Σε λειτουργία σύντομα η 1η ΤΟΜΥ

0
2768

Η Τοπική Μονάδα Υγείας θα στεγαστεί στην οδό Ραιδεστού 33 και θα εξυπηρετεί την Ανατολική πλευρά της Δράμας

Εγκρίθηκε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, ο χώρος όπου αποφασίστηκε τελικά να στεγαστεί η 1η ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) της Δράμας σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην οδό Ραιδεστού 33, στην Ανατολική πλευρά της πόλης της Δράμας.
Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 18-12-2018 στο Κέντρο Υγείας Δράμας, συνήλθε και η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του ακινήτου στο οποίο θα στεγαστεί η νέα δομή. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος ισόγειος χώρος τηρεί τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για τον σκοπό λειτουργίας του.
Τα μέλη της επιτροπής μάλιστα πραγματοποίησαν και επίσκεψη για την εξέταση του μοναδικού προταθέντος προς μίσθωση ακινήτου και ακολούθως συνέταξαν αιτιολογική έκθεση για την καταλληλότητα του χώρου.
Πρόκειται για ισόγειο χώρο διώροφου κτιρίου στην ανατολική πλευρά της πόλης της Δράμας, που δίνει την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στους ασθενείς. Το ακίνητο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εμβαδού περίπου 172 τ.μ., διαθέτει πέντε χώρους και τρία W.C., εκ των οποίων το ένα για ΑμεΑ. Το ακίνητο επίσης αποτελείται από έναν μεγάλο κεντρικό χώρο υποδοχής, τρεις μεγάλες αίθουσες και δύο μικρότερες. Η κεντρική είσοδος, με ένα σκαλοπάτι, διαθέτει μεταλλική ράμπα μικρής κλίσης ώστε να εξυπηρετεί ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλει η πολιτεία για την χρήση του χώρου είναι 900€. Η μίσθωση του χώρου, ο οποίος θα χρειασθεί μικρές μετατροπές θα γίνει με απευθείας συμφωνία για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προχωρήσει και η διαδικασία στελέχωσης της νέας υγειονομικής δομής από την οποία εξασφαλίστηκε μέχρι στιγμής ένας παιδίατρος, νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ) και κοινωνικοί λειτουργοί όπως και επισκέπτης υγείας και προσωπικό Διοικητικού – Οικονομικού.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι σε λειτουργία τίθεται και μία δεύτερη ΤΟΜΥ στον χώρο όπου λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στην περιοχή του πάρκου των Κομνηνών.

Τι είναι οι ΤΟΜΥ
Διευκρινιστικά και προς γνώση του κοινού και των ασφαλισμένων το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι ΤΟΜΥ είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Τι κάνουν οι ΤΟΜΥ
– Διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού.- Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.- Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Γιατί ομάδες υγείας και όχι μεμονωμένοι γιατροί
Προκειμένου να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού απαιτούνται γνώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό κ.ά. Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δε βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα.

Ποιος είναι ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού που θα τις στελεχώσει;
Οι ΤοΜΥ θα στελεχωθούν από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών που θα αποτελείται από:
Τέσσερις Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
Ένα Παιδίατρο
Δύο Νοσηλευτές/-τριες
Δύο Επισκέπτες/-τριες Υγείας
Ένα Κοινωνικό/-ή Λειτουργό
Δύο Διοικητικούς/-ές Υπαλλήλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ