Πρόταση ψηφίσματος για τη διάσωση του Αρχοντικού στην Περδίκα

0
3645

Κ. Χαρακίδης στα «Χ»: «Η ιστορία της πόλης δεν μπορεί να πωλείται ούτε και να καταστρέφεται»

Πρόταση, προκειμένου να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα που αφορά την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, σχετικά με την παραχώρηση με μίσθωση του Αρχοντικού της οδού Περδίκα στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’ από τον ΕΦΚΑ κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «πόλη + ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Χαρακίδης είπε ότι το ενδιαφέρον της παράταξης «πόλη+ζωή» για την οικία Παμπούκα (δηλαδή το γνωστό “Αρχοντικό”) στην οδό Περδίκα, δεν είναι πρόσφατο και δεν δημιουργήθηκε εξ αιτίας της εμπλοκής για την αξιοποίηση του χώρου από την ΚΥΚΛΩΨ και τον κ. Θεοδωρίδη. «Από την περίοδο που ήμασταν Δημοτική Αρχή, είχαμε διαπραγματεύσεις με το τότε ΙΚΑ για την παραχώρησή του στον Δήμο Δράμας, για κοινωνικούς σκοπούς. Τότε το ΙΚΑ είχε κοστολογήσει την πώληση του ακινήτου στο ύψος των 800.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ο δήμος δεν μπορούσε να πληρώσει για την αγορά του εν μέσω κρίσης, το 2013. Το ΙΚΑ εκείνη την περίοδο δεν παραχωρούσε το κτήριο για χρήση ή εκμίσθωση αλλά είχε στόχο μόνο την πώλησή του. Η νέα Δημοτική Αρχή που μας διαδέχτηκε δεν ασχολήθηκε με το θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου. Αυτό έγινε τώρα από τον κ. Θεοδωρίδη. Βλέπουμε λοιπόν, σήμερα έναν άνθρωπο που στην ουσία θέλει να σώσει το “Αρχοντικό” και όχι απλά να το αξιοποιήσει. Ας μην ξεχνούμε ότι το κτήριο θα καταρρεύσει σε μερικά χρόνια εξ αιτίας της φθοράς που υπέστη. Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Θεοδωρίδη, με είχε ενημερώσει ότι ο χώρος τον ενδιαφέρει. Επίσης ότι έχει αλλάξει ο νόμος και πλέον επιτρέπει την εκμίσθωση του κτηρίου, με τα ενοίκια να συμψηφίζονται με τα έργα επισκευής του χώρου. Δυστυχώς η προοπτική διάσωσης του ιστορικού κτηρίου σταμάτησε διότι ο ΕΦΚΑ το παραχωρεί μόνο για 30 χρόνια και όχι για 50 χρόνια που επιθυμεί η ΚΥΚΛΩΨ».
Όπως είπε εξάλλου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «πόλη + ζωή», η παρέμβαση της παράταξής του εκπορεύεται από την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών, των επιμελητηρίων και των τοπικών συλλόγων προκειμένου να καταστεί σαφές προς τον ΕΦΚΑ ότι ο χώρος μπορεί να του ανήκει αλλά είναι παράλληλα και ένα πολιτιστικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ίδιας της πόλης. «Ως εκ τούτου ανήκει στους Δραμινούς. Η ιστορία της πόλης δεν μπορεί να πωλείται ούτε και να καταστρέφεται από την έλλειψη μέριμνας και ενδιαφέροντος, πολύ περισσότερο, από τον ΕΦΚΑ, που είναι δημόσιος φορέας» σημειώνει ο κ. Χαρακίδης. Εκφράζει δε την άποψη ότι θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να πειστεί είτε να παραχωρήσει τον χώρο στον Δήμο Δράμας και αυτός με τη σειρά του να τον παραχωρήσει για χρήση στον ενδιαφερόμενο ιδιώτη προς αξιοποίηση, είτε να τον παραχωρήσει στον ενδιαφερόμενο για την περίοδο των 50 ετών που το ζητά. «Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο» ξεκαθαρίζει ο κ. Χαρακίδης.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας o επικεφαλής της παράταξης “πόλη + ζωή” αναφέρει:
«κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας,
Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, αναγκάστηκε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για απόκτηση του Αρχοντικού (γνωστού ως οικία Παμπούκα) της οδού Περδίκα 10, στη Δράμα. Από πρόσθετες έγκυρες πληροφορίες γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, αρνείται την παραχώρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών, αλλά επιμένει να περιορίζεται η παραχώρηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να αποτρέψει κάθε απόφαση που θα αφήνει αναξιοποίητο και στο ‘έλεος’ της φθοράς του χρόνου το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο ‘Αρχοντικό της οδού Περδίκα’.
Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρ. 67 του Ν. 3852/2010, να εκδώσετε πρόσκληση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη κατά την κρίση σας, με θέμα: «Έκδοση Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για την παραχώρηση με μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’ του Αρχοντικού της οδού Περδίκα στη Δράμα».
Με την παρούσα πρόταση-εισήγηση συνυποβάλλεται και σχέδιο Ψηφίσματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο να κληθεί να αποφασίσει:
Α) την έκδοση Ψηφίσματος,
Β) την αποστολή του Ψηφίσματος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Διοικητή του ΕΦΚΑ.
Γ) την κοινοποίηση του Ψηφίσματος στα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ και σε όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Δράμας».

Τι λέει το προτεινόμενο ψήφισμα:
“ΨΗΦΙΣΜΑ Του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας
Για την παραχώρηση με μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’ του Αρχοντικού της οδού Περδίκα στη Δράμα.
Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε στη Δράμα ότι ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, αναγκάστηκε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για απόκτηση του Αρχοντικού (γνωστού ως οικία Παμπούκα) της οδού Περδίκα 10, στη Δράμα. Από πρόσθετες έγκυρες πληροφορίες γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, αρνείται την παραχώρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών, αλλά επιμένει να περιορίζεται η παραχώρηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία-πρόθεση του κ. Θεοδωρίδη να παραχωρηθεί στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο ‘Αρχοντικό της οδού Περδίκα’ με σκοπό την ανακατασκευή του κτηρίου με δαπάνη της ΑμΚΕ, η οποία προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1.000.000 €, ώστε να παραδοθεί στους Δραμινούς για δράσεις με κοινωφελείς σκοπούς, δεν πρέπει να ακυρωθεί για κανένα λόγο. Πρόκειται για μία από τις πολλές ευεργεσίες του κ. Θεοδωρίδη στη Δράμα και ο Δήμος Δράμας, καθώς και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του κ. Άρη Θεοδωρίδη.
Η Δράμα και οι Δραμινοί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, με ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» της οποίας είναι Πρόεδρος, έχει ολοκληρώσει την αναστήλωση και αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Συναισθανόμενος τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Δράμας, με δικές του πρωτοβουλίες και έξοδα, φροντίζει εδώ και μερικά χρόνια να διασώσει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, να αναβαθμίσει μορφωτικά ιδρύματα, να υποστηρίξει πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς που αγωνίζονται για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας και να στηρίξει συμπολίτες μας με εξαιρετικές διακρίσεις που τιμούν τη Δράμα και την Ελλάδα.
Μία από τις ευγενείς χορηγίες του είναι και η διάσωση, η προστασία, η ανάδειξη και η παράδοση του ‘Αρχοντικού της οδού Περδίκα’ στη Δράμα και τους Δραμινούς για να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.
Το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο (συγκεκριμένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» με το ΦΕΚ 811 τ. Β’ /1988), παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και δεκάδες χρόνια και ο κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές είναι άμεσος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Δράμας πριν οκτώ χρόνια είχε ζητήσει από τον τότε ιδιοκτήτη (ΙΚΑ) την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Δράμας. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, για τη διάθεση του εν λόγω ακινήτου στη Δράμα και τους Δραμινούς είναι διαχρονικό.
Η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει ένας ευεργέτης που προτίθεται να προχωρήσει με δική του δαπάνη σε πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση-αναπαλαίωση του ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου δεν πρέπει να βρίσκει κανένα εμπόδιο, πολύ περισσότερο όταν ως εμπόδιο προβάλλει το χρονικό διάστημα παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση αφορά μόνο τη χρήση του κτηρίου, και μάλιστα αποκλειστικά για δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, και για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο συμψηφίζεται με τις δαπάνες του εκμισθωτή για την αποκατάστασή του (Νόμος 4430, άρθρο 50, παρ. 1στ, ΦΕΚ 205 τ. Α΄/2016).
Η μόνη άλλη επιλογή είναι το κτήριο, ένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», να συνεχίσει να καταστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εκφράζοντας το σύνολο των Δραμινών, καλεί τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν ώστε η απόφαση παραχώρησης να ληφθεί πριν να είναι αργά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ