Σε ποιες περιπτώσεις τίθεται σε ισχύ το «απαγορευτικό» στον Κορύλοβο

1
6966

Πολύτιμη η συνδρομή των ομάδων πυρασφάλειας στην προστασία των περιαστικών δασών της Δράμας.

Σε ισχύ είναι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων από τις 12:00 το μεσημέρι έως 06:00 το πρωί της επομένης ημέρας, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2020 όταν ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού) και σε κάθε άλλη περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι περιοχές που τίθενται σε περιορισμό κυκλοφορίας είναι: το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου του Δήμου Δράμας, το Περιαστικό δάσος της Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας, το Περιαστικό δάσος Κυργίων Δήμου Δοξάτου, τα Περιαστικά δάση Προσοτσάνης και Περιχώρας του Δήμου Προσοτσάνης.
Πρόκειται για απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, που ορίζει ότι η εφαρμογή της απόφασης (δηλαδή η έναρξη, η διάρκεια του μέτρου, ο έλεγχος πεζών οχημάτων κλπ.) ανατίθεται στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές της Δράμας.
Παράλληλα, οι Δήμοι Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης, στην περιοχή των οποίων ανήκουν οι παραπάνω περιοχές, μπορούν να συνδράμουν με επιπλέον ομάδες πυρασφάλειας στο έργο των Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών, όταν κριθεί απαραίτητο, καθώς και των ομάδων πυρασφάλειας των εθελοντικών συλλόγων που περιπολούν καθημερινά στις περιοχές.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των “Χ” και ειδικότερα από την πληροφόρηση της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας, είναι ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα φύλαξης των περιαστικών δασών που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Πυροσβεστική. Στην φύλαξη των περιαστικών δασών της Δράμας συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες που είναι εγγεγραμμένες είτε στο μητρώο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, είτε σε άλλα μητρώα. Ο σχεδιασμός καθορίζει τις ημέρες κατά τις οποίες η κάθε εθελοντική ομάδα εξυπηρετεί τις ανάγκες φύλαξης και επιτήρησης. Επιπλέον, με γνώμονα την πυροπροστασία από την πλευρά του Δήμου Δράμας τοποθετούνται στο περιαστικό δάσος του Κορυλόβου κάθε καλοκαίρι δυο πυροφύλακες που εξυπηρετούν τις ανάγκες φύλαξης και επιτήρησης για πυρκαγιές σε δυο βάρδιες (πρωί και βράδυ).
(πρωί και βράδυ).
Υπενθυμίζεται ότι και ο Διοικητής της Π.Υ. Δράμας κ. Ιωάννης Αραμπατζής, μιλώντας στα “Χ” της προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει την αξία του ρόλου των εθελοντικών ομάδων στην προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού φαινομένων πυρκαγιάς επισημαίνοντας ότι «στην προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι σημαντική και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη φύλαξη των αλσυλλίων στη Δράμα (στην περιοχή του Κορυλόβου), καθώς και στις περιοχές της Προσοτσάνης και του Δοξάτου. Η συμβολή τους είναι σημαντική, καθώς ενισχύουν την προσπάθεια επιτήρησης σε επιπλέον επικίνδυνες και κρίσιμες περιοχές».
Ο διοικητής της Π.Υ. Δράμας είχε επίσης τονίσει ότι σημαντικός είναι και ο ρόλος των ιδίων των πολιτών διευκρινίζοντας “πολύ σημαντικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της πυροπροστασίας είναι και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών μεμονωμένα. Θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να μην βάζουν φωτιά σε υπαίθρια μέρη για κανέναν λόγο. Επίσης, όταν εντοπίζουν φωτιά, να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή στο 112, προκειμένου να γίνεται άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, όπου υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, στις οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν κυρίως οι δασικές πυρκαγιές, καθώς δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για την πολλαπλα πλημμυροπαθουσα ,οδό Βασ.Ηρακλειου θα ανακοινώσει η ΔΕΥΑΔ κάποιο αξιόπιστο αντιπλημμυρικό έργο; Πιέστε και εσείς τα ΜΜΕ όπως μπορείτε!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ