στον Μαυροβατο. Ο κ. Αμανατίδης Μακάριος ήταν ο μόνος που ποτέ δεν άφησε την ομάδα δίνοντας το παρών σε όλες τις προπονήσεις και τους αγώνες. Έμπαινε στα αποδυτήρια μόνο για να ακούσει τι θα πω και ποιό πλάνο θα ακολουθήσουμε. Έχω να πω ότι είμαι ευτυχής που τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμουν προπονητής σε αυτή την ομάδα.

Πώς ήταν η περσινή χρονιά σε σχέση με την φετινή;

Η επιτυχημένη και αξιοσημείωτη πορεία της φετινής σεζόν ήταν αποτέλεσμα του εξαιρετικού β’ γύρου την πρώτη σεζόν. Μπήκαμε με διαφορετική ψυχολογία την δεύτερη σεζόν και εκεί που παλεύαμε να κρατήσουμε όρθια την ομάδα κάναμε πρωταθλητισμό. Ήμασταν ανταγωνιστικοί και αξιόλογη ομάδα με μικρό μπάτζετ. Κανείς δεν μας θεώρησε εύκολο στόχο. Την ερχόμενη σεζόν για τον Ηρακλή εύχομαι τα καλύτερα, έγινε πρόσληψη κανονικού προπονητή και αυτό είναι ευχάριστο. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την ομάδα σε καλό επίπεδο.

Τι περιμένετε απο τους Αμπελόκηπους;

Στους Αμπελόκηπους η δουλειά έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει μια σταθερή διοίκηση η οποία έμεινε πιστή στο πλάνο της με τον Γιάννη Ιωαννίδη και στο τέλος δικαιώθηκε. Ο πρόεδρος Νίκος Καλογερίδης μαζί με τον τεχνικό υπεύθυνο της ομάδας Χατζηδητρίου Γιώργο τρέχουν όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το αγωνιστικό τμήμα. Ο σύλλογος μετά την αποφυγή του υποβιβασμού την προπερασμένη σεζόν έχει κάνει ήδη μια καλή χρονιά και αυτή που έρχεται πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να πλαισιώσουμε τους ποδοσφαιριστές και να τους κρατάμε προπονημένους σε υψηλό επίπεδο και ψυχικά έτοιμους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κάθε δυσκολία. Είμαστε τέσσερα άτομα στο προπονητικό επιτελείο. Εκτός από έμενα βρίσκεται ο Ιωαννίδης Γιάννης προπονητής της ομάδας ο Παντζαρίδης Ηλίας που είναι ο γυμναστής και ο προπονητής τερματοφυλάκων Ιατρού Ανέστης. Τέσσερα άτομα για το team της ομάδας είναι κάτι πρωτοποριακό, αλλά όσο πιο πολλά μάτια τόσο και μεγαλύτερη βελτίωση της λεπτομέρειας. Εκτός από τους προπονητές η ομάδα έχει στελεχωθεί και διοικητικά.

Είμαστε ομάδα με φιλοδοξίες στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και η κατάκτηση του κυπέλλου.

Είμαστε μια ομάδα με φιλοδοξίες. Θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά και στο τέλος να πετύχουμε τους στόχους μας. Αφήνουμε στην άκρη τα εγώ μας και το εμείς πρέπει να υπερτερεί καθόλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Στόχος είναι να τερματίσουμε στην πρώτη θέση στην σεζόν που έρχεται. Το κύπελλο είναι και αυτό μέσα στους στόχους αλλά πιστεύω ότι η άνοδος τις ομάδας είναι κάτι περισσότερο από έναν τίτλο. Τέλος στόχος μας είναι και η προσέλκυση του κόσμου στο γήπεδο.

Ένα παιδί που θεωρητικά είναι “ταλέντο”, θέλει επιπλέον εξάσκηση για να μην μείνει απλά ένα… “ταλέντο”;

Ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο χωρίς σκληρή προπόνηση είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα θα χαθεί, ενώ ένας μέτριος ποδοσφαιριστής με λίγο ταλέντο αλλά με όρεξη για σκληρή δουλειά έχει μεγάλες πιθανότητες να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο.

Ενώ υπάρχουν αρκετά ταλέντα γενικά στην χώρα μας, κατά ένα περίεργο τρόπο δεν αξιοποιούνται σωστά και πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Σύμφωνα με τα στατιστικά ελάχιστα παιδιά θα έχουν την ευτυχία να γίνουν επαγγελματίες και η ζωή τους εξαρτάται από το παιχνίδι, με κάποιους από αυτούς να απολαμβάνουν ιδιαίτερες πολυτέλειες. Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν το παιχνίδι για την απόλαυση και την υγεία ή και για κοινωνικούς λόγους. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο είναι τεράστιος. Καθημερινά στον κόσμο ανακαλύπτονται χιλιάδες ταλέντα που στις υποανάπτυκτες κυρίως χώρες βλέπουν το ποδόσφαιρο ως μοναδική διέξοδο στα οικονομικά κυρίως προβλήματά τους και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάθε θυσία. Στην Ελλάδα τα ταλέντα τις περισσότερες φορές αρκούνται σε κάποιες γραμμές δημοσιότητας και προβολής τους από τα μέσα, και από την συμμετοχή τους στις διαδικασίες επιλογής ταλέντων των μεγάλων ομάδων που τους κάνουν πρόσκαιρα δημοφιλείς σε κοντινότερο η ευρύτερο κύκλο, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι ούτε οι γονείς τους ούτε και τα ταλέντα να κάνουν τις θυσίες που χρειάζεται για να παίξουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατανοώ βεβαίως πως είναι δύσκολο για ένα γονέα στην επαρχία της Ελλάδας όπως είμαστε εμείς να πάρει μια απόφαση, προκειμένου να βρεθεί το ανήλικο παιδί του κοντά στο όνειρο αλλά αυτή είναι η διαδικασία αφού οι μεγάλες ομάδες στην χώρα μας βρίσκονται και λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επίσης οι νεαροί ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα με ταλέντο, λόγω της έλλειψης σωστής αθλητικής παιδείας, δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς πως μετά το ταλέντο ακολουθεί η σκληρή δουλειά του αθλητή με τις πολλές υποχρεώσεις και τις θυσίες ώστε να μπορέσουν να γίνουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και με διάρκεια απόδοσης.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;

Τα παιδιά που πιθανόν να διαβάσουν την συνέντευξή μας αλλά και στους γονείς τους θα ήθελα να πω τα εξής:
Καλώ ανεπιφύλακτα τα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και τους γονείς να τα φέρουν κοντά σε αυτό, γιατί είναι το δημοφιλέστερο παιχνίδι στο κόσμο ενώ παράλληλα γυμνάζει με τρόπο ολόπλευρο και συστηματικό και δίνει χαρά και διασκέδαση.
Η δημοφιλία του οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να το παίξει ο καθένας όπου και αν βρίσκεται χρησιμοποιώντας μόνο μια μπάλα, ενώ η αριθμητική σχέση των παικτών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους διαθέσιμους παίκτες και αυτό με ένα τρόπο εξασφαλίζει την μαζικότητα στην συμμετοχή.
Είναι ένα παιχνίδι διασκεδαστικό που σφυρηλατεί χαρακτήρες και σώματα ενώ δημιουργεί ψυχική ευεξία αφού η χαρά της συμμετοχής είναι μεγάλη, ενώ όταν και το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο η χαρά αυτή πολλαπλασιάζεται.
Δεν κάνει διάκριση σε ηλικίες και μπορεί να παιχθεί από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, ενώ σχεδόν από την ηλικία των 14 ετών δίνει την δυνατότητα για κοινή αγωνιστική δράση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.
Από κοινωνιολογική και παιδαγωγική άποψη το ποδόσφαιρο θεωρείτεαι επίσης σημαντικό, γιατί αποτελεί προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών της ζωής άρα τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις μέσα από ένα αγαπημένο παιχνίδι, ενώ το γεγονός πως σ’ αυτό το παιχνίδι δεν κερδίζει πάντα αυτός που θεωρείται καλύτερος, δίνει το κίνητρο ακόμα και στους αδύναμους να ελπίζουν και παλεύουν για την νίκη μέχρι το τέλος.

Τι θα λέγατε στους γονείς;

Το ποδόσφαιρο λόγω της λαοφιλίας του προσελκύει γύρω του διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, που επιδιώκουν μέσω της ενασχόλησης τους με αυτό να προβληθούν και να ανέλθουν κοινωνικά, αλλά και να προσκομίσουν εύκολα και γρήγορα οικονομικά οφέλη, δηλώνοντας ιδιότητες που δεν πιστοποιούνται από πουθενά, υποσχόμενοι γρήγορη και εύκολη ποδοσφαιρική εξέλιξη στα παιδιά και τους γονείς πολλές φορές και έναντι πολύ υψηλής οικονομικής αμοιβής.
Τους καλώ λοιπόν πριν πάρουν μια απόφαση για τα παιδιά τους να κάνουν μια μικρή έρευνα για το τι πρεσβεύει ο καθένας και πως το πιστοποιεί. Πώς είναι οργανωμένη και πως λειτουργεί η ακαδημία ποδοσφαίρου που θα εμπιστευθούν τα παιδιά τους, και αν έχει τις κατάλληλες άδειες λειτουργίας που για να δωθούν στους ιδιοκτήτες η στα σωματεία που τα λειτουργούν, απαιτούν ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων που εξασφαλίζουν μια φερεγγυότητα.
Επίσης τους καλώ, προκειμένου να αξιολογήσουν την αξία του κόστους των συνδρομών της κάθε ακαδημίας να ελέγξουν τα προγράμματα προπονήσεων την συχνότητα και την διάρκεια των προπονήσεων καθώς και την συμμετοχή των ομάδων της ακαδημίας σε πρωταθλήματα, τουρνουά και άλλες δραστηριότητες επιπλέον των προπονήσεων, πριν πάρουν την τελική τους απόφαση, στηριζόμενοι και μόνο στο χαμηλό κόστος γιατί τελικά στην ζωή ‘’ό,τι δίνεις παίρνεις’’.
Το ποδόσφαιρο ήταν είναι και θα είναι το λαοφιλέστερο άθλημα στην καρδιά του φιλάθλου ο οποίος αν πραγματικά επιθυμεί να παρακολουθήσει καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο απαλλαγμένο από ίντριγκες και σκοπιμότητες, δεν έχει παρά να βρεθεί στις κερκίδες, στους αγώνες παιδικών πρωταθλημάτων, και ας χειροκροτήσει τις προσπάθειες των παιδιών κάθε ομάδας χωρίς εμπάθειες και οπαδικές προτιμήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ