Σάββας Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε κλινική, όχι απλά ιατρείο»

0
4218
Σάββας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας "Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο"

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» μιλάει στα «Χ».
Θα μεταδοθεί και μέσω διαδικτύου το 6ο επιστημονικό συνέδριο της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο».

Το 6ο επιστημονικό συμπόσιο της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» με θέμα «Πριν, μαζί και μετά τον Καρκίνο/ Κληρονομικότης και screening θεραπεία και αποκατάσταση» θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Κούρος.
Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια είναι ότι πρόκειται για ένα υβριδικό συνέδριο. Δηλαδή, θα υπάρχουν σύνεδροι και ομιλητές που θα συμμετέχουν δια ζώσης αλλά και σύνεδροι ή ομιλητές που θα συμμετέχουν διαδικτυακά είτε live είτε μαγνητοσκοπημένα. Ουσιαστικά αυτός ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα της εποχής που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση. Όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια. Στο συνέδριο δεν θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία περισσότερα από 50 άτομα. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο δια ζώσης πρέπει να κάνουν εγγραφή και να το δηλώσουν, οπότε και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι υπόλοιποι μπορούν να το παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο οποιαδήποτε ώρα από το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, κάνοντας εγγραφή σε αυτή την διεύθυνση https://era.eventsair.com/6–/registration/Site/Register.
Ο πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος μίλησε στα «Χ»: «Ένας από τους στόχους της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» είναι, με αφορμή το συνέδριο, να έρθουν στη Δράμα επιστήμονες και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για να τη γνωρίσουν. Παράλληλα, αποτελεί στόχο όλοι αυτοί οι επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Αυτό που έχει επιτευχθεί μέσω του συνεδρίου είναι να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μεταξύ των πανεπιστημίων και των κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν στο συνέδριο ομιλητές από ιδιωτικά νοσοκομεία όπως το Νοσοκομείο Υγεία, που είναι και σπόνσορας του συνεδρίου, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιώτες που συνεισφέρουν στην κάλυψη του κόστους του συνεδρίου (μεταξύ αυτών είναι σε κάθε συνέδριο και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Raycap κ. Κώστας Αποστολίδης). Επίσης, συμμετέχουν ομιλητές και από άλλα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία όπως από το Θεαγένειο και το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, από τον Ευαγγελισμό της Αθήνας και από το Νοσοκομείο της Δράμας. Παράλληλα συμμετέχουν φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών και άλλοι».
To θέμα του συνεδρίου είναι: «Πριν, μαζί και μετά τον Καρκίνο / Κληρονομικότης και screening θεραπεία και αποκατάσταση». Το «Πριν» αφορά στην κληρονομικότητα, το «Μαζί» αφορά στην θεραπεία και το «Μετά» αφορά στις συνέπειες.
«Για το ευρύ κοινό, αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο, βρίσκονται στο πρόγραμμα της Παρασκευής και της Κυριακής. Την Παρασκευή θα μιλήσουν αξιόλογοι ομιλητές μεταξύ των οποίων και ο Δραμινός κ. Πιστόλας που είναι διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η κα Γραμμάτογλου που είναι πρόεδρος του ΚΕΦΙ, η κα Ευγενία Σαραφίδου που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και η κα Αλίκη Τσιαμούρα που είναι πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας. Την πρώτη ημέρα επίσης ο κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, ο οποίος είναι σε μια σπουδαία ομάδα μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, θα ανακοινώσει την καταγραφή των θανάτων από καρκίνο που έγινε στη Δράμα και αφορά χρονική περίοδο 30 ετών.
Το Σάββατο θα συζητηθούν αρκετά θέματα που αφορούν την φαρμακευτική θεραπεία, την ακτινοβολία ή και την χειρουργική. Την Κυριακή θα παρουσιαστούν τα προβλήματα που έχουν οι ασθενείς μετά τον καρκίνο, όπως τα προβλήματα από την ακτινοβολία (τόσο κατά την διάρκειά της όσο και μετά), τα προβλήματα σεξουαλικότητας και γονιμότητας στις περιπτώσεις του γυναικολογικού καρκίνου. Τα αντίστοιχα προβλήματα που αφορούν τον άνδρα θα συζητηθούν σε επόμενο συνέδριο. Παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών» σημειώνει ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος.
Όπως τονίζει επίσης στα “Χ” ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος «Ελπίδα μας είναι το επόμενο συνέδριο, το 2021, να γίνει πριν το Πάσχα στη Δράμα, με τα προβλήματα του κορωνοϊού να είναι πολύ λιγότερα. Η Δράμα είναι μια παραμελημένη επαρχιακή πόλη στην οποία ο αγώνας για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής συνεχίζεται. Χρειάζεται μια ογκολογική κλινική που να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες και όχι απλά ένα ιατρείο.
Αυτό είναι βέβαια δύσκολο, διότι μια οργανωμένη κλινική πρέπει να έχει πολλά υποστηρικτικά τμήματα. Αλλά είναι κάτι που σταδιακά μπορεί να επιτευχθεί. Η ανάγκη που υπάρχει να γίνει κάτι τέτοιο είναι αυταπόδεικτη. Η εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” είχε δείξει την επίπτωση του καρκίνου στη Δράμα με την καταγραφή που είχε κάνει τόσο από παλαιότερα στατιστικά όσο και από άλλα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Θεαγενείου της Θεσσαλονίκης. Μαζί με την κα Σαραφίδου, είχα παρευρεθεί στη συνάντηση που είχε γίνει με τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, όπου του αναλύσαμε όλα αυτά τα στοιχεία. Δυστυχώς όμως, δεν γνωρίζω γιατί, όλη αυτή η προσπάθεια προχωρά με αργά βήματα παρότι από στοιχεία μελέτης της Στατιστικής Υπηρεσίας, φαίνεται ότι η Δράμα είναι 4η σε θνητότητα από καρκίνο στην ελληνική περιφέρεια. Το Νοσοκομείο της Δράμας θα πρέπει επίσης να αποκτήσει γιατρούς και εξοπλισμό, κάτι για το οποίο η κα Καρατζόγλου νομίζω ότι προσπαθεί. Θα πρέπει σίγουρα να γίνει μια σωστή μεγάλη Παθολογική Κλινική και να λειτουργήσει σαν πραγματικό νοσοκομείο. Δεν γίνεται με δυο γιατρούς να εξυπηρετούνται οι ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να κάνει μια τόσο σοβαρή και επώδυνη δουλειά να βρίσκεται συνεχώς σε εφημερίες. Θέλω να πιστεύω ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν λύσεις σε αυτά τα θέματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ