Πρώτο κουδούνι χθες στα σχολεία

0
5554

– Περισσότεροι εκπαιδευτικοί και λιγότεροι μαθητές φέτος στις σχολικές μονάδες της Δράμας
– Τι λένε στα «Χ» οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού


 

Με ενθουσιασμό από τη σχολική κοινότητα για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και με λιγότερα προβλήματα από την αντίστοιχη περσινή, άρχισε χθες η νέα σχολική περίοδος στα σχολεία του Νομού Δράμας.
Με περισσότερους εκπαιδευτικούς αλλά και με λιγότερους μαθητές σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την ελπίδα η νέα σχολική σεζόν να κυλήσει με συνεχή διά ζώσης μαθήματα και χωρίς τα γνωστά προβλήματα που έφερε η υγειονομική κρίση.
Το πρωί χθες τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός και οι μαθητές έλαβαν από την πρώτη ημέρα τα σχολικά βιβλία, με όχι λίγους γονείς να περιμένουν στο προαύλιο ή έξω από τα σχολεία την αποχώρηση των παιδιών τους, μετά την πρώτη σχολική ημέρα. Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο της Δράμας, ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά στους μαθητές τόσο οι εκπαιδευτικοί τους όσο και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που παρακολούθησαν τον Αγιασμό. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές κ. κ. Κ. Μπλούχος και Θ. Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μ. Τάσσου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σπ. Κιουλάνης και άλλοι.

 

 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σπ. Κιουλάνης, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Δράμας είναι καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό γιατί συν τοις άλλοις έγιναν και 17 μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία της Δράμας, ενώ στη συνέχεια προσελήφθησαν και 64 αναπληρωτές στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Πρόκειται για διαδικασίες που, ενώ άλλες χρονιές γινόταν μέσα στον Σεπτέμβριο, φέτος ολοκληρώθηκαν νωρίτερα, μέσα στον Αύγουστο. Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ότι τον Σεπτέμβριο παίρνουν πολλοί εκπαιδευτικοί άδειες ανατροφής, υγείας κλπ. Εξαιτίας ζητημάτων αυτής της μορφής, παρατηρούνται κάποια ελάχιστα κενά. «Θα θέλαμε έναν αριθμό φιλολόγων, μαθηματικών, εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων για να καλύψουμε και αυτά τα κενά. Αν έχουμε μία δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, θα καλυφθούν και αυτά τα κενά που, βέβαια, φροντίσαμε να μην είναι σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα» δηλώνει ο κ. Κιουλάνης, που ωστόσο προσθέτει: «Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε προσωπικό έχει καλυφθεί, αφού προσλήφθηκε το 90% του προσωπικού που ζητήσαμε».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαντώντας σε ερώτημα των «Χ» για τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία, είπε ότι από καταμέτρηση που έχει γίνει από το 2019 μέχρι σήμερα, οι μαθητές στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας είναι λιγότεροι κατά 200 περίπου στον αριθμό, κάτι που οφείλεται στη μείωση του πληθυσμού, που αγγίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το θέμα της μείωσης του πληθυσμού στον Νομό Δράμας με την απογραφή του 2021, άλλωστε, ήταν ένα ζήτημα που προβλημάτισε αρκετά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής.
Ο κ. Κιουλάνης στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς σημείωσε: «Αυτό που ζήσαμε σήμερα και στους αγιασμούς των σχολείων, με τις φωνές των παιδιών, τα χαμόγελα και την παρουσία τους στο σχολείο χωρίς μάσκες, εύχομαι να παραμείνει. Να μην διαταράξει τίποτα αυτή την κανονικότητα και τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων και να υπάρχει φυσική παρουσία και φυσική επαφή των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να μπορέσει να κυλήσει η μαθησιακή διαδικασία όπως πρέπει».

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του Νομού Δράμας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, παραβρέθηκε χθες τους Αγιασμούς που έγιναν στο 15ο, στο 6ο και στο 3ο Δημοτικό σχολείο της Δράμας. Ο ίδιος δήλωσε στα «Χ» ότι στα σχολεία έγινε μία εγκάρδια συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, με την ευχή να ακολουθήσει μια καλή και δημιουργική χρονιά. Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, ο κ. Διαλεκτόπουλος αναφέρθηκε στις καινοτομίες που σχεδιάζει φέτος το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο θεσμός των μαθητικών ομίλων στο πλαίσιο του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος των σχολείων.
Ο ίδιος μιλώντας για την εικόνα που υπάρχει στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού και μαθητών, τόνισε ότι στα σχολεία της Δράμας εντάχθηκαν 28 νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί και 124 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων. «Αυτό σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί τα κενά σχεδόν πλήρως. Περιμένουμε και κάποιους εκπαιδευτικούς για τα τμήματα ένταξης. Όσον αφορά τους δασκάλους, δεν υπάρχει κανένα κενό. Οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περισσότεροι από πέρσι. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών, αυτός είναι περίπου ίδιος με πέρσι, αν και ακόμα γίνονται εγγραφές» σημείωσε ο κ. Διαλεκτόπουλος, ευχόμενος υγεία για τη νέα σχολική χρονιά σε παιδιά και γονείς και προσθέτοντας ότι είναι δεδομένη και η αρωγή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διεκπεραιωθεί το μαθησιακό έργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!