Σε μείωση των δημοτικών τελών οδεύει ο Δήμος Δράμας

0
1272

– Συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή. Όλα δείχνουν ότι η μείωση που θα αποφασιστεί τελικά θα είναι τουλάχιστον 5%
– Μιλούν στα «Χ» οι: Γ. Εφραιμίδης, Μ. Μλεκάνης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος

Η διαπίστωση ότι οι δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή τού Δήμου Δράμας προκρίνουν την ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών για το 2022, παρά την εισήγηση της υπηρεσίας για αύξηση της τάξης του 12%, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου, που κατέληξε να ορίσει νέα συνάντηση, πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις αποφάσεις για τη μείωση που μπορεί τελικά να επιτευχθεί στα δημοτικά τέλη.
Μάλιστα, θα ακολουθήσει και η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, που θα γίνει επίσης την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και τη συζήτηση του θέματος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «H Δημοτική Αρχή εκφράζεται αρχικά θεσμικά. Όπως οφείλαμε, θα έπρεπε να προηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή, όπου θα κατατεθούν απόψεις. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε η διάθεση από όλους να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε τα δημοτικά τέλη όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά αν μη τι άλλο να μειωθούν. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις από κοινού να καταλήξουμε σε μία κοινά διαμορφωμένη πρόταση όλοι μαζί, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε ένα κείμενο μείωσης των δημοτικών τελών, αφού πρώτα συγκρίνουμε τις παραμέτρους όπως οι αλλαγές στα καύσιμα και το ενεργειακό, που δεν μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Θα συνδυάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από όλους, ώστε να πάμε σε μία κοινή απόφαση. Διάθεση όλων μας είναι να πάμε προφανώς σε μείωση των δημοτικών τελών και όσο το δυνατόν καλύτερη οικονομική διαχείριση. Θεωρώ ότι η πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών της τάξης του 5%, που κατατέθηκε από τον κύριο Τσιαμπούση, είναι το minimum».

Μιχάλης Μλεκάνης: «Η μείωση των δημοτικών τελών είναι αναγκαιότητα»
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε στα «Χ»: «Η μείωση των δημοτικών τελών είναι αναγκαιότητα λόγω και των οικονομικών συνεπειών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Στους δήμους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν και χρήματα που τους έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα για τους επαγγελματίες της 19ης Μαΐου, που επιβαρύνθηκαν από τα έργα της ανάπλασης στην περιοχή τους, προτείνουμε μηδενικά δημοτικά τέλη. Με βάση και τις δηλώσεις για τις διορθώσεις των τετραγωνικών των σπιτιών, είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου. Άρα υπάρχει η δυνατότητα μείωση των δημοτικών τελών».

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Η πρόταση της παράταξης «Project για τη Δράμα» ήταν για μείωση της τάξης του 5%
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε στα «Χ» ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν για μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών. Η πρόταση της παράταξης «Πόλη + Ζωή» ήταν για οριζόντια μείωση, χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό, διότι θεωρούσαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει έπειτα από μία συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η πρόταση της παράταξης «Project για τη Δράμα» ήταν για μείωση της τάξης του 5%.
Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης: «Μία μείωση των τελών της τάξης του 5% είναι εφικτή, παρότι η κατάσταση με τα ενεργειακά κόστη θα πιέσει και τον Δήμο Δράμας, αλλά νομίζουμε ότι θα μπορέσει να καλυφθεί. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν για μείωση της τάξης του 5%, με την παρατήρηση ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει μία συζήτηση για να δούμε αν αυτή η μείωση μάς καλύπτει. Η αναγκαιότητα μείωσης των δημοτικών τελών είναι προφανής. Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι ούτως ή άλλως δύσκολη με την πανδημία. Σε ό,τι αφορά δε την ανάγκη απαλλαγής των κατοίκων της 19ης Μαΐου από τα δημοτικά τέλη, είναι κάτι που είχαμε αποφασίσει πολύ καιρό πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε μέχρι σήμερα προκειμένου να το προχωρήσει, και προφασίστηκε ότι δεν προσήλθε κανείς να κάνει αίτηση. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος δεν έβγαλε καν κάποια πρόσκληση για να τους καλέσει και να τους πει ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Τώρα λένε ότι θα το κάνουν για το 2022. Εμείς ζητήσαμε κάτι τέτοιο να ισχύσει αναδρομικά και για το 2021».

Στέργιος Ηλιόπουλος: «Εμείς λέμε από πέρυσι από πού πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη»
Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα μείωσης των δημοτικών τελών, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, σημείωσε στα «Χ» ότι η πρόταση που θα καταθέσει η δική του παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αφορά μειώσεις των δημοτικών τελών, αλλά όχι γενικευμένα. «Εμείς λέμε, όπως και στην πρόταση που καταθέσαμε πέρσι, από πού πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Πρέπει να πληρώσουν περισσότερα τέλη οι μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται πέριξ του κέντρου της Δράμας (σούπερ μάρκετ, μεγάλες επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Ζώνης κλπ.). Και πέρσι είχαμε καταθέσει την πρόταση να αφαιρεθούν 600.000 ευρώ από τα τέλη των μικρών νοικοκυριών και αυτά τα χρήματα να αντληθούν από την αύξηση των τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις του αγροκτήματος Χωριστής και της Βιομηχανικής Περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ