Προσωρινή έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια

11.000 εμβόλια παραγγέλθηκαν φέτος μέσω της φαρμακαποθήκης στη Δράμα.Μόνο το 40% παρελήφθη

0
3151

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν θα πρέπει να επικρατεί για την προσωρινή έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων από φαρμακεία της Δράμας διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Δημήτρης Ράγιας καθώς από την μια πλευρά υπάρχει σημαντικό περιθώριο χρόνου για τους εμβολιασμούς και από την άλλη οι ελλείψεις θα αποκατασταθούν όπως διαβεβαιώνουν οι προμηθευτές μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται πάντως ότι το προσωρινό, όπως όλα δείχνουν, πρόβλημα ελλείψεων αντιγριπικών εμβολίων αφορά και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Στην Δράμα υπάρχουν πολλά φαρμακεία που εξάντλησαν τα αποθέματα τους, ενώ άλλα διαθέτουν ακόμη εμβόλια από την πρώτη παρτίδα των παραγγελιών.
Όπως λένε φαρμακοποιοί της Δράμας στην έλλειψη συνέβαλε και η μαζική ζήτηση αντιριπικών εμβολίων πολύ νωρίς φέτος. Την παρατήρηση αυτή συνυπογράφει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας τονίζοντας ότι οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν φέτος οφείλονται πιθανότατα και σε αυτό τον λόγο αλλά κυρίως σε καθυστερήσεις που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Δ. Ράγιας, τα στελέχη του ιού της Γρίπης με βάση τα οποία παρασκευάζεται το αντιγριπικό εμβόλιο, επιλέγονται και στέλνονται στην φαρμακοβιομηχανία απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φέτος για κάποιους λόγους η διαδικασία αυτή καθυστέρησε 2-3 εβδομάδες από τον Π.Ο.Υ.
Όπως εξηγεί ο κ. Δ. Ράγιας “Παραλάβαμε μια πρώτη παρτίδα αντιγριπικών στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα εμβόλια προπαραγγέλλονται από το καλοκαίρι. Παραλάβαμε όχι όλα όσα έχουμε προπαραγγείλλει. Η φαρμακαποθήκη της Δράμας παρέλαβε και διένειμε στα φαρμακεία της Δράμας περίπου το 40% της ποσότητας που είχε προπαραγγείλλει και ήταν περίπου 11.000 αντιγριπικά εμβόλια. Η πρώτη παρτίδα έχει εξαντληθεί σε πολλά φαρμακεία. Ο αριθμός των εμβολίων που προπαραγγέλθηκαν ήταν και ο αριθμός των εμβολίων που έδωσε η φαρμακαποθήκη πέρσι σε όλη την διάρκεια της χρονιάς”.
Όπως είπε ο κ. Δ. Ράγιας η ενημέρωση που υπάρχει προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας είναι ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σταδιακά, θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την καθυστέρηση που υπάρχει στην παραλαβή των εμβολίων βοηθούντος και του καιρού.
“Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει και έχουμε επισημάνει και για το οποίο έχουμε κάνει σχετικό αίτημα προς την πολιτεία –αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας– είναι το θέμα των συνταγών. Κανονικά οι συνταγές έχουν περιθώριο να εκτελεστούν 14 ημέρες. Κάποιοι που για παράδειγμα συνταγογράφησαν το αντιγριπικό στις 14 Οκτωβρίου, υπάρχει κίνδυνος λόγω της προσωρινής έλλειψης αντιγριπικών να χρειαστεί να το συνταγογραφήσει και πάλι. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε αίτημα προκειμένου να ρυθμιστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι συνταγογραφήσεις που έγιναν να μην λήξουν αλλά να μείνουν ανοικτές για να μην ταλαιπωρηθεί ο ασφαλισμένος και να μην χρειαστεί να κάνει την συνταγογράφηση για δεύτερη φορά. Ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα και θα το ικανοποιήσει”.
Η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων είναι εντελώς δωρεάν για τους ασφαλισμένους και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται. Σε αυτές ανήκουν οι άνω των 60 ετών, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί), οι έγκυες κλπ. Όλες αυτές οι ομάδες πληθυσμού μπορούν να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο και να το κάνουν δωρεάν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ