Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δράμας πραγματοποιήθηκε μια μίνι ημερίδα για την Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα και την Παιδεία.
Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου University of Huddersfield και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Ο Δήμος Δράμας θα στηρίξει την προσπάθεια ενεργά μέσω των δομών του όπως και η ΠΕ Δράμας. Η παρουσίαση αφορούσε την εκπαιδευτική δράσης “Πεζοπόρα Σχολικά Λεωφορεία” στην οποία αναφέρθηκε ο Δρ. Αλέξανδρος Νικήτας.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οποίου όπως έχει δηλώσει ο Δρ. Αλέξανδρος Νικήτας, “Μεγαλύτερος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επιτυχής εισαγωγή μιας πιλοτικής εφαρμογής εγνωσμένης αξίας που έχει κάνει επιτυχία στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία που φέρει το όνομα Walking School Buses (WSBs).
Αυτά προϋποθέτουν την ομαδική μετακίνηση πεζών μαθητών από τα σπίτια τους στο σχολείο υπό την επιτήρηση ενηλίκων συνοδών με οριοθετημένους κανόνες ασφαλείας που θα διδάσκουν υπευθυνότητα, ανεξαρτησία, συναδελφικότητα και αγάπη για το περιβάλλον και την άσκηση με έναν τρόπο που θα θυμίζει μαθησιακό παιγνίδι. Θα υπάρχουν νοητές στάσεις λεωφορείου σε γειτονιές κοντά στο σχολείο και εικονικά εισιτήρια. Το παιδάκι με τα περισσότερα «δρομολόγια» θα κερδίσει ένα ipad δωρεά του Huddersfield Business School. Ελπίζουμε ότι η πρακτική αυτή θα μειώσει το κυκλοφοριακό φόρτο σε ώρες αιχμής κοντά στον ευαίσθητο τόπο των σχολικών μας συγκροτημάτων. Τα WSBs θα τα εισάγουμε εμείς πρώτοι σε οργανωμένη μορφή για καθημερινή χρήση στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, πιλοτικά για αρχή, με τον όρο Πεζοπόρα «Σχολικά Λεωφορεία» και διαμορφωμένα στην ιδιοσυγκρασία των μικρών Δραμινών”.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Νικήτας λίγες ημέρες πριν κατά την διάρκεια παρουσίασης της εκδήλωσης είχε σημειώσει επίσης ότι: «Το έναυσμα για όλη αυτή την προσπάθεια, είναι η ερευνητική μου δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Τα τελευταία δυο χρόνια, έχω συγκεκριμενοποιήσει μέρος της έρευνάς μου στην προσπάθεια να τονίσουμε και να διανθίσουμε τις μεθόδους βιώσιμης σχολικής μεταφοράς”.
Για την εκπαιδευτική δράση η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας έχει ήδη κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της ότι “σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Huddersfield που εκπροσωπείται στη Δράμα από τον Επίκουρο Καθηγητή Μεταφορών του Huddersfield Business School Δρ. Αλέξανδρο Νικήτα, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δράσης: «Walking School Buses» (Πεζοπόρα «Σχολικά Λεωφορεία»).
Η δράση αυτή αποτελεί μια παρέμβαση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ανάπτυξη σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΒΑΚ) και για το λόγο αυτό συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Δράμας. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας υποστηρίζει και προωθεί θεσμικά τη δράση ως μια καλή πρακτική καινοτομίας.
Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα είναι μια τάση στο σχεδιασμό των πόλεων, η οποία βάζει στο επίκεντρο της καθημερινότητας τον παράγοντα άνθρωπο αντί του αυτοκινήτου. Μέσα από δράσεις που προωθούν τις μετακινήσεις με τα πόδια, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιορίζεται ολοένα και περισσότερο η δυνατότητα χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η οργάνωση και η υλοποίηση σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προϋποθέτει τη συνολική αναμόρφωση του οδικού περιβάλλοντος στις πόλεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα διασυνδεμένο σύστημα μέτρων και καλών πρακτικών που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναπτύσσει επιμέρους δεξιότητες και παρέχει νέες ευκαιρίες στους κατοίκους των πόλεων, ώστε να αναπτύξουν ισχυρότερους κοινωνικοπολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Μέχρι σήμερα η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί αντικείμενο εξειδίκευσης στο πεδίο των Θετικών, Πολυτεχνικών, Επιστημών (Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων, Τοπογράφων, Μηχανολόγων, Συγκοινωνιολόγων κ.ά) τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία.
Η αμφίπλευρη διεύρυνση της εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας καθιέρωσε την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Σήμερα η «διεπιστημονική όσμωση» διαμορφώνει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη διμερών ή πολυμερών τοπικών συμπράξεων.
Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί εκ των πραγμάτων, αποτελούν το πεδίο συνάντησης και ενθάρρυνσης των ευαισθητοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Αλλά και οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης, εντός της τρέχουσας δεκαετίας, έχουν μετεξελιχθεί σε πεδίο συνάντησης και συνύπαρξης με τους συντελεστές και εκφραστές της κοινωνικής πρωτοπορίας. Η σύνδεση «σχολείου – κοινωνίας» προϋποθέτει την «κοινωνία ανοιχτών οριζόντων» και γίνεται περισσότερο αποτελεσματική στο περιβάλλον των «έξυπνων και δημιουργικών πόλεων»…