Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Να δοθεί στη δημοσιότητα το Πόρισμα της Επιτροπής Παρακολούθησης για τα περιστατικά έκνομης αστυνομικής βίας

0
2913

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η Έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης σχετικά με την υλοποίηση πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη επί περιστατικών έκνομης αστυνομικής βίας.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε, υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο του 2019 συστάθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με απόφαση του Υπουργείου με αποστολή της την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.
Οι βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι στις 12 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τους χειρισμούς ομάδας αστυνομικών στην υπόθεση Ινδαρέ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποιούσε σε αυστηρό τόνο με παραίτηση και καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει άμεσα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).
Ο Υπουργός, διαβεβαίωνε –ψευδώς όπως αποδείχτηκε- τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε δίχως να ασκηθεί αστυνομική βία, παρότι οι σχετικές καταγγελίες των θυμάτων αποδεικνύονταν από ατράνταχτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.
Έκτοτε, προσθέτουν οι βουλευτές, έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας περιστατικών έκνομης συμπεριφοράς από μεμονωμένους αστυνομικούς και, ειδικότερα, από αναξιοκρατικά νεοπροσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς, με πιο πρόσφατο τον απρόκλητο ξυλοδαρμό δύο 24χρονων νεαρών στα Σεπόλια ενώ σημειώνουν και το περιστατικό βίαιου ξυλοδαρμού εις βάρος ανύποπτου μοτοσικλετιστή από άνδρες της φρουράς επίσημου προσώπου στην οδό Μιχαλακοπούλου.
Τα φαινόμενα αυτά, αντί να μειώνονται, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, κυρίως, της συστηματικής συγκάλυψης και της καλλιέργειας κλίματος ατιμωρησίας από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι Έλληνες πολίτες, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά σε τελική ανάλυση και το ίδιο το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας, υπογραμμίζουν οι βουλευτές.
Κατόπιν τούτων, ρωτούν τον υπουργό γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα, έναν και πλέον μήνα μετά την κατάθεσή του, το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, την οποία ο ίδιος συγκρότησε, προκειμένου, υποτίθεται, να διερευνά πειθαρχικά παραπτώματα απ’ την πλευρά των αστυνομικών οργάνων. Ζητούν επίσης να κατατεθεί το εν λόγω πόρισμα στη Βουλή.

Ακολουθεί η ερώτηση:
«Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις 26 Νοεμβρίου 2019 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας. Αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται πως δεν είχε παρέλθει ούτε ένας μήνας από τη σύσταση της Επιτροπής, όταν στις 12 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τους χειρισμούς ομάδας αστυνομικών στην υπόθεση Ινδαρέ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποιούσε σε αυστηρό τόνο με παραίτηση και καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει άμεσα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Ο Υπουργός, απαντώντας, διαβεβαίωνε –ψευδώς όπως αποδείχτηκε- τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε δίχως να ασκηθεί αστυνομική βία, παρότι οι σχετικές καταγγελίες των θυμάτων αποδεικνύονταν από ατράνταχτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.
Έκτοτε έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας περιστατικών έκνομης συμπεριφοράς από μεμονωμένους αστυνομικούς και, ειδικότερα, από αναξιοκρατικά νεοπροσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς, με πιο πρόσφατο τον απρόκλητο ξυλοδαρμό δύο 24χρονων νεαρών στα Σεπόλια. Ανάλογο, μάλιστα, περιστατικό βίαιου ξυλοδαρμού είχαμε και εις βάρος ανύποπτου μοτοσικλετιστή από άνδρες της φρουράς επίσημου προσώπου στην οδό Μιχαλακοπούλου, για το οποίο η Κυβέρνηση συνεχίζει μέχρι σήμερα να ψεύδεται και να αποκρύπτει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Είναι δε, πανθομολογούμενο πως τα φαινόμενα αυτά, αντί να μειώνονται, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, κυρίως, της συστηματικής συγκάλυψης και της καλλιέργειας κλίματος ατιμωρησίας από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά.
Επειδή, με την ακολουθούμενη πολιτική συγκάλυψης, ατιμωρησίας αλλά και ενθάρρυνσης απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης φαινομένων έκνομης αστυνομικής βίας, πλήττονται οι Έλληνες πολίτες, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά σε τελική ανάλυση και το ίδιο το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, έναν και πλέον μήνα μετά την κατάθεσή του, το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, την οποία ο ίδιος συγκρότησε, προκειμένου, υποτίθεται, να διερευνά πειθαρχικά παραπτώματα απ’ την πλευρά των αστυνομικών οργάνων;
-Έχει κοινοποιήσει το εν λόγω πόρισμα στο Συνήγορο του Πολίτη, την υλοποίηση των παρατηρήσεων του οποίου παρακολουθεί η Επιτροπή;
Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:
Το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας στις 4 Μαϊου 2020 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!