Ζωντανεύει αύριο στην Καλή Βρύση το πασχαλινό έθιμο της Διακαινησίμου

0
1503

Λιτανεία 18 χιλιομέτρων σε 9 εξωκλήσια στο βουνό


Ζωντανεύει, αύριο Πέμπτη, το Πασχαλινό έθιμο της Διακαινησίμου στην Καλή Βρύση.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, κα Ελισάβετ Χαριζάνη, αναφέρει ότι βασικό στοιχείο του εθίμου είναι η πορεία που γίνεται σε όλα τα εξωκλήσια της περιοχής, η οποία είναι προκαθορισμένη.
Γίνεται πορεία από πεζούς και έφιππους, από εκκλησάκι σε εκκλησάκι. Η πορεία μετά από πάρα πολλές ώρες φθάνει στο εξωκλήσι του Αι’ Γιώργη, όπου τελείται ο Αγιασμός. «Η πορεία είναι πάρα πολύ κουραστική και τα χιλιόμετρα είναι πολλά» σημειώνει η ίδια και προσθέτει ότι το έθιμο γίνεται για την καρποφορία της γης και λαμβάνουν χώρα αυτοσχέδιοι αγώνες πάλης στο βουνό.
Στο πλαίσιο του εθίμου οι κάτοικοι με επικεφαλής τον ιερέα της εκκλησίας, διέρχονται από όλα τα γεωγραφικά όρια της Κοινότητας Καλής Βρύσης, εν πομπή, με την εικόνα της Αναστάσεως και ένα σήμαντρο που χτυπούν ρυθμικά δυο νέοι, όπως έχει επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ στα «Χ» ο πρώην γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Βρύσης κ. Δημήτρης Σίδος.
Η πομπή την οποία συνοδεύουν αναβάτες αλόγων, ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία περνά από αγροτικούς δρόμους και καταπράσινα μονοπάτια φτάνοντας στα γεωγραφικά όρια του χωριού, στα οποία υπάρχουν ξωκλήσια. Σε κάθε ξωκλήσι τοποθετείται ένα κομμάτι αντίδωρο από την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού. Η πομπή ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία και συνεχίζει στα ξωκλήσια Κωνσταντίνου και Ελένης, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Αντωνίου στην μεγάλη τούμπα, του Αγίου Αθανασίου στη μικρή τούμπα (στον αρχαιολογικό χώρο), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Αγίου Γεωργίου. Ύστερα από πεντάωρη πεζοπορία και επίπονη διαδρομή 18 χιλιομέτρων η πομπή φθάνει στο εξωκλήσι Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους σε υψόμετρο 350 μέτρων. Ακολούθως ο ιερέας κάνει δέηση και αγιάζει την περιοχή για να ακολουθήσει γλέντι με ήχους παραδοσιακών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ. Επίσης συνηθίζεται να γίνονται και αυτοσχέδιοι αγώνες πάλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ