Ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας ο προϋπολογισμός του 2022

0
2856

– Γιατί καταψήφισαν οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης
– Τι είπαν στα «Χ» οι κ.κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Μλεκάνης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2022, ύψους 48.357.000 ευρώ.

Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης: «Μετά την αποστολή της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, θα συζητηθεί με τις όποιες παρατηρήσεις σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τότε θα δούμε εάν υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις».

Μιχάλης Μλεκάνης: «Η ποιότητα ζωής των δημοτών υποβαθμίζεται συνεχώς»
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο προϋπολογισμός του 2022 καταψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε αυτήν και μειοψήφησαν. Μιλώντας στα «Χ» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι από τα 16.292.000 ευρώ για επενδύσεις, η δημοτική αρχή αξιοποίησε μόνο 2.547.000 ευρώ δηλαδή μόνο 15,6% κατά τη χρονιά που πέρασε. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα ζωής των δημοτών υποβαθμίζεται συνεχώς ενώ όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και θα αναζωογονούν την τοπική οικονομία. Είναι εντελώς αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, όχι στον σχεδιασμό του αλλά στην εκτέλεση. Η εκτέλεση του είναι υπόθεση της Δημοτικής Αρχής, για την οποία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανεπάρκεια και ανικανότητα, να υλοποιήσει έργα και δράσεις για τα οποία έχει τα χρήματα αλλά δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Φυσικά όλα αυτά καταλήγουν σε βάρος των Δραμινών. Δεν μπορεί να γίνεται οκτώ χρόνια το ίδιο πράγμα και κάθε χρόνο να έχουμε την ίδια κατάσταση. Βουλιάζουμε συνεχώς και περισσότερο στον βούρκο. Ο προϋπολογισμός είναι το “Α” και το “Ω” του δήμου. Ο προϋπολογισμός έρχεται για να ψηφιστεί το σχέδιό του στα τέλη Ιανουαρίου, ο τελικός προϋπολογισμός θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα του
Φλεβάρη και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Χάνεται πολύς παραγωγικός χρόνος. Αποδεικνύεται στην πράξη η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οτιδήποτε. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου βλέπουμε να μην εκτελείται ούτε το 10 -15% των επενδυτικών έργων δράσης…»

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί και πάλι για να μην εκτελεστεί»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project για τη Δράμα”, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επεσήμανε για το ίδιο θέμα ότι: «Καταψηφίσαμε γιατί ο προϋπολογισμός δεν αντανακλά μόνο μια χρονιά. Όταν βλέπει κανείς ότι τόσα χρόνια δεν εκτελούνται οι προϋπολογισμοί κυρίως στο κομμάτι των τεχνικών έργων, δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί και πάλι για να μην εκτελεστεί. Το 2021, οι υπηρεσίες Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Πολεοδομίας είχαν διαμορφωμένο προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και εκτελέστηκαν μόνο 850.000 ευρώ. Αυτό και μόνο δείχνει την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να εκτελέσει τον προϋπολογισμό. Άρα δεν έχει σημασία μόνο τι προϋπολογισμό ψηφίζουν αλλά και πως η Δημοτική Αρχή μπορεί να το εκτελέσει. Υπάρχει ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να εκτελέσει τον προϋπολογισμό. Από τη στιγμή που ισχύει αυτό δεν υπάρχει νόημα να ψηφίζουμε εμείς αυτόν τον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί κάθε χρόνο ο δήμος να φαίνεται ότι αυξάνει το αποθεματικό του και να έχει στην άκρη χρήματα τα οποία δεν τα μετατρέπει σε έργο. Όλα αυτά δείχνουν ανικανότητα εκτέλεσης έργου από τη Δημοτική Αρχή. Δηλαδή ψηφίζουμε τεχνικά προγράμματα, τέλη και δικαιώματα ή προϋπολογισμούς, αλλά όλα αυτά είναι στα χαρτιά. Τελικά η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί τον Δήμο Δράμας και αυτό αντανακλά πλήρως τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ενώ ο δήμος έχει στην άκρη χρήματα, δεν εκτελεί έργα. Στη Δράμα, όπου όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι δεν γίνεται τίποτε, στον δήμο έχουμε στην άκρη 10 εκατ. ευρώ και “κάθονται”. Αυτό υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχει ενταθεί πολύ περισσότερο την τελευταία πενταετία…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ