Προσβολές σε καλλιέργειες κερασιάς από την ασιατική μύγα

Τι συνιστούν οι γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας

0
2153

Προσβολές σε καλλιέργειες κερασιάς ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας. Πρόκειται για την ασιατική μύγα, Drosophila suzukii της οποίας η δραστηριότητα παρακολουθείται σε κάθε έτος σε κερασιές, ροδακινιές, αμπέλια και ακτινιδιές.

Κατόπιν της αρχικής διαπίστωσης οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ συνιστούν για τις ποικιλίες κερασιού που θα συγκομισθούν όψιμα να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά του εντόμου στις καλλιέργειες όπου έχουν εντοπιστεί συμπτώματα προσβολής και υπάρχει ανάλογο ιστορικό. Ενώ δεν συνίσταται επέμβαση σε ποικιλίες που θα συγκομισθούν νωρίς. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την επέμβαση στις ποικιλίες του προϊόντος είναι οι: fatty acid potassium salt, phosmet, spinetoram, spinosad και thiacloprid.
Παράλληλα οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το χρονικό διάστημα από την όποια επέμβαση μέχρι την συγκομιδή του προϊόντος.
Η μύγα της κερασιάς, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, είναι ένας πολύ σοβαρός εχθρός των κερασιών που εμφανίζεται γενικώς περί τα τέλη Απριλίου οπότε το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αυτά αναπτύσσονται προνύμφες οι οποίες τρέφονται με την σάρκα των καρπών. Οι προνύμφες αυτές βγαίνουν από το κεράσι όπου και διαχειμάζουν μόλις συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους. Οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών προσβάλλονται λιγότερο σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ