Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την Π.Ε. Δράμας

0
6137

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στη Δράμα που άρχισε από τις 14 Απριλίου. Την Παρασκευή, ένα από τα τρία ειδικά συνεργεία που πραγματοποιούν ψεκασμούς για τα κουνούπια σε όλο το Νομό σε καθημερινή βάση, βρέθηκε στη περιοχή της Νέας Αμισού. Στο συγκεκριμένο σημείο μετέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος τόνισε ότι εξαιτίας των κουνουπιών τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εστίες μετάδοσης κάποιων ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία και άλλων ασθενειών που είναι επιβλαβείς για τη Δημόσια Υγεία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας εξήγησε ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι τριετές και υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τον ανάδοχο του έργου. Πρόσθεσε επίσης ότι: “Ειδικά σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχει εντατικοποιηθεί η δράση, γιατί κατά τη θερινή περίοδο, παρατηρούνται περισσότερα προβλήματα με τα κουνούπια, τόσο στον αστικό, όσο και στον περιαστικό και τον αγροτικό ιστό. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο τα κουνούπια βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, στο οποίο στήνονται και οι παγίδες. Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της μυοκτονίας, και στο πλαίσιο αυτό προληπτικά ανά δέκα ημέρες ή ανά μια εβδομάδα περνούν τα ειδικά συνεργεία που επιχειρούν με ψεκασμούς.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών χρειάζεται και συνεργασία με τους πολίτες, καθώς όπου υπάρχουν εστίες συγκέντρωσης νερού στις οικίες μπορεί να δημιουργηθούν και εστίες κουνουπιών. Ο ίδιος τόνισε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, υπάρχουν πολλά σημεία όπου παρατηρούνται προβλήματα με τα κουνούπια, σε όλους τους δήμους. “Στον τομέα της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά. Οι επεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι και την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου” συμπλήρωσε ο κ. Παπαεμμανουήλ για να προσθέσει ότι στο Νομό μας γίνονται μόνο επίγειοι ψεκασμοί σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως στον Έβρο όπου γίνονται και εναέριοι ψεκασμοί.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους, ακολουθώντας απλούς κανόνες:
-Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
-Έχουμε αεροστεγώς κλειστές τις αποχετεύσεις των σπιτιών (φρεάτια κλπ)
-Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά – ζωικά λύματα μέσα στην αυλή του σπιτιού, που αποτελούν ιδανική εστία ανάπτυξης των ατελών σταδίων των κουνουπιών
-Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων και πτηνών
-Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών
-Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
-Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό
-Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές
-Επισκευάζουμε τις βρύσες στις αυλές που στάζουν και αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που έχουν διαρροή
-Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών
-Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί
-Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά
-Κουρεύουμε τακτικά, γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών)
-Τοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού
-Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
-Χρησιμοποιούμε κατάλληλες εντομοαπωθητικές συσκευές (φιδάκια, ταμπλέτες, κλπ)
-Τοποθετούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων
-Φυτεύουμε φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως αρμπαρόριζα, βασιλικό

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να:
-Φορούμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα)
-Χρησιμοποιούμε κατάλληλα, φιλικά για τον άνθρωπο, εντομοαπωθητικά, τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα
-Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών)
-Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ