Σε εξέλιξη η διαδικασία αποτύπωσης και μελέτης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Δράμας

0
1585

Την έγκρισή του για την εκτέλεση εργασιών του έργου «Τοπογραφικές μελέτες (τοπογραφική και φωτογραμμετρική αποτύπωση) σε διάφορα μνημεία και χώρους της Δράμας προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας», έδωσε με απόφασή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εργασίες αφορούν τη μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης των εξής αρχαιολογικών χώρων
και μνημείων:
– Νεολιθικός οικισμός Αρκαδικού,
– Τούμπα Μυλοποτάμου,
– Τούμπα Τσόρλακ ή Ζωοδόχος Πηγή,
– Καλαμπάκ Τεπέ,
– Δοξάτ Τεπέ,
– Συκιά,
– Αρχαιολογικός χώρος Ληνών-Περιοχή Πηγών Βοϊράνης,
– Τούμπα Μεγαλοκάμπου, θέση «Γκεράνι» στο Μικρόκαμπο,
– Μεγάλη και Μικρή Τούμπα Πετρούσας,
– Τούμπα Νικηφόρου, θέση «Καλέ» Πλατανιάς,
– Ελληνιστικό νεκροταφείο στο αγρόκτημα Καλαμώνα, θέση «Άνω Στάβλος»,
– Παλαιοχριστιανικοί τάφοι στην Αγορά Κυργίων, θέση Μικρόκαμπος, θέση Μαρμαριά,
– Μεταβυζαντινές εκκλησίες στον Κριθαρά και στο Λιβαδάκι.

Επίσης θα γίνει μελέτη φωτογραμμετρικής αποτύπωσης που περιλαμβάνει τρισδιάστατη αποτύπωση με συνδυασμό 3Δ σαρωτή (Laser Scanner) και φωτογραμμετρίας, για την παραγωγή σε μορφή ορθοφωτοχάρτη σχεδίων κάτοψης, όψεων και τομών του ελληνιστικού κτιρίου στη θέση «Μικρή Τούμπα» Καλής Βρύσης και τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση των χώρων, από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση των εργασιών αποτύπωσης.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά μεταξύ άλλων αποτυπώσεις που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, των αρχαιολογικών χώρων που ήταν κηρυγμένοι ως μνημεία ή πρόκειται να κηρυχθούν ως μνημεία όπως π.χ. ο Άγιος Γεώργιος Κριθαρά στο Νευροκόπι.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν δεν έχουμε αποτύπωση και καθαρή εικόνα του μνημείου, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε κήρυξη. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη από το 2021 και φέτος εντάξαμε περισσότερα μνημεία για τις αποτυπώσεις και τις φωτογραμμετρίες. Πλέον έχουν μπει και χώροι όπως η τούμπα του Δοξάτ Τεπέ και του Καλαμπάκ Τεπέ. Οι φωτογραμμετρίες θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε τι έχει το υπέδαφος ή ακόμη και στην ερμηνεία του υπεδάφους. Στη διαδικασία γίνεται πρώτα να γίνει η δική μας έρευνα (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας) διότι αν οι χώροι είναι κηρυγμένοι ως μνημεία θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα όριά τους».
Έχοντας σαφή όρια ενός χώρου ή ενός μνημείου η υπηρεσία μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στο έργο της και πιο γρήγορα στη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών. Επίσης, όπως αναφέρει η κα Πουλιούδη, όταν υπάρχουν σαφή όρια των χώρων και φωτογραμμετρία, τότε μπορούν να υπάρξουν ώριμες μελέτες για την ανάδειξη αυτών των χώρων, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κάνοντας τις ανάλογες προτάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ