«Προτεραιότητα της ΝΔ ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης»

0
3038

Η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί συνήθως οδικά έργα λέει ο Κώστας Καραμανλής

Είναι εμφανές για όποιον επισκέπτεται τον Νομό Δράμας ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ένα έργο υποδομής όπως ο οδικός άξονας που θα την συνδέει με την Εγνατία Oδό μέσω Αμφίπολης, είπε χθες απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην Δράμα και στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής πίτας της ΝΟΔΕ και της ΔΗΜΤΟ Δράμας.

Δηλώσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου έκαναν και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος καθώς και ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ Δράμας Αθανάσιου Ανδρούτσου.
Ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτή την στιγμή ο Νομός Δράμας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο έργο της Εγνατίας, θυμίζοντας ότι τα πολύ μεγάλα οδικά έργα άρχισαν και στην ουσία ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, όταν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είχε η ΝΔ. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι είναι άμεση προτεραιότητα η σύνδεση του άξονα Δράμας – Εγνατίας Οδού μέσω Αμφίπολης. Όπως είπε ακόμη, υπάρχει μελέτη η οποία ενδεχομένως χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά το πιο βασικό είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτή την στιγμή είναι πολύ μικρό αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει γύρω στα 800.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ της προηγούμενης περιόδου, του 2018. Θα ήταν πολύ εύκολο για την ΝΔ να κάνει αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να εξαγγέλλει φαραωνικά έργα χωρίς μελέτες και χωρίς χρηματοδότηση, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
Ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ είπε ότι στο προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα και το έργο Δράμα – Εγνατία μέσω Αμφίπολης θα είναι στην άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνήθως δεν χρηματοδοτεί οδικά έργα. “Καλό είναι να μην πετάμε στον αέρα ότι θα βρούμε λεφτά από διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι καλό είναι στην πολιτική να μην ακούγονται ανοησίες. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ευρώπη και ο δρόμος Δράμας – Αμφίπολης μπορεί να γίνει είτε με σύμβαση παραχώρησης, είτε με ΣΔΙΤ…

«Αυτή την στιγμή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει και όποιος πει το αντίθετο ψεύδεται»…

Τι είχε πει για την χρηματοδότηση των έργων από την ΕΤΕπ το Υπουργείο Υποδομών

Η δήλωση αυτή βέβαια του κ. Καραμανλή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα έγιναν γνωστά την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Υποδομών το οποίο μιλούσε για χρηματοδότηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σύμφωνα με το οποίο : “… Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου (Νέος Οδικός Άξονας Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη) από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα η επίτευξη της χρηματοδότησής του από τα προγράμματα της ΕΤΕπ. (Ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων).
Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας στην υλοποίηση τους, λόγω των ελλείψεων της Υπηρεσίας σε εξειδικευμένα λογισμικά και επιπρόσθετα επειδή στην παρούσα φάση υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασιών στη ΔΟ.Υ. δεδομένου ότι διαχειρίζεται πλέον των 90 συμβάσεων μελετών που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις εξέλιξης.Η κατασκευή του έργου «Νέος Οδικός Άξονας Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» είναι απολύτως αναγκαία αφού με αυτό το οδικό έργο θα αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση Δράμας – Εγνατίας Οδού και η σύνδεση μεγάλου αριθμού κωμοπόλεων και οικισμών με την πόλη της Δράμας, γεγονός που θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Λόγω της ανεπάρκειας των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 -2020, η μοναδική δυνατότητα για την υλοποίηση του έργου είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)”.
Μάλιστα όπως διευκρίνιζε περαιτέρω το Υπουργείο “Κατά την τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε επαφές και διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την οριστικοποίηση χρηματοδότησης που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο.Στα υπό χρηματοδότηση έργα που θα υλοποιηθούν με την στήριξη της ΕΤΕπ εντάσσεται και η κατασκευή του “Νέου Οδικού Άξονα Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ