Σε κατεδαφίσεις προχώρησε ο Δήμος Δράμας

0
7395

Η απόφαση αφορά επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γιατί δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση.

Στην κατεδάφιση των επικίνδυνων, ετοιμόρροπων ή και ρυμοτομούμενων κτιρίων προχωρά ο Δήμος Δράμας μετά και από σχετική απόφαση που έλαβε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου. Ήδη στις 23 Απριλίου κατεδαφίστηκε κτίριο που κρίθηκε επικίνδυνο στην οδό Κουντουριώτου.
Ο κ. Γιάννης Καψημάλης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία κατεδαφίστηκε γιατί μετά την πρόσφατη κακοκαιρία υποχώρησε ένα πλάγιο υποστύλωμα σε τοίχο, μήκους επτά μέτρων, που έχρηζε άμεσης επέμβασης και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο. «εκ μέρους του Δήμου Δράμας, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες, εγγράφως, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η τριμελής επιτροπή ετοιμόρροπων κτιρίων έκανε επί τόπου αυτοψία και έκρινε επικίνδυνο και ετοιμόρροπο το κτίριο, το οποίο τελικώς κατεδαφίστηκε μετά και την έγκριση που δόθηκε από την εφορία νεωτέρων μνημείων.»
Ο κ. Καψημάλης ανταποκρινόμενος στο αίτημα των στελεχών της αντιπολίτευσης, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι σχετικά με το πρόγραμμα κατεδάφισης των επόμενων ετοιμόρροπων ή επικίνδυνων κτιρίων εντός της πόλης, θα υπάρξει ενημέρωση εκ των προτέρων. Για το ίδιο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου επεσήμανε ότι «ειδικά σε ότι αφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν πολλά διατηρητέα κτίρια, θα πρέπει ο Δήμος να εξαντλεί ότι διαθέσιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, με στόχο την διατήρηση και διάσωση των ιστορικών κτιρίων. Πολλές φορές οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ιστορικών κτισμάτων δεν απαντούν στις οχλήσεις των υπηρεσιών και αποφεύγουν να τα επισκευάζουν, καθώς τα προτιμούν γκρεμισμένα παρά διατηρημένα.»
Λίγο νωρίτερα ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης, δημοτικός σύμβουλος, είχε αναφερθεί στο θέμα «καλό θα ήταν να ενημερώνεται εκ των προτέρων το Δημοτικό Συμβούλιο για το σε ποια κτίρια έχει προγραμματιστεί να γίνει κατεδάφιση, όπως έχει ενημερωθεί και για κατεδαφίσεις που πρόκειται να γίνουν στο ιστορικό κέντρο.»
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι κατεδαφίσεις γίνονται χωρίς πρώτα να υπάρχει η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και η έγκρισή τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώνεται από πριν για τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν”.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας, κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει προ τριετίας για να καταγραφούν τα ιδιαίτερα και ιστορικά κτίρια της Δράμας με στόχο να καταφέρει ο Δήμος, με ένα μακρόχρονο χαμηλό ενοίκιο, να τα συντηρήσει και στη συνέχεια να τα διαθέσει σε συλλόγους που θα μπορούν να τα διατηρήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!