Σε χώρο πολιτισμού και έκφρασης μετατράπηκαν οι αποθήκες του ΟΣΕ

1η Διεθνής Συνάντηση για την performance art στην Δράμα

0
5009

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και την παρουσία πολλών φίλων της τέχνης και του πολιτισμού άρχισε το Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα η 1η Διεθνής Συνάντηση για την performance art που πραγματοποιείται στις αποθήκες του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο Ιωάννης Μήτρου, Διδάσκων Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Ιωάννης Μήτρου, Διδάσκων Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Συνάντησης για την performance art “Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορά το Forum που γίνεται επάνω στην performance art. Πρόκειται για κάτι τόσο παλιό και ουσιαστικό που αφορά όλους μας. Έχει να κάνει με το σώμα και την αλήθεια. Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι κάθε τι που εκφράζεται μέσα από μια αλήθεια σώματος και λόγου. Μέσα από εκεί όταν αυτό μεταφέρεται σε επίπεδο τέχνης, αντί να έχουμε ένα γλυπτό ή έναν πίνακα, γίνεται έργο τέχνης η ίδια η ζωντανή δράση. Πρόκειται για στιγμιαία τέχνη μένει στην μνήμη ή μπορεί να καταγραφεί και να γίνει κάτι άλλο. Γι αυτό έχουμε και τις video performance όπου εκεί ο καλλιτέχνης εκφράζεται με το σώμα του σε ενεστώτα χρόνο, το καταγράφει και παράγει την video performance”
Όπως είπε ακόμη ο κ. Μήτρου, η παρουσία καλλιτεχνών Ελλήνων και άλλων που προέρχονται από το εξωτερικό σε μία πόλη της μεθωρίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι κάτι μοναδικό και ταυτόχρονα ανεξάρτητο από ένα φεστιβάλ που αφορά γενικότερα την τέχνη…
Ο Δημοτικός Σύμβουλος που θα αναλάβει τα ηνία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας σε λίγες ημέρες, κ. Γιώργος Δεμερτζής μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι “Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση για την performance art που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαφορετική οπτική που ταιριάζει πάρα πολύ με τον Κινηματογράφο και το Φεστιβάλ. Δίνει στην διοργάνωση μια διαφορετική νότα που πάντα χρειάζεται…”.

Η Ιστορικός Τέχνης κα Βίκη Κωνσταντινίδου

Η Ιστορικός Τέχνης κα Βίκη Κωνσταντινίδου που είναι υπεύθυνη οργάνωσης και επικοινωνίας της συνάντησης μιλώντας για την ίδια Διεθνή Συνάντηση στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε την προηγούμενη εβδομάδα είπε μεταξύ άλλων ότι “Η συνάντηση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί μια προσπάθεια συνάντησης καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Θα έχει την μορφή φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα γίνονται ενημερωτικές ομιλίες για την performance art και στην συνέχεια θα πραγματοποιούνται εργαστήρια για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν, ενώ

Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Θεωρητικός Παραστατικών Τεχνών

στο τέλος της κάθε ημέρας θα γίνεται performance από τους καλλιτέχνες. Ο σκοπός της συνάντησης είναι εκπαιδευτικός και παράλληλα πολιτιστικός και καλλιτεχνικός όπως σημειώνει η κα Κωνσταντινίδου. Στην performance art ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα έργο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Η μορφή αυτή της τέχνης έρχεται σε έντονο διάλογο με τον χώρο. Ο χώρος της αποθήκης του Σιδηροδρομικού Σταθμού συνδέεται άμεσα με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους των προηγούμενων ετών. Παράλληλα ο χώρος που διαθέτει το βιομηχανικό στοιχείο και δεν είναι μια αίθουσα τέχνης ή πολιτισμού δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και τους καλλιτέχνες να εκφραστούν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ