Προσπάθεια εξεύρεσης χώρων ταφής στα κοιμητήρια από τον Δήμο Δράμας

0
2449

Δρομολογούνται αρχικά 150 ανακομιδές σε εγκαταλελειμμένα μνήματα.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί χώρος ταφής τόσο στο Α όσο και στο Β νεκροταφείο της Δράμας βρίσκεται ο Δήμος Δράμας με τα στελέχη της υπηρεσίας του να έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και καταγραφή της κατάστασης έχοντας εντοπίσει περίπου 150 τάφους που είναι εγκαταλελειμμένοι επί 30 ή 40 χρόνια και πλέον στα δυο νεκροταφεία.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, εάν παρέλθουν εννέα χρόνια και κάποιος τάφος εντός των νεκροταφείων δεν παρουσιάζει κίνηση θεωρείται ανενεργός. Ωστόσο όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος η υπηρεσία του Δήμου Δράμας προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς στις περιπτώσεις που υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι τάφοι για περισσότερα από 40 ή 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, εφόσον γίνουν ανακομιδές σε αυτούς τους 150 τάφους μπορούν να προχωρήσουν ανάλογες διαδικασίες και σε άλλους 150. “Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκαταλελειμμένοι τάφοι” εξήγησε ο Αντιδήμαρχος σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ότι οι τάφοι που είναι ανενεργοί εκτιμώνται σε περίπου 450. “Εάν γίνει ανακομιδή σε αυτό τον αριθμό των μνημάτων, τότε θα είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει ένα καινούργιο νεκροταφείο με 450 θέσεις για τάφους”, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εξασφάλισης χώρου τόσο στο Α όσο και στο Β νεκροταφείο της Δράμας είναι ένα πρόβλημα με το οποίο ασχολείται ο Δήμος Δράμας εδώ και περίπου δυο δεκαετίες τουλάχιστον. Παλιότερα ακόμη και επί Δημαρχίας Μαργαρίτη Τζίμα το θέμα είχε απασχολήσει εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα είχαν καταγραφεί και αντιδράσεις των περιοίκων στην περίπτωση που προχωρούσε η όποια επέκταση στα νεκροταφεία.
Πάντως, ο Δήμος Δράμας αυτή την στιγμή, παράλληλα με την προσπάθεια ανακομιδής στους εγκαταλελειμμένους τάφους των υπαρχόντων νεκροταφείων, βρίσκεται και σε μια διαδικασία δημιουργίας νέων κοιμητηρίων έχοντας μάλιστα ήδη προσδιορίσει την περιοχή μεταξύ Χωριστής και Μικροχωρίου. Στο σημείο αυτό όπως είπε ο κ. Μουρβετίδης, υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη έκταση όπου εξετάζεται να λειτουργήσει ένα νέο μεγάλο κοιμητήριο. Η προοπτική του νέου νεκροταφείου βρίσκεται πάντως στην διαδικασία της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για τις μελέτες με ποσά που συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση από τον Δήμο Δράμας. Ωστόσο η διαδικασία των μελετών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Για την διάθεση του χώρου όπου θα λειτουργήσει το νέο κοιμητήριο υπήρξε συμφωνία απο τα κοινοτικά συμβούλια Χωριστής και Μικροχωρίου, σημείωσε ο κ. Μουρβετίδης επισημαίνοντας όμως ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει δοθεί στις ανακομιδές των εγκαταλελειμμένων τάφων ώστε να εξασφαλιστεί χώρος στα ήδη υπάρχοντα κοιμητήρια.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κοιμητήρια στον Δήμο Δράμας, τέθηκαν υπό τον τύπο ερώτησης που κατατέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιερβάση Γεωργιάδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ