Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στα αλσύλλια, εφόσον χρειαστεί

0
1756

– Γ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Χάρη στην συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην πυροπροστασία, περιφρουρούνται αποτελεσματικότερα τα αλσύλλια στον νομό μας»
– Συγκροτήθηκε το πρόγραμμα περιφρούρησης των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, τίθεται πλέον σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, από τις 12:00 το μεσημέρι έως 6 το πρωί της επομένης ημέρας, στο περιαστικό δάσος του Κορυλόβου του Δήμου Δράμας, στο περιαστικό δάσος της Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας, στο περιαστικό δάσος Κυργίων Δήμου Δοξάτου, στα περιαστικά δάση Προσοτσάνης και Περιχώρας του Δήμου Προσοτσάνης κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Π. Ε. Δράμας κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού). Αυτό ισχύει και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα κριθεί απαραίτητο από το Πυροσβεστικό Σώμα με μικρότερη κατηγορία κινδύνου.
Μάλιστα, ο έλεγχος για την εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή την έναρξη διάρκειας του μέτρου, τον έλεγχο πεζών – οχημάτων κ.λ.π., ανατέθηκε στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές Δράμας. Παράλληλα όπως έκανε γνωστό η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Δοξάτου και ο Δήμος Προσοτσάνης στην περιοχή των οποίων ανήκουν οι παραπάνω περιοχές, μπορούν να συνδράμουν με επί πλέον ομάδες πυρασφάλειας στο έργο των Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών καθώς και των ομάδων πυρασφάλειας των εθελοντικών συλλόγων που περιπολούν καθημερινά στις περιοχές.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την οργάνωση της πυροπροστασίας της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα περιφρούρησης-φύλαξης περιαστικών δασυλλίων του Νομού Δράμας από τις εθελοντικές ομάδες, που συγκροτήθηκε με απόφασή του. Ειδικότερα εξήρε την προσφορά των εθελοντικών ομάδων που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους και πολλές φορές κάτω από αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες προκειμένου να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, μετέχοντας στην πυροπροστασία των περιαστικών δασών και όχι μόνο.
«Με την ιδιότητα του προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας, θα ήθελα να απευθύνω στους εθελοντές ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους και της τοπικής κοινωνίας και τα συγχαρητήρια για την προσφορά τους. Χάρη στη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην πυροπροστασία περιφρουρούνται αποτελεσματικότερα τα αλσύλλια που υπάρχουν στον νομό μας. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και η συμβολή τους αξιέπαινη, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι προσφέρουν έργο σε θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, τους καλοκαιρινούς μήνες και αφιερώνουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο τους προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Για τον λόγο αυτό και έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είμαι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν» τόνισε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Παράλληλα, επεσήμανε και τον σημαντικό ρόλο εκείνων των πολιτών που ειδοποιούν άμεσα τις αρχές για περιστατικά πυρκαγιών που διαπιστώνουν, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίζονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο και με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. «Όσο κι αν προσπαθούμε οι φορείς να οργανώσουμε την πυροπροστασία, η συνεισφορά των ίδιων των πολιτών με την άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών, είναι αναντικατάστατη», ανέφερε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Οι ομάδες περιφρούρησης των ευαίσθητων περιαστικών δασυλλίων του νομού μας προέρχονται από τις εθελοντικές ομάδες που είναι ενταγμένες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Οικολογική Κίνηση.
Στο Πρόγραμμα Περιφρούρησης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για την θερινή περίοδο του έτους 2021 θα συμμετέχουν ο Κυνηγητικός Σύλλογος Δράμας, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και Φίλων Δράμας, η Λέσχη Καταδρομέων Δράμας, η ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός/Σώμα Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Δράμας, η Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Ε.Δ.Ε.Ο. και ο Κυνηγητικός Σύλλογος Προσοτσάνης. Το πρόγραμμα φύλαξης θα ισχύσει κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2021. Οι ενταγμένοι εθελοντές θα φέρουν το διακριτικό σήμα της Πολιτικής Προστασίας – «Π.Π. και απαραίτητα το σήμα κάθε συλλόγου» στο μπουφάν ή τη μπλούζα, το καπέλο και την ταυτότητα της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, οι κατά τόπους δήμοι έχουν τη δυνατότητα με τις εθελοντικές ομάδες που πιθανόν έχουν οργανώσει και σε συνεργασία με άλλους φορείς των περιοχών να προβούν σε παρόμοιες δράσεις για τη φύλαξη των ευαίσθητων περιοχών (αλσυλλίων, χώρων αναψυχής κλπ) εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ