Ψευδεπίγραφα «Μακεδονικά» κρασιά

0
2345

-†Επιστολή διαμαρτυρίας από οινοποιεία της Δράμας†
-Τι λέει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας

Συνεχίζεται όπως όλα δείχνουν η χρήση των όρων “Μακεδονικοί” ή “Μακεδονικά” για την προβολή οινικών προϊόντων που δεν προέρχονται από την Ελλάδα δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες στις ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Αθήνα και Σκόπια φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ελέγξουν πλήρως τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρήση των παραπάνω όρων και προκύπτουν από την προβολή συγκεκριμένων εμπορικών προϊόντων ακόμη και σε διεθνείς εκθέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η προβολή οινικών προϊόντων που προέρχονται από την γειτονική χώρα και προβάλλονται ως “Μακεδονικοί Οίνοι” στην έκθεση Prowein 2020 που διεξάγεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από 15 έως 17 Μαρτίου του 2020. Οι περιπτώσεις που εμφανίζονται είναι μεμονωμένες ωστόσο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα και σύγχυση στους καταναλωτές εκτός Ελλάδας σημειώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης εξηγώντας ότι ανάλογα προβλήματα είχαν εμφανιστεί και κατά την περσινή διοργάνωση της ίδιας έκθεσης.
Οι περιπτώσεις αυτές πάντως ήταν και ο λόγος που τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες από Δραμινές οινοποιητικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα από την εταιρεία NICO LAZARIDI. Σε επιστολή που απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NICO LAZARIDI κος Φεδερίκος Λαζαρίδης και η οποία απευθύνεται σε φορείς της πολιτείας και ενώσεις των οινοποιητικών επιχειρήσεων αναφέρεται στη χρήση του όρου “Macedonian Wines“ για την προβολή προϊόντων που δεν προέρχονται από την Ελλάδα στην φετινή έκθεση Prowein 2020 που διεξάγεται στο Ντίσελντορφ.
Η επιστολή απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στον Υπουργό κ. Βορίδη Μάκη, στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο Χρήστο, στο Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ και στην επικεφαλής κ. Παπακωνσταντίνου Μαρία, στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και στον Προέδρο του κ. Σκούρα Γιώργο, στους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδας και στον πρόεδρο κ. Μπουτάρη Στέλιο, στον ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιείων Ελλάδος) και στην Enterprise Greece και τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Δημητριάδη Γρηγόρη.

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φεδερίκος Λαζαρίδης
“Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Επανερχόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την αυλαία της έκθεσης PROWEIN 2019 που διοργανώνεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, την μεγαλύτερη Διεθνή έκθεση κρασιού που προσελκύει χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς διαπιστώνουμε ότι παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας που έχουν γίνει από διάφορους φορείς και επιχειρήσεις προς τους διοργανωτές, συνεχίζουν και παρατηρούνται φαινόμενα όπου υιοθετείται η ψευδεπίγραφη ονομασία “Macedonian Wines”. Δυστυχώς η ασύστολη καπηλεία του όρου “Macedonian Wines” από μέρους της γείτονος χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην διεθνή έκθεση αλλά και σε όλα τους τα μέσα επικοινωνίας.
Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της έκθεσης PROWEIN 2020 γίνεται ορθά αναφορά στους οίνους της Βόρειας Μακεδονίας ως Association Wines of North Macedonia. Ωστόσο ταυτόχρονα προβάλλονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου γίνεται αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο site τους με όνομα Wines of Macedonia…
Το γεγονός αυτό όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στην δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία, αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια συλλογική, συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια μπορούν να εκλείψουν φαινόμενα τα οποία υποδαυλίσουν τα ελληνικά προϊόντα και δη τα ελληνικά κρασιά, τα οποία μέσα από πολυετείς και εντατικές προσπάθειες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ