Σε τιμές παραγωγού 7,50 και 7,70 το κιλό κατέληξαν πολλές συζητήσεις στο χθεσινό αρνοπάζαρο της Δράμας

0
1078

Περισσότερο διερευνητικές ήταν οι συζητήσεις μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων


 

Πραγματοποιήθηκε χθες δίπλα στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας, το καθιερωμένο αρνοπάζαρο μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες με σκοπό την διαμόρφωση της τιμής πώλησης των αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους.
Παρότι η σημασία του αυτή, έχει αμβλυνθεί στην πορεία του χρόνου, καθώς οι τιμές αρχίζουν να διαμορφώνονται από πολύ νωρίτερα, το παζάρι αυτό συνεχίζει να έχει την δική του συμβολική, αλλά πολλές φορές και ουσιαστική σημασία για κάποιους κτηνοτρόφους, αφού διευκολύνει την αποτύπωση των προθέσεων μεταξύ των δυο πλευρών, σε ότι αφορά τις τιμές.
Όπως προέκυψε από τις περισσότερες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων, η τιμή που διαμορφώθηκε για το “ζωντανοζύγι” ήταν 4,50 ευρώ το κιλό για το αρνί και 4,70 για το κατσίκι, όπως είπε μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης. Ενώ τα σφάγια κατέληξαν σε τιμές παραγωγού περίπου 7,50 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,70 για το κατσίκι.
Ο κ. Ακριτίδης, τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση οι τιμές αυτές να ανέβουν τις ημέρες που ακολουθούν διότι από ημέρα σε ημέρα μπορεί να ανατραπούν τα πάντα λόγω της ζήτησης. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να ανέβουν και άλλο οι τιμές διότι ακόμη δεν έχουν γίνει όπως λένε, οι πληρωμές στους συνταξιούχους, οι πληρωμές των επιδομάτων, στους υπαλλήλους και οι καταναλωτές δεν βγήκαν να δείξουν την αγοραστική τους διάθεση.
Επίσης όπως λένε οι κτηνοτρόφοι και τα κρεοπωλεία, κινήθηκαν φέτος πολύ συντηρητικά για να μην στοκάρουν αρνιά και κατσίκια. Πάντως θεωρούν ότι αν η τιμή στο κατσίκι φθάσει στα 8,5 ευρώ το κιλό (το σφάγιο) τότε θα ανέβουν και οι τιμές στα κρεοπωλεία. Πάντως όπως τονίζει για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Προσοτσάνης, αν οι καταναλωτές διαπιστώσουν τιμές πάνω από 15 ευρώ το κιλό στην αγορά, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια.
Ειδικότερα για το αρνοπάζαρο της Δράμα, αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα προσερχόταν όλοι οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να πουλήσουν συνολικά την παραγωγή τους. Πλέον με την εμφάνιση διαφόρων φυλών αιγοπροβάτων, που μπορούν να γεννήσουν πρώιμα και έτσι να είναι νωρίτερα έτοιμα τα αρνιά και τα κατσίκια, οι πωλήσεις αρχίζουν νωρίτερα. Τα αμνοερίφια που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ σε τιμές με 10.90 κ,ο.κ. αποτελούν σφάγια προηγούμενων εβδομάδων, που οι τιμές ήταν διαφορετικές. Κάποιοι δε υποστηρίζουν ότι με τη μείωση που έχει γίνει στους παραγωγούς και στο ζωικό κεφάλαιο δεν έχει πλέον νόημα η διαξαγωγή του αρνοπάζαρου.
Πρέπει να επισημανθεί ότι όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, ακόμη και οι φετινές τιμές παραγωγού, των 7,50 και 8 ευρώ το κιλό στα αμνοερίφια, δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια, το αυξημένο, κατά πολύ φέτος, κόστος παραγωγής, που επηρεάστηκε από την τεράστια αύξηση των ζωοτροφών και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ