Λερναία Ύδρα οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Περιβαλλοντικός εφιάλτης οι φωτιές σε αυθαίρετους χώρους απόθεσης απορριμμάτων σε Δοξάτο, Κουδούνια, Νέα Σεβάστεια κλπ.

0
3407

Διαιωνίζεται το πρόβλημα με τις πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες χωματερές στους Δήμους της ΠΕ Δράμας. Η προσπάθεια των Αρχών να περιοριστεί το φαινόμενο, απέφερε αποτελέσματα για ορισμένες γνωστές τοποθεσίες ωστόσο στην πορεία του χρόνου δημιουργήθηκαν άλλες εστίες παράνομης και ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών και μπάζων.

Η πραγματικότητα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές θυμίζει όχι άδικα τον μύθο της Λερναίας Ύδρας.
Η τελευταία περίπτωση φωτιάς σε ανεξέλεγκτο σημείο απόθεσης απορριμμάτων καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή της Νέας Σεβάστειας και πέρα από το πρόβλημα που δημιούργησε ανάγκασε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Χρ. Κυριακίδη να επαναλάβει ότι το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να σταματήσει σημειώνοντας ότι όταν υποπίπτει στην αντίληψη των πολιτών περίπτωση εμπρησμού ή συγκέντρωσης απορριμμάτων στους αυθαίρετους αυτούς χώρους θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο με στόχο να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
Ωστόσο η πυρκαγιά σε χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων στην Νέα Σεβάστεια δεν ήταν η μοναδική. Σε διάστημα μόνο λίγων μηνών σημειώθηκαν πυρκαγιές σε ανάλογους χώρους τόσο στο Δοξάτο όσο και στην κοινότητα Κουδουνίων.
Όπως αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Δράμας κ. Αραμπατζής, στην περιοχή του Δοξάτου η τελευταία πυρκαγιά εμφανίστηκε σε γνωστή περιοχή δίπλα στον ξεροχείμμαρο στις 17 Αυγούστου. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος παραδίδεται στις φλόγες εκλύοντας στο περιβάλλον επικίνδυνες ουσίες από τα καιόμενα υλικά. Φωτιές στον ίδιο χώρο εκδηλώνονται σχεδόν κάθε χρόνο όπως σημείωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και στην Κοινότητα Κουδουνίων, κοντά στην περιοχή των Κοιμητηρίων. Επίσης εντοπίστηκε πρόβλημα ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και στην διαδρομή για τους Ταξιάρχες απέναντι από την περιοχή του στρατοπέδου καυσίμων για το οποίο υπήρξε ενημέρωση προς τον Δήμο Δράμας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα σκουπίδια και τα άχρηστα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο τελικώς μεταφέρθηκαν.
Οι Δήμοι δεν θα πρέπει να αφήνουν να χρησιμοποιούνται αυτοί οι ανεξέλεγκτοι χώροι. Θα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες με φυλλάδια, με ανακοινώσεις κλπ. Αλλά και με ποινές και πρόστιμα στην περίπτωση εντοπισμού δραστών σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να γίνεται μια ή δυο φορές τον μήνα αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τα οχήματα των Δήμων σε ημερομηνίες γνωστές στους πολίτες σημείωσε ο κ. Αραμπατζής εξηγώντας ότι τα περισσότερα από τα υλικά που συγκεντρώνονται στις ανεξέλεγκτες χωματερές δεν περισυλλέγονται λόγω της φύσης τους, από τα απορριμματοφόρα κατά την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ