Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.: Συνάντηση με υποψήφιους Βουλευτές Ν. Δράμας

0
216

Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Νομού Δράμας


 

 

Τη Δευτέρα 08/05/2023 ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Νομού Δράμας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.) πραγματοποίησε συνάντηση με υποψηφίους βουλευτές των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου. Για τη συνάντηση αυτή το Σύνδεσμος αναφέρει:
«Αρχικά, προχωρήσαμε σε αναλυτική ενημέρωση όλων των παρευρισκόμενων στην αίθουσα για τα θέματα / προβλήματα που ταλανίζουν τον ιατρικό εργαστηριακό κλάδο τα τελευταία χρόνια και τους ευχαριστήσαμε θερμά για την ανταπόκριση και την παρουσία τους.
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, καταστήσαμε σαφές ότι επιθυμούμε εντόνως μετά το πέρας των εκλογών να συναντηθούμε εκ νέου στα βουλευτικά γραφεία τους, με σκοπό τη δημιουργία μιας διακομματικής ομάδας/επιτροπής για τη μεθόδευση εξεύρεσης της πλέον πρόσφορης λύσης ως προς την αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων που μας απασχολούν.
Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι από το 2012 οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί όλης της χώρας υφιστάμεθα από τον ασφαλιστικό φορέα ΕΟΠΥΥ περικοπές που αγγίζουν το 70% του τζίρου μας, ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε ως κλάδος:
• να πληρώσουμε τον (δικαίως αυξημένο) μισθό, τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και τα δώρα για το προσωπικό μας,
• να ανταπεξέλθουμε στην ενεργειακή κρίση που επιβάρυνε σημαντικά την οικονομική μας κατάσταση, καθώς τα μηχανήματα μας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα,
• να ανταποκριθούμε στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος των αναλώσιμων υλικών,
• να ανανεώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον πανάκριβο εξοπλισμό μας,
• να βλέπουμε να συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο το εισόδημά μας με συνεχείς μειώσεις και «κουρέματα» της αποζημίωσης των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις που ήδη έχουμε εκτελέσει,
• τέλος, να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητα των εργαστηρίων μας.

Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι αυτοί που πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο μέρος των εξετάσεων / αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αντικαθιστώντας το ίδιο το κράτος!
Λόγω αυτής της κατάστασης πολλοί συνάδελφοι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα, εντείνοντας το φαινόμενο του brain drain, με αποτέλεσμα η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών χιλιάδων ασφαλισμένων στο μέλλον να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε με έμφαση ότι η περίοδος χάριτος προς όλους τους εμπλεκόμενους τελείωσε! Τα οικονομικά όριά μας σταδιακά στενεύουν, οι αντοχές μας σιγά σιγά εξαντλούνται και αγωνιζόμαστε χωρίς διαπραγμάτευση να διατηρήσουμε σταθερό το επίπεδο των εξετάσεων που διενεργούμε και σε ακέραιο βαθμό τόσο την επιστημονική μας αξιοπρέπεια όσο και την ίδια τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας.
Εκπτώσεις στο θέμα ποιότητας των παρεχόμενων εξετάσεών μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε!
Θεωρούμε ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν μερίδιο ευθύνης στη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο μας, καθώς καμία δεν κατάφερε να δώσει μια δίκαιη και οριστική λύση όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, αυτό που ανακύπτει ως κατάσταση αποτελεί η δυσάρεστη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο τα προβλήματά μας διογκώνονται και φτάνουμε δυστυχώς σήμερα στο σημείο, ο εργαστηριακός ιατρός να μην έχει δικαίωμα ούτε να συνταξιοδοτηθεί ή να κλείσει το ιατρείο του, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του ποσά χιλιάδων ευρών λόγω των τεχνητών χρεών που του δημιούργησε ο ασφαλιστικός φορέας του ΕΟΠΥΥ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ