Ρυπαίνουν το λεκανοπέδιο οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων

0
16547

– 25 σημεία για συγκέντρωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων δημιουργεί ο Δήμος Νευροκοπίου
– Γ. Κυριακίδης στα «Χ»: «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα από τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων»

Αποφασισμένος να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο λεκανοπέδιο από τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων είναι ο Δήμος Νευροκοπίου, που εφαρμόζει φέτος για δεύτερη χρονιά ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης, μεταφοράς και αξιοποίησης των ρυπογόνων συσκευασιών, αναθέτοντας το έργο συλλογής, μεταφοράς και αξιοποίησης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων Δήμου Κ. Νευροκοπίου σε ανάδοχο.
Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης από τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων στον κάμπο του Νευροκοπίου. Οι συσκευασίες αποτίθενται σε λάθος χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο δήμος προχώρησε σε ανάθεση του έργου της συγκέντρωσης και αξιοποίησης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, προχώρησε στην κατασκευή και δικών του κλωβών, με χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τους αγρότες, και άρχισε να τους τοποθετεί σε περισσότερα από 25 σημεία της αγροτικής περιοχής του Νευροκοπίου. Σκοπός είναι να μην ρίπτονται ανεξέλεγκτα και διάσπαρτα οι επικίνδυνες για το περιβάλλον συσκευασίες, αλλά να συγκεντρώνονται με ασφάλεια και να μεταφέρονται από την εταιρεία ανάδοχο του έργου, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα, σε ικανοποιητικό βαθμό.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, θα πρέπει να γίνει ένα ακόμα βήμα που δεν είναι άλλο από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, ανταποκρινόμενοι στην προσπάθεια του δήμου που περιλαμβάνει διαλογή, συσκευασία, φόρτωση, ζύγιση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και περισυλλογή και μεταφορά των αποβλήτων σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος Δοξάτου
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει φέτος και ο Δήμος Δοξάτου για τη συγκέντρωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τον Ιανουάριο, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης. Όπως εξήγησε πρόσφατα στα «Χ», το πρόγραμμα προχωρά και η συμβεβλημένη εταιρεία παραλαμβάνει τις συγκεντρωμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων προκειμένου να τις απομακρύνει. Παράλληλα, ο Δήμος Δοξάτου προχώρησε σε μία ακόμα πρωτοβουλία, αυτήν της τοποθέτησης 15 πορτοκαλί κάδων σε διαφορετικά σημεία του Δήμου που θα προορίζονται αποκλειστικά για συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, ο δήμος προχωρά και στην ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώνουν στους πορτοκαλί κάδους που τοποθετήθηκαν τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων και να μην τις αφήνουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό
Υπενθυμίζεται και πάλι ότι η συγκέντρωση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή του Νομού Δράμας είναι ένα φαινόμενο που συναντάται περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο. Σε αρκετές περιπτώσεις, συσκευασίες αγροτικών φαρμάκων βρίσκονται σε όχθες χειμάρρων και αρδευτικά κανάλια αλλά και σε ποτάμια της περιοχής. Όπως έχουν γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ τα «Χ», δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται πεταμένες έξω από τους ειδικούς κάδους των δήμων, παρότι οι κάδοι είναι άδειοι.
Το φαινόμενο με τις πεταμένες κενές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, δυστυχώς, συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες να βρίσκονται σε αρδευτικά κανάλια και στις άκρες των χωραφιών ή σε σημεία υδροληψίας για το γέμισμα των ψεκαστικών μηχανημάτων. Πεταμένα σκευάσματα βρίσκονται ακόμα και δίπλα σε άδειους κάδους που έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό από τους δήμους. Πρόκειται για μια συμπεριφορά απαράδεκτη, αξιόποινη και ακατανόητη.
Η πρακτική της ανεξέλεγκτης απόρριψης των συσκευασιών στο περιβάλλον επιβαρύνει με χημική ρύπανση τις θέσεις υδροληψίας των ψεκαστικών μηχανημάτων, αν και στις ετικέτες όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στο σημείο «Οδηγίες Χρήσης», περιέχεται η οδηγία-διάταξη: «Τα κενά δοχεία συσκευασίας (φιάλες και δοχεία) ξεπλένονται υπό πίεση ή γίνεται τριπλό ξέπλυμα (τα νερά του ξεπλύματος ρίχνονται στο ψεκαστικό βυτίο) και στη συνέχεια, αφού καταστραφούν προηγουμένως με τρύπημα για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας».
Η ΔΑΟΚ Δράμας που έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα έχει ζητήσει αρκετές φορές τη συνδρομή των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου για την επιτήρηση των αγροτικών περιοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ