Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Δράμας

0
1535

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την Κοινότητα Δράμας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση) που εκδηλώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2020 στην περιοχή.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες δηλαδή έως και 17 Δεκεμβρίου 2020. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την έγκριση αιτήματος που έγινε από τον Δήμο Δράμας μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Δράμας, προέβη σε γνωστοποίηση ζημιάς στην αρμόδια Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να οριοθετηθεί η κοινότητα της Δράμας ως πληγείσα από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 17ης Ιουνίου του 2020 εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης στην πόλη και να μπορέσουν να επιχορηγηθούν τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιών όσο και οι επαγγελματίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.
Την ίδια ώρα η καταγραφή υλικών ζημιών που υπήρξαν από την κακοκαιρία συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις σε όσους το δικαιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα σε ένταση και προκλήθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές. Από τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κινδύνεψαν έξι (6) άνθρωποι οι οποίοι τελικά διασώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επρόκειτο για απεγκλωβισμούς πέντε ατόμων μέσα από ΙΧ, οι οποίοι παγιδεύτηκαν από τα ορμητικά νερά και μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία διασώθηκε από την υπόγεια κατοικία της.Η πρωτοφανής βροχόπτωση είχε μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε ποτάμι, με αποτέλεσμα τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Δράμας να είναι επί ποδός όλη τη νύχτα προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα. Το δίκτυο των φρεατίων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο νερού λόγω της πολύ μεγάλης έντασης που είχαν τα καιρικά φαινόμενα, παρότι είχε καθαριστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.Μέσα στην πόλη της Δράμας και γύρω από αυτήν σημειώθηκαν τουλάχιστον 14 πτώσεις δέντρων, έκλεισαν προσωρινά δρόμοι ενώ πλημμύρισαν υπόγεια και καταστήματα. Η Πυροσβεστική μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιουνίου, δέχτηκε τουλάχιστον 61 κλήσεις για αντλήσεις νερών. Σημαντικές ήταν και οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή σε ένταση χαλαζόπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ