Έρχονται τιμές φωτιά στα αμνοερίφια

0
17146

– Αναγκαία η ενίσχυση για τις ζωοτροφές και η μείωση του ενεργειακού κόστους για να συγκρατηθούν οι τιμές
– Μεγάλες οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους
– Μιλά στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης

Αμνοερίφια σε τιμές που βάζουν φωτιά θα δουν κατά πάσα πιθανότητα οι καταναλωτές το ερχόμενο Πάσχα, αφού η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και το ράλι τιμών στις ζωοτροφές δεν θα επιτρέψουν τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν κάτω από 6,5 ευρώ το κιλό στους εμπόρους.
Οι παραπάνω παράγοντες πάντως δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα μόνο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των αμνοεριφίων αλλά και στην ίδια την ελληνική κτηνοτροφία γενικότερα, αφού δεν φαίνεται να μπορεί να σηκώσει το βάρος των επιβαρύνσεων που προέκυψαν, αν δεν υπάρξουν ανακουφιστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, είπε ότι τόσο πέρσι όσο και φέτος οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει εγγράφως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών. Πέρυσι το αντίστοιχο αίτημα δεν ευοδώθηκε με την αιτιολογία ότι πήγαν πολύ καλά οι τιμές του Πάσχα στα αμνοερίφια…
«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» παρατηρεί ο κ. Ακριτίδης, προσθέτοντας ότι «To ίδιο ζητήσαμε και φέτος αλλά το σκέφτονται ακόμη. Όμως δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια κίνηση γιατί προέκυψαν τα προβλήματα στην χοιροτροφία, όπου οι συνάδελφοι έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά με την αύξηση του καλαμποκιού. Πιθανότατα το υπουργείο προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να ενισχύσει τους χοιροτρόφους προκειμένου να μην καταστραφεί η ίδια η χοιροτροφία που είναι ένας πολύ σημαντικός παραγωγικός τομέας για τη χώρα μας».
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων και βοοειδών εμμένουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση ενισχύσεων που θα οδηγήσουν σε αγορά φθηνότερων ζωοτροφών. Οι τελευταίες έχουν πάει στα ύψη, καθώς όπως λένε οι κτηνοτρόφοι υπάρχει αισχροκέρδεια μεταξύ των εμπόρων. Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι εισαγωγές ζωοτροφών που γίνονται στη χώρα είναι λιγοστές, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τιμές που παραπέμπουν σε αισχροκέρδεια.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης σχετικά με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί οι ζωοτροφές, λέγοντας ότι «Το καλαμπόκι κυμαίνεται σε τιμές πάνω από 32 λεπτά και το βιολογικό καλαμπόκι ακόμη περισσότερο. Η σόγια κυμαίνεται σε τιμές πάνω από 55 λεπτά και φαίνεται να ανεβαίνει, ενώ ακριβά είναι και τα σιτηρά που ήταν ήδη ακριβά και είναι λογικό γιατί ήταν πολύ ακριβά και τα λιπάσματα για τους αγρότες αλλά και το ρεύμα και το πετρέλαιο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, έκαναν καλύτερες τις τιμές οι γαλακτοβιομηχανίες. Όμως οι αυξήσεις στις τιμές που πήραν οι κτηνοτρόφοι για τα προϊόντα τους έχουν εξανεμιστεί ήδη από τις αυξήσεις των ζωοτροφών, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αυξημένη τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν συνάδελφοι που μου λένε ότι έχουν αρχίσει να «μπαίνουν μέσα» οικονομικά, αφού οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερες από τις τιμές στις οποίες πούλησαν τα προϊόντα τους. Τουλάχιστον στα βοοειδή και τα χοιρινά, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κτηνοτρόφων. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Πόσο θα επηρεάσει η κατάσταση τις τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα;
Σχετικά με το κατά πόσο θα επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τις τιμές των αμνοεριφίων που θα πουληθούν στην περίοδο του Πάσχα, ο κ. Ακριτίδης ήταν απόλυτα σαφής: «Είμαι σίγουρος ότι οι τιμές θα επηρεαστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση ο κτηνοτρόφος να σφάξει το ΠΑΣΧΑ τα αρνιά ή τα κατσίκια του με τιμές 3,80, 4 ή 4,20 ευρώ το κιλό. Ήδη από τα Χριστούγεννα, που είναι πιο σπάνια η πώληση των αμνοεριφίων, είδαμε τιμές της τάξης 6,5 -7,5 ή 8 ευρώ. Το ερχόμενο ΠΑΣΧΑ οι τιμές παραγωγού θα είναι της τάξης των 6,5 ευρώ τουλάχιστον, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και το ρεύμα».
Όπως λένε πάντως οι κτηνοτρόφοι, η ενίσχυση της πολιτείας για την αγορά των ζωοτροφών και η προμήθεια ρεύματος και καυσίμων με γενναία έκπτωση της τάξης του 30 -35% είναι πλέον αναγκαία, για να μην υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των προϊόντων τους και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση δοκιμάζει και όλη την υπόλοιπη κοινωνία, συμπιέζοντας συνεχώς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ