Προβλήματα στον ορίζοντα με τα δημοτικά ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο

0
718

Ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να τα σώσει μέχρι το τέλος του 2023


Προβλήματα με όσα ακίνητα βρίσκονται στην κατοχή του αλλά δεν δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο μέχρι σήμερα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Δράμας, το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το τέλος του 2023, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη διαπίστωση υπήρξε το γεγονός των δυο χώρων βαρέων οχημάτων στην οδό Χελμού, τα οποία όπως προέκυψε από τις προηγούμενες ημέρες, ανήκουν μεν στο Δήμο Δράμας, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο.
Όπως είπε στα «Χ» ο κ. Τσιαμπούσης, η παράταξη «Project» κατέθεσε δυο προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Η πρώτη αφορούσε την διεξαγωγή έργου για τη δήλωση όλων αυτών ακινήτων στο κτηματολόγιο, με τους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να γίνουν από ανάδοχο που θα προκύψει με σχετικό διαγωνισμό.
«Όλοι οι δήμοι κάνουν αυτή τη διαδικασία, αναθέτοντας το συγκεκριμένο έργο σε τρίτους, διότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος πλέον, μέχρι τις 31/12/2023. Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, περνούν στο Δημόσιο» τόνισε ο κ. Τσιαμπούσης, εξηγώντας ότι: «όπως διαπιστώθηκε και από τη συζήτηση για την παραχώρηση των κτηρίων της ΔΕΚΠΟΤΑ στον Πολιτιστικό Οργανισμό, ακόμη και τα κτήρια αυτά δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Τη ίδια ώρα δεν έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο και η αίθουσα «Μελίνα» που βρίσκεται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Ο νόμος αναφέρει ότι με την παρέλευση της οκταετίας, όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν και άρα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη περνούν στο Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασίες για να τα εγγράψουν στο όνομά τους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο».
Πάντως όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης έγινε από την παράταξη “Project” και μια ακόμη πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή που αφορά τους χώρους βαρέων οχημάτων στην «Ανάπλαση» οι οποίοι προορίζονται για την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς. Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης: «Θα μπορούσαμε άμεσα, ακόμη και τον επόμενο μήνα ή δίμηνο, ο δήμος να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για τη στέγαση της λαϊκής αγοράς σε εκείνους τους χώρους. Να υπάρξουν δηλαδή μέσω του διαγωνισμού, προτάσεις από τα μελετητικά αρχιτεκτονικά γραφεία, για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το σχέδιο αυτό και στην συνέχεια να προχωρήσει ο δήμος στη σχετική μελέτη. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτός που κερδίζει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κερδίζει και τη δυνατότητα να συντάξει τη μελέτη. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι αν ο δήμος προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τώρα, μπορεί σε ένα χρόνο να έχει έτοιμη μελέτη για στεγασμένη λαϊκή αγορά. Εμείς απλώς κάναμε τις προτάσεις. Από εκεί και πέρα αποφασίζουν αυτοί που διοικούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ