Τηλεδιάσκεψη όλων των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την υλοποίηση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Διαδρομές πολιτισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ» στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD LEADER που υλοποιούνται στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Αντικείμενο του διατοπικού προγράμματος είναι η έρευνα των κύριων ιστορικών, θρησκευτικών και γενικότερα πολιτισμικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της ΠΑΜΘ και η ανάλυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Το έργο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων που θα υποστηρίξουν τη διάχυση και προβολή του πολιτιστικού προϊόντος, και συνεπώς την ανάπτυξη του πολιτιστικού – θρησκευτικού τουρισμού στην ΠΑΜΘ.
«Το συγκεκριμένο έργο έχει οφέλη για τον Νομό Δράμας, διότι εάν αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή των Φιλίππων κινηθούν προς την Αμφίπολη ή αντίστροφα, θα περάσουν και από τη Δράμα» είχε τονίσει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, κ. Μανώλης Χατζόπουλος σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κ. Δέσποινα Ρακιτζή και η κ. Αντωνία Θωμαΐδου για την αρτιότερη και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο προετοιμασία και υλοποίηση του εν λόγω έργου.
«Να μετατραπεί η περιοχή σε προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας»
Το έργο αφορά την ενοποίηση, ερμηνεία, ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων και απόδοση brand name για τις τενάγειες και παρατενάγειες περιοχές της πεδιάδας των Φιλίππων στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η μετατροπή αυτού του αγρο-πολιτιστικού περιβάλλοντος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας σε έναν προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Το σκεπτικό υλοποίησης αυτής της συνεργασίας είναι ότι είμαστε σε μια περιοχή που διαθέτει πλούσιο πολιτισμό και ιστορία, σε έναν γεωγραφικό χώρο που απλώνεται από τους Φιλίππους μέχρι την Αμφίπολη. Δυο σημεία που ενώνονται, η πεδιάδα του πάρκου των Φιλίππων και το πέρασμα της Αρχαίας Εγνατίας. Στόχος της συνεργασίας είναι να εξετάσει όλα αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος της και να επιτύχει σύνδεση του παλιού με το νέο, με σκοπό να γίνει η περιοχή ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα σημερινά ηλεκτρονικά εργαλεία, θα γίνουν συναντήσεις και events, θα υπάρξει σχεδίαση και χαρτογράφηση περιπατητικού μονοπατιού και άλλα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση. Το έργο θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρόλο που αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα καθότι είμαστε έτοιμοι» έχει διευκρινίσει στα «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, προσθέτοντας ότι το έργο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος Leader, δηλαδή το αργότερο μέχρι 31.12.2023.Με σκοπό την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, εργάζονται συστηματικά τα στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιρειών και των τριών νομών από κοινού.