Αιτήματα για φωτοβολταϊκά σε 7.500 στρέμματα του Ν. Δράμας

0
2824

– Γ. Ζιμπίδης στα «Χ»: «Δρομολογούνται διαδικασίες και προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Η κοινωνία της Π.Ε. Δράμας δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά λέει όχι στην ανεξέλεγκτη και εις βάρος της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξή τους».
– Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι δήμαρχοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Νομό Δράμας, εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων, κρούει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ. Ζιμπίδης. Το έγγραφο υπογράφουν και δήμαρχοι του Νομού Δράμας, αλλά και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις επιπτώσεις χαρτογράφησης οποιασδήποτε ελεύθερης έκτασης, από εταιρείες, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, επεσήμανε: «Ενημερωθήκαμε ότι διάφορες εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήματα για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου, καλύπτοντας συνολικά 7.500 στρέμματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρούνται διαβάσεις, στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων και καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών που μισθώνονται από τους ίδιους. Παράλληλα, μειώνονται και οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».
Πρόκειται για κοινόχρηστες εκτάσεις οι οποίες, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, δεν είναι δυνατόν να κατακλυστούν από φωτοβολταϊκά πάρκα συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και μία χωροθέτηση. Έχω ενημερώσει όλους τους δημάρχους και τους κτηνοτροφικούς συλλόγους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως μεγάλο πρόβλημα. Το έγγραφο που συνυπογράψαμε το κοινοποιήσαμε και στους βουλευτές προκειμένου να βοηθήσουν στην εξεύρεση κάποιας λύσης».


Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα βοηθούσε η έκδοση σχετικών ψηφισμάτων από τους δήμους ή από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Ζιμπίδης αναφέρει ότι η όποια λύση δεν μπορεί να δοθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Πιστεύω ότι ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την παραχώρηση των εκτάσεων και για αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις απευθυνόμενοι και στους βουλευτές της περιοχής μας».
Ο κ. Ζιμπίδης ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν είναι ενάντια στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο η τοποθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων θα έπρεπε να γίνει σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο όπου δεν ενοχλούν. «Οι επιχειρήσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων κινούνται εξυπηρετώντας τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Θέλουν να είναι κοντά στους οδικούς άξονες, διότι διαφορετικά πρέπει να ανοίξουν καινούργιους δρόμους, να τοποθετήσουν κολώνες για να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και όλα αυτά σημαίνουν επιπλέον κόστος. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στο οδικό δίκτυο και στις γραμμές ηλεκτροδότησης».

Τι αναφέρεται στο έγγραφο που περιγράφει τον κίνδυνο από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων
Το έγγραφο που απεστάλη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
«Στην Π.Ε. Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα δρομολογείται ένα οικονομικό – περιβαλλοντικό – αντιαναπτυξιακό έγκλημα. Εταιρείες έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος, βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 7500 στρέμματα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλο αριθμό από φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 16MW, 18 MW, 10MW, 13MW.
Η διαδικασία μίσθωσης γίνεται από το Υπουργείο σας, από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα χωρίς να ληφθεί υπόψη:
Η συνολική συνεργατική οπτικοπεριβαλλοντική ρύπανση – επιβάρυνση που θα επέλθει σε μια περιοχή με ακτίνα περίπου 42 χιλιομέτρων, που καλύπτει τις παρυφές του όρους Μενοικίου, τις πηγές Αγγίτη και το σπάνιο σπήλαιο «Μααρά», τις παρυφές του όρους Φαλακρού. τη Δ.Κ. Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας μέχρι τη Δ.Κ. Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου και σε περιοχές του Δήμου Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου.
Το κόστος του αποκλεισμού όλων των προσβάσεων προς τους ελάχιστους βοσκοτόπους που θα απομείνουν ύστερα από την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων των αγροκτηνοτρόφων μας που δραστηριοποιούνται στις εκτάσεις αυτές. Η απώλεια των εκτάσεων αυτών από τους αγροκτηνοτρόφους μας, που τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις, θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό τους. Ο συντελεστής πυκνότητας βόσκησης -που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός στην περιφέρειά μας- σε περίπτωση μίσθωσης των εκτάσεων θα επιφέρει επιπλέον μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3 τουλάχιστον.
Η δημιουργία Φ/Π πέρα από το κέρδος των εταιρειών δεν προσφέρει σχεδόν καμία θέση εργασίας, ενώ όσες λίγες δημιουργηθούν αφορούν ανειδίκευτο προσωπικό.
Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία της Π.Ε. Δράμας δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά λέει όχι στην ανεξέλεγκτη και εις βάρος της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξή τους, ιδιαιτέρως όταν αυτή γίνεται σε βάρος των αγροκτηνοτρόφων μας, η στήριξη των οποίων είναι και δική σας προτεραιότητα.
Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας εντός των διοικητικών ορίων των οποίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα Φ/Π ήδη έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε σημεία που δεν θα βλάπτουν κανένα, προς όφελος των δημοτών, κτηνοτρόφων, ΤΟΕΒ κλπ., ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα αυτά και έχοντας γνώμονα πρωτίστως τη στήριξη των πολύπαθων αγροκτηνοτρόφων μας, ζητούμε την επανεξέταση και την απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας (Διεύθυνση Πολιτικής Γης)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!