Αντιμέτωπα με τις χιονοπτώσεις τα άγρια άλογα στο Φαλακρό

0
2066

Σε δυο περιπτώσεις εγκλωβισμένων ή τραυματισμένων ζώων επενέβη το πυροσβεστικό κλιμάκιο Νευροκοπίου το Σαββατοκύριακο.

Αντιμέτωπα με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα με την χιονόπτωση της τελευταίας περιόδου βρέθηκαν τα άγρια άλογα στην περιοχή του Φαλακρού. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δυο διαφορετικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις οποίες το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Νευροκοπίου κλήθηκε προκειμένου να παράσχει βοήθεια στα άγρια ζώα.

Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου, επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου που κινούνταν στον ορεινό οδικό άξονα, βρέθηκαν εμπρός σε μια απρόσμενη κατάσταση με ένα από τα άγρια άλογα που κινούνται στην περιοχή κατά ομάδες, να έχει χάσει την ισορροπία του στο χιόνι και να έχει πέσει από τα πρανή μέσα στον δρόμο, όπου κινούνται τα αυτοκίνητα, σπάζοντας το σβέρκο του. Η κυκλοφορία σταμάτησε και οδηγοί που κινούνταν προς το χιονοδρομικό κέντρο ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Πιο συγκεκριμένα έγινε κλήση στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Νευροκοπίου το οποίο δέχθηκε ειδοποίηση γύρω στις 5 το απόγευμα όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κ. Νευροκοπίου, Πυρονόμος, κ. Γιώργος Βαϊτσίδης. Οι πυροσβέστες επενέβησαν προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στο ζώο το οποίο ωστόσο μέχρι την έλευση του πυροσβεστικού κλιμακίου φαίνεται ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του και υπέκυψε στα τραύματα του. Έτσι όταν έφθασαν τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν έδειχνε σημεία ζωής. Στο σημείο όπου κείτονταν το ζώο έφθασε ακολούθως και κτηνίατρος από την κτηνιατρική υπηρεσία της Δράμας, ο οποίος διαπίστωσε ότι είναι νεκρό. Το ζώο φορτώθηκε αμέσως μετά σε όχημα του Δήμου Νευροκοπίου και μεταφέρθηκε για καύση στην Κομοτηνή όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η περίπτωση αυτή δεν ήταν η μοναδική που δείχνει τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν αυτές τις ημέρες τα ελεύθερα – άγρια άλογα που κινούνται στην περιοχή του Φαλακρού. Την επόμενη ημέρα δηλαδή την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου τις πρωινές ώρες το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Νευροκοπίου ειδοποιήθηκε για δεύτερο περιστατικό που συνέβη περίπου στο ίδιο σημείο. Ένα άγριο άλογο είχε παγιδευτεί στο χιόνι και έμεινε εγκλωβισμένο στα πρανή του δρόμου. Στο σημείο έσπευσαν τρία στελέχη του πυροσβεστικού κλιμακίου με δυο οχήματα και ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Κ. Νευροκοπίου κ. Γιώργος Βαιτσίδης. Οι πυροσβέστες έσκαψαν στο χιόνι ανοίγοντας μονοπάτι για την διαφυγή του ζώου το οποίο τελικώς βρήκε διέξοδο κατέβηκε στον δρόμο για να ακολουθήσει στην συνέχεια τα υπόλοιπα άλογα της ομάδας του. Ανάλογα περιστατικά με άγρια άλογα που έχουν εγκλωβιστεί ή είχαν ατυχήματα λόγω των καιρικών συνθηκών στο Φαλακρό δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα άγρια άλογα κινούνται στην περιοχή κατά ομάδες εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες προέρχονται από εγκαταλειμμένα ζώα υλοτόμων ή ζώα που έχουν απελευθερωθεί παλαιότερα από τους ιδιοκτήτες τους. Η ομάδα των άγριων αλόγων που κινείται στην εν λόγω περιοχή όπου συνέβησαν τα δυο περιστατικά υπολογίζεται ότι αποτελείται από περίπου τριάντα ζώα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ