Σε διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα του νέου άξονα Δράμας – Καβάλας προχωρά η Εγνατία Oδός Α.Ε.

0
1914

– Πρόκειται για το τμήμα μεταξύ ανισόπεδου κόμβου Κρηνίδων μέχρι τον ισόπεδο κόμβο του Σταυρού
– Χρ. Μέτιος: «Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου»


 

Τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, για την ανάθεση κατασκευής του έργου: «Κάθετος Άξονας 61 Εγνατίας Οδού: Τμήμα “Δράμα – Καβάλα” και υποτμήμα: “Α/Κ Κρηνίδων – Ι/Κ Σταυρού”», προϋπολογισμού δημοπράτησης 49.000.000 ευρώ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού κατά τη συνεδρίασή του στις 10 Φεβρουαρίου. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκαν οι όροι δημοπράτησης και η συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου, συνολικής διάρκειας τριάντα μηνών καθώς και οι τμηματικές του προθεσμίες.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εγνατίας Οδού ΑΕ αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα 61 της Εγνατίας Οδού Καβάλα – Δράμα, μήκους 8,3 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τις Κρηνίδες με το Σταυρό. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου. Ξεκινάει έτσι για την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας ένα ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ένα έργο το οποίο η Διοίκησή μας το πίστεψε, το ενέταξε στο σχεδιασμό της, το προώθησε και το χρηματοδοτεί με πόρους ύψους 60,7 εκ. € από το ΕΣΠΑ».
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικά πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τελείωσε το θέμα του χαρακτηρισμού του δρόμου, ενώ τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του κάθετου άξονα 61 «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» στο τμήμα 61.5 «Δράμα – Καβάλα» και συγκεκριμένα στο β’ υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» και στο γ’ υποτμήμα «Κρηνίδες – Άγιος Σύλλας». Οι απαλλοτριώσεις είναι συνολικής έκτασης 693.578,63 τ.μ., εκ των οποίων 232.651,37 τ.μ. αφορούν δημόσιες εκτάσεις και 460.927,26 τ.μ. αφορούν ιδιωτικές εκτάσεις. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες αυτού με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, λέγοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα νέα που αφορούν τους διαγωνισμούς για τον νέο άξονα Δράμας Καβάλας από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο. Παράλληλα και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, είχε τονίσει τον Δεκέμβριο στα «Χ» ότι: «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχη η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του νέου άξονα Δράμας – Καβάλας, του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει από την περιοχή του Σταυρού Αμυγδαλεώνα και θα εξελίσσεται προς τη Δράμα» κάτι που φαίνεται να επαληθεύεται και από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Μάλιστα όπως είχε επισημάνει ο κ. Παπαθεοδώρου: «Για την Ανατολική Μακεδονία γενικότερα είναι ίσως το σημαντικότερο έργο, το οποίο θα ενώσει σε σύντομους χρόνους και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τις δύο πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Δράμα και την Καβάλα. Μαζί με το δίκτυο του φυσικού αερίου που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αποτελούν τα δύο κορυφαία αναπτυξιακά έργα στην περιοχή…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!