Προτάσεις του Συλλόγου «Ύδραμα» για τους Δραμινούς αγωνιστές του 1821

0
1129

ΥΔΡΑΜΑ – Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών και Φίλων Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών και φίλων ν. Θεσσαλονίκης “ ΥΔΡΑΜΑ” ανέλαβε την πρωτοβουλία και πρότεινε στον Δήμο Δράμας την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης για τους Δραμινούς αγωνιστές του 1821, δίπλα από το άγαλμα της Ελευθερίας στον Δημοτικό κήπο Δράμας και στην οποία θα γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων σε κάθε επέτειο της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, καθώς επίσης και την ονοματοδοσία σε «Δραμινών αγωνιστών επαναστάσεως 1821» πλατείας ή οδού της πόλης της Δράμας.
Ύστερα από τις αναγκαίες επικοινωνίες και διαβουλεύσεις με τον Δήμο Δράμας κατέληξαν και πρότειναν η ονομασία να δοθεί στην ανώνυμη οδό 27, που βρίσκεται στην περιοχή της Ανάπλασης και είναι κάθετη της 1ης Ιουλίου, ημέρα της δικαίωσης του αγώνα της απελευθέρωσης. Κατόπιν τούτου η πρόταση του Συλλόγου θα συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά συμβούλια με την ελπίδα να εγκριθεί.
Ανάμεσα στα έγγραφα που κατέθεσε ο Σύλλογος για την τεκμηρίωση του αιτήματος είναι και τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα τεκμηρίων που προέρχονται από το Αρχείο του Αγώνος, της Συλλογής Βλαχογιάννη και από το Αρχείο των Αριστείων και αφορούν τους ήρωες: Δράμαλη Δημήτριο, Δράμαλη Νικόλαο, Ζερβόπουλο Σπύρο και Νικολάου Δήμο, που κατάγονταν από την περιοχή της Δράμας και αγωνίστηκαν στην Εθνική Επανάσταση.
Όπως έχουν επισημάνει μέλη του Συλλόγου η σχετική έρευνα για την ανάδειξη και άλλων προσώπων αγωνιστών πρέπει να στηριχθεί και να συνεχιστεί. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος δήλωσε: «Θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε τη Δραμινή Ιστορικό – Αρχειονόμο Ιορδάνα Χατζηισαάκ για τη βοήθεια της στην ανεύρεση αρχειακού υλικού και στην διεκπεραίωση της πιστοποίησης του μέσω των Γενικών Αρχείων του Κράτους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ