Πυροβόλησαν γαϊδουράκι στην Ψηλή Ράχη Παρανεστίου

Άλλο ένα τετράποδο έπεσε θύμα κάποιου αρρωστημένου μυαλού

0
2104

Δυστυχώς άλλο ένα θύμα ακατανόητης βίας σε ζώο σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή του Παρανεστίου. Ένα συμπαθέστατο γαϊδουράκι πλήρωσε την μανία κάποιου αρρωστημένου μυαλού. Ο δράστης ή η δράστης δεν δίστασε να του αφαιρέσει την ζωή πυροβολώντας το και η κυριολεκτικά εφιαλτική εικόνα του άψυχου ζώου από χθες προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Το άτυχο ζώο πυροβολήθηκε όπως όλα δείχνουν κάτω από άγνωστες συνθήκες προχθές το απόγευμα. Η αστυνομία ερευνά ήδη την συγκεκριμένη υπόθεση και όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι θέμα χρόνου να καταλήξει στον δράστη του περιστατικού. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του συλλόγου Φίλοι των Ζώων Δράμας κ. Δέσποινα Μέγα, είπε πιθανόν το ζώο πυροβολήθηκε από κάτοικο της περιοχής όπως δείχνει η έρευνα αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσει τελικώς η αστυνομία.
«Πρόκειται για ενέργειες ανθρώπων που δεν στέκουν καλά στο μυαλό, αυτό είναι φανερό» είπε η πρόεδρος του συλλόγου Φίλοι των Ζώων στα ΧΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας ότι «Τα γαϊδουράκια είναι πέραν των άλλων και προστατευόμενο είδος». Σε ότι αφορά τις κακοποιήσεις ζώων που συμβαίνουν γενικότερα η κ. Δέσποινα Μέγα επεσήμανε «Το θετικό είναι ότι πλέον οι όποιες κακοποιήσεις παίρνουν αμέσως δημοσιότητα είτε μέσω των Μέσων Ενημέρωσης είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Πλέον οι φιλόζωοι είναι πάρα πολλοί και ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος».
Η ενημέρωση σε θέματα σεβασμού και υποχρεώσεων απέναντι στα ζώα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοποίησης των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προηγηθεί ενημερώσεις σε σχολεία και σε μαθητές τόσο από τον σύλλογο Φίλοι των Ζώων όσο και από άλλους φορείς όπως προκύπτει από όσα επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Δέσποινα Μέγα. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων επιτυγχάνεται και μέσα από την δημοσιότητα των περιστατικών κακοποίησης όπως εξήγησε.
Όπως αναφέρει η πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία «ο ν.4039/2012 προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων. Οι παραβάσεις για την κακοποίηση των ζώων επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα. Παραδείγματα κακοποίησης: τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (ΦΟΛΕΣ), μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, υποσιτισμός, χτυπήματα, θανάτωση, βασανισμός, κυνομαχίες κ.λπ. Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000€ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here