Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

0
661

– Οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης
– «Θετικό μέτρο αλλά δεν θα βοηθήσει τόσο πολύ στη διαφοροποίηση της κατανάλωσης» λένε οι πρατηριούχοι της Δράμας στα «Χ»


Άνοιξε χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, η πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνεται για την υποβολή αιτήσεων που αφορά την επιδότηση καυσίμων. Η αίτηση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://vouchers.gov.gr. Το “Fuel Pass” αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το νέο μέτρο που θέσπισε η κυβέρνηση για την ανακούφιση από τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας, κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, σημειώνει ότι είναι ένα θετικό μέτρο ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι εκτιμά πως δεν θα βοηθήσει τόσο πολύ στην διαφοροποίηση της κατανάλωσης στα καύσιμα, που πλήττεται από την ακρίβεια και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, οι τιμές στα καύσιμα στη Δράμα και όχι μόνο έχουν διαφοροποιηθεί παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση. Η πραγματική λύση, όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας, είναι στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, παρότι για το θέμα αυτό έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από τους πρατηριούχους, δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση από καμία από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικά, οι τιμές της αμόλυβδης χθες Τρίτη, στα πρατήρια της Δράμας ξεκινούσαν από 1,979 ευρώ φθάνοντας σε κάποιες περιοχές μέχρι και τα 2,15 ευρώ ενώ οι τιμές για το πετρέλαιο κίνησης ξεκινούσαν από 1,718 ευρώ και έφταναν μέχρι 2,04 ευρώ.
Το νέο μέτρο που αφορά την επιδότηση καυσίμων ίσως να μην αρκεί, όπως αναφέρουν οι πρατηριούχοι αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πολιτεία δικαιούχος είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Πώς εκδίδεται το Fuel Pass;
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;
H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω 2 μεθόδων:
-Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
-Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
-Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
-Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
-Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πώς το χρησιμοποιώ;
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Έως πότε μπορεί να γίνει χρήση του Fuel Pass;
Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Το διαθέσιμο υπόλοιπο θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι την 31/07/2022.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος: Πώς λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;
Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;
Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ αυτών;
Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας;
Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 215 560 5150.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ