Σε καλή πορεία φέτος το βαμβάκι

Πλησιάζει η συγκομιδή σε πάνω από 50.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στην Δράμα

0
1427

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προχωρούν φέτος οι βαμβακοκαλλιέργειες ενώ και η γενεά Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού ολοκληρώθηκε χωρίς να αφήσει πίσω της προβλήματα όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις των γεωπόνων. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ σχετικά με το ίδιο θέμα ότι, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συγκομιδή του βαμβακιού θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα από τις πτήσεις του πράσινου σκουληκιού ενώ και στις υπόλοιπες καλλιέργειες όπως, το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, οι δενδρώσεις καλλιέργειες η εξέλιξη της παραγωγής ήταν ομαλή.
Ειδικότερα για τις βαμβακοκαλλιέργειες και την επίδραση του πράσινου σκουλικιού, όπως επεσήμαναν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας “Δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, πλην ελάχιστων μεμονωμένων περιπτώσεων, στις οποίες ωστόσο δεν υπήρξε υπέρβαση του ορίου επέμβασης. Δεν παρατηρήθηκε πτήση, ούτε διαπιστώθηκε ωοτοκία του πράσινου σκουληκιού της γενεάς Σεπτεμβρίου. Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί τα έτη 2015, 2017 και 2018 όπου σημειώθηκε πλήρης απουσία ωοτοκίας, εξαιτίας της επιλογής από το έντομο καταλληλότερων φυτών για ωοτοκία.
Οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της ωρίμασης των καρυδιών και του ανοίγματος. Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη.
Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες του Αυγούστου ήταν θερμότερες από τις αντίστοιχες του Ιουλίου και συνετέλεσαν στην επιτάχυνση ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρυδιών.
Θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν εφαρμογή κατάλληλων αποφυλλωτικών σκεπασμάτων κατά προτίμηση όταν το 40-50% των καρυδιών (κάψες) είναι ανοιχτά και εφόσον υπάρχει μεγάλο ποσοστό ώριμων καρυδιών (80-90%). Τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα με ένα μαχαίρι και παρατηρείται τράβηγμα των ινών κατά το κόψιμο. Επίσης, οι σπόροι τους έχουν χρώμα καφέ, διακρίνονται εύκολα οι κοτυληδόνες των σπόρων και επιπλέον δεν παρουσιάζουν ζελατινώδη εμφάνιση στο κέντρο τους.
Αν το 50-60% των καρυδιών είναι ανοικτά όμως τα ώριμα καρύδια είναι < 70%, συνίσταται είτε η αναμονή του ανοίγματος του 70% τουλάχιστον των καρυδιών, είτε η εφαρμογή σκευάσματος που περιέχει ethephon για να επισπευσθεί η ωρίμανση και το άνοιγμά και στη συνέχεια να γίνει η εφαρμογή αποφυλλωτικού.
Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι τα σκευάσματα με δραστικές ουσίες carfentrazon ethyl, ethephon, pyraflufen ethyl.
Τα αποφυλλωτικά έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις ημέρες. Όγκος ψεκασμού 50-60 λίτρα/στρέμμα. Προσοχή στις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων. Επιβάλλεται να διαβάζετε τις ετικέτες. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν ημερολόγιο επεμβάσεων το οποίο επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο. Οι Δήμοι Π.Ε. Δράμας θα πρέπει να αναρτούν τα Τεχνικά Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων στα Δημοτικά Διαμερίσματα για την ενημέρωση των δημοτών τους – καλλιεργητών βάμβακος”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ