Προβλήματα στη Δράμα από την κακοκαιρία

0
2426

– Δέντρο προσγειώθηκε στην οροφή λεωφορείου στην περιοχή του Στενήμαχου
– Μ. Μουρβετίδης στα «Χ»: «Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου»

Προβλήματα που αφορούσαν περισσότερο πτώσεις δέντρων και λιγότερο πλημμυρικά φαινόμενα που δημιούργησαν ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές, άφησε πίσω της η κακοκαιρία της Δευτέρας στη Δράμα που είχε κύριο χαρακτηριστικό την έντονη βροχόπτωση. Κορμοί δέντρων έπεσαν κοντά σε σχολεία και κοιμητήρια ακόμη και σε σταθμευμένο λεωφορείο δημιουργώντας πρόσκαιρα προβλήματα στην κυκλοφορία αλλά και την ηλεκτροδότηση.
Από τη βροχή πλημμύρισαν οι δύο ιρλανδικές διαβάσεις προς Αρκαδικό και Πανόραμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα συγκεκριμένα σημεία. Παράλληλα, όπου παρατηρήθηκε συγκέντρωση ομβρίων υδάτων έγινε καθαρισμός φρεατίων από τη ΔΕΥΑΔ, ενώ πλημμύρισε και κτηνοτροφική μονάδα στην κοινότητα Κουδουνίων. Πλημμυρικά φαινόμενα εντός της πόλης δεν υπήρξαν παρά την συνεχή βροχόπτωση, εκτός από ένα σημείο στο τέρμα της οδού Φιλίππου, όπου βούλωσαν φρεάτια από φερτά υλικά που στη συνέχεια καθαρίστηκαν με παρέμβαση της ΔΕΥΑΔ.

Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, τόσο η διεύθυνση Πρασίνου όσο και η ΔΕΥΑΔ κινητοποιήθηκαν άμεσα και επενέβησαν όπου χρειάστηκε από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τη ΔΕΗ, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου, υπήρξαν δυο πτώσεις δέντρων στην περιοχή της λεωφόρου Στρατού, απέναντι και δίπλα από το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Οι κορμοί μετακινήθηκαν στην άκρη του δρόμου το ίδιο βράδυ και στη συνέχεια κόπηκαν για να απομακρυνθούν αργότερα από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.


Επίσης, υπήρξε πτώση δέντρου στο παρκάκι του Στενημάχου, εκεί όπου βρίσκεται το 7ο Δημοτικό Σχολείο, στον χώρο του οποίου είχαν απομείνει τρία μεγάλα πεύκα από τα 16 που υπήρχαν συνολικά και απομακρύνθηκαν λόγω επικινδυνότητας μετά από σχετική αναφορά της διεύθυνσης του σχολείου πριν από τρία χρόνια. Το ένα από τα τρία δέντρα που θεωρήθηκαν γερά και δεν κόπηκαν, έπεσε γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, δίπλα στην πόρτα του σχολείου και έξω από τον προαύλιο χώρο, επάνω σε σταθμευμένο λεωφορείο. Το δέντρο κυριολεκτικά προσγειώθηκε στην οροφή του λεωφορείου προκαλώντας υλικές ζημιές που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες εάν ο κορμός δεν έπεφτε πρώτα σε καλώδια της ΔΕΗ. Μάλιστα από το περιστατικό δημιουργήθηκε και διακοπή στην ηλεκτροδότηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες.


Πτώση δέντρου υπήρξε και στα κοιμητήρια της Νέας Αμισού όπου ένα δέντρο προκάλεσε υλικές ζημιές σε δυο μνήματα που βρίσκονται στον χώρο και στο ένα από αυτά η ζημιά που προκλήθηκε ήταν ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης.


Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και σε κτηνοτροφική εγκατάσταση που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την κοινότητα Κουδουνίων. Το κανάλι που βρίσκεται στην περιοχή υπερχείλισε και τα όμβρια ύδατα εισήλθαν στην κτηνοτροφική εγκατάσταση αλλά ευτυχώς δεν κινδύνεψε το ζωικό κεφάλαιο της μονάδας από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Το νερό απομακρύνθηκε από δυο αντλίες του κτηνοτρόφου ενώ παρενέβη και ο Δήμος Δράμας στέλνοντας ένα Jcb προκειμένου συνδράμει στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων.


Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν και οι δυο ιρλανδικές διαβάσεις στον μικρό περιφερειακό προς την περιοχή του Αρκαδικού και στον δρόμο προς τον συνοικισμό του Πανοράματος πίσω από το LIDL. Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων και στις δυο περιπτώσεις. Η διάβαση προς το Αρκαδικό, έμεινε κλειστή και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη.
Ο Δήμος της Δράμας και η Πολιτική Προστασία, για την οποία είναι αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, παραμένει σε επιφυλακή και σε συντονισμό με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς, παρά την βελτίωση των καιρικών φαινομένων, αυτά παρουσιάζουν απρόβλεπτες μεταβολές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, ειδικά κατά την αμέσως επόμενη περίοδο στην οποία αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και πολύ πιθανόν χιονοπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ