Ραγδαία η αύξηση ρυθμίσεων στη ΔΕΗ

0
659

– Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γεώργιος Αδαμίδης στα «Χ»: «Oι αιτήσεις για ρυθμίσεις ξεπερνούν τις 70.000 πανελλαδικά και αυξάνονται»
– «Ανάλογη εικόνα εκτιμούμε ότι είναι σε όλη τη χώρα, άρα και στη Δράμα» λέει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Μίλτος Κριτσιέλης


Εκτοξεύτηκαν, πάνω από 70%, οι αιτήσεις για ρύθμιση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τους καταναλωτές καθώς το άλμα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι εξοντωτικό για τα οικονομικά τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων όπως δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Γιώργος Αδαμίδης, ενώ ανάλογη εκτιμάται ότι είναι η αύξηση των αιτήσεων ρύθμισης και στη Δράμα, όπως επισημαίνει στα «Χ» το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Μίλτος Κριτσιέλης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, απαντώντας στα «Χ»: «Oι αιτήσεις για ρυθμίσεις ξεπερνούν τις 70.000 πανελλαδικά και συνεχίζουν να αυξάνονται, διότι ακόμη και ρύθμιση να κάνει ο καταναλωτής, όταν έρχεται ο τρέχων λογαριασμός τότε η ρύθμιση “πέφτει” και πρέπει να προβεί σε νέα ρύθμιση. Ο αριθμός αυτός αφορά όσους καταναλωτές έχουν προσέλθει στα καταστήματα για ρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έκαναν αιτήσεις ηλεκτρονικά τους οποίους δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αυτή την στιγμή ως απόλυτο νούμερο. Από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να λειτουργεί και στην ΔΕΗ η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ιδιώτες πάροχοι για να προστατέψουν την κερδοφορία τους, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πωλούν το ρεύμα σε τιμές 50% κάτω από τη ΔΕΗ όταν οι ίδιοι το αγόραζαν ακριβότερα. Μια εμπορική καμπάνια αυτών των εταιρειών είχε ως σύνθημα “Ελάτε σε εμάς για να πληρώσετε το ρεύμα με έκπτωση 50%”. Σε κανέναν όμως δεν είπαν ότι “Ελάτε αλλά ξέρετε ότι υπάρχει και η ρήτρα αναπροσαρμογής”. Από τον Αύγουστο του 2021 εντάχθηκε στην ρήτρα αναπροσαρμογής και η ΔΕΗ γιατί το κόστος ενέργειας για τη ΔΕΗ ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις τιμές που πούλαγε ρεύμα στα τιμολόγιά της».
Μετά την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της ρήτρας από τον Αύγουστο του 2021, οι αιτήσεις για διακανονισμούς αυξήθηκαν πάνω από 70%, συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, συμπληρώνοντας ότι με τον μηχανισμό αυτό μετακυλίεται το κόστος αγοράς ενέργειας προς τους πολίτες. Προσθέτει ακόμη ότι θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα υπενθυμίζοντας: «Τον Νοέμβριο του 2020, άρχισε να λειτουργεί και στην Ελλάδα το χρηματιστήριο ενέργειας. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή εφαρμογή που ισχύει σε όλες της χώρες της Ευρώπης, μόνο που στην Ελλάδα έγινε με έναν περίεργο τρόπο. Το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα περνά μέσα από το χρηματιστήριο αυτό, ενώ για παράδειγμα στη Γαλλία δεν ξεπερνά το 28% (το οποίο αφορά μάλιστα κυρίως εταιρείες και μεγάλες καταναλώσεις). Το 72% και πλέον, εκεί, είναι ρυθμιζόμενο και δεν μπαίνει στο χρηματιστήριο. Εδώ στην Ελλάδα επιλέξαμε τον πλέον στρεβλό τρόπο, γι αυτό και έχουμε αυτή τη ραγδαία αύξηση. Αυτό που πρέπει να συμβεί πρώτα από όλα, είναι να μπει ένα πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Πριν την δημιουργία και τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, το πλαφόν στη χώρα μας ήταν 150 ανά μεγαβατώρα και τώρα είναι 4.000 ευρώ».
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αυξηθούν και τα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημειώνοντας: «H χώρα μας, μετά και την επιλογή της κυβέρνησης για την πλήρη απολιγνιτοποίηση, είναι απολύτως εξαρτημένη σε εισαγόμενα καύσιμα τόσο σε εισαγωγή ρεύματος, όσο και σε εισαγωγή φυσικού αερίου για να παραχθεί ρεύμα στα εργοστάσια φυσικού αερίου, είτε της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να το καθορίσει η χώρα μας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή ειδικά την περίοδο μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτές που καθορίζουν τη χονδρική τιμή. Την τιμή αυτή την καθορίζει ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο. Ο λιγνίτης είναι πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο. Θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, αν χρησιμοποιούσαμε μια ποσότητα λιγνίτη η οποία θα συμμετείχε στο μίγμα καυσίμου, της τάξης του 25-30% (υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες με τις λιγνιτικές μονάδες που είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία) θα είχαμε μείωση στην τιμή της χονδρική 50% μίνιμουμ, άρα και στην λιανική. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αρκούν από μόνες τους».

Σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων για διακανονισμούς στη ΔΕΗ το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Μίλτος Κριτσιέλης, επισημαίνει στα «Χ» ότι πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 70.000 ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η εικόνα αναλογικά αφορά και όλες τις περιοχές της χώρας, άρα και τη Δράμα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Αυτή η κατάσταση εκτιμούμε ότι θα εξομαλυνθεί, μόνο που αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου και διώξαμε τους λιγνίτες. Αυτό το προϊόν, που είναι δικό μας (οι λιγνίτες) πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσουν να πέσουν οι τιμές πραγματικά. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, θα δούμε περισσότερες αυξήσεις. Θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριο προϊόν. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μας βοηθούν αλλά όχι τόσο, ώστε να είμαστε αυτάρκεις. Υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων το οποίο πρέπει να το μελετήσει η κυβέρνηση. Τα χρονικά περιθώρια που μας είχαν δώσει για την απολιγνιτοποίηση της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερα. Ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια επάρκεια από λιγνίτες μέχρι το 2028 και περισσότερο. Αλλά αυτή η ημερομηνία μετατέθηκε για το 2023. Τώρα ξαναβλέπουν αυτό το θέμα. Εμείς τις προτάσεις μας τις έχουμε κάνει. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι της κυβέρνησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ