Σε τρείς ορόφους ξεδιπλώνεται η προμελέτη της καπναποθήκης

Παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική προμελέτη από την εταιρεία KOIS ASSOSIETED ARCITECTS

0
192

H παρουσίαση, παράδοση και αποδοχή της αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση και την Ενεργειακή Αναβάθμιση της Καπναποθήκης «Πορτοκάλογλου», που βρίσκεται επί της οδού Περδίκκα στην Δράμα και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Ρaycap πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, από την αρχιτεκτονική εταιρεία KOIS ASSOSIETED ARCITECTS με έδρα την Αθήνα.

Η προμελέτη αφορά συγκεκριμένα την αξιοποίησή της από το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας και το ΕΑΠ ως Τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Κέντρο Έρευνας Κινηματογράφου.
Κατά την παρουσίαση της προμελέτης από την πλευρά της αρχιτεκτονικής εταιρείας ο κος Στέλιος Κόης είπε, ότι για την κατάρτιση της προμελέτης αρχικά άρχισε να μελετάται το κτίριο της Καπναποθήκης σε συνάρτηση με την ύπαρξή του μέσα στην πόλη με στόχο να δημιουργηθεί ένας ζωντανός οργανισμός, που θα μπορέσει να αποτελέσει σήμα κατατεθέν στην πορεία λειτουργίας του. Μίλησε για τον σχεδιασμό διαμόρφωσης του χώρου, σε λιγότερα επίπεδα (τρείς όροφοι αντί για πέντε) με μεγαλύτερο εμβαδό και ύψος προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της νέας χρήσης.
Μίλησε για την δημιουργία χώρου cafe, εστιατορίου και θερινού κινηματογράφου (ή χώρου που θα αλλάζει ανάλογα με τις απαιτήσεις του ίδιου του κτιρίου) στο αίθριο προκειμένου ο νέος χώρος να έχει αποδοχή από το ευρύ κοινό της πόλης. Είπε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο ισόγειο θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την δημόσια χρήση του κτιρίου. Οι μεσαίοι όροφοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχουν μια περισσότερο ημιδημόσια χρήση. Στο κτιριολογικό πρόγραμμα απαιτούνται κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες συγκεντρώνονται σε ένα υπόσκαφο τμήμα κάτω από το έδαφος, αφού λόγω της δομής του κτιρίου δεν μπορούσαν να υπάρξουν σε άλλο χώρο.
Στην κεντρική είσοδο σχεδιάστηκε ένα πολύ μεγάλο φουαγιέ. Στους επάνω ορόφους τοποθετήθηκαν γραφεία πανεπιστημίου, τάξεις και εργαστήρια. Στους τελευταίους ορόφους συγκεντρώθηκαν τα γραφεία και εργαστήρια που απαιτούν συνθήκες ησυχίας και ιδιωτικότητας.
Στα υπόσκαφα τμήματα του κτιρίου, θα συγκεντρωθούν στούντιο κινηματογράφησης και το κεντρικό σινεμά. Θα τοποθετηθούν επίσης και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Σοπός της αρχιτεκτονικής προμελέτης ήταν όπως είπε ο κος Κόης να διαμορφωθεί έτσι η καπναποθήκη ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες προορίζεται αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί και ο χαρακτήρας του κτιρίου.
Στην συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την παρουσίαση της προμελέτης, διατυπώθηκαν αρκετές απορίες για την χρήση του εστιατορίου και του καφέ, για την επάρκεια των χώρων που προορίζονται για τις τάξεις, τον χώρο προβολών ενώ διατυπώθηκαν και απόψεις για το αν θα έπρεπε πριν από την αρχιτεκτονική προμελέτη να έχει προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Ειπώθηκε ακόμη στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η έναρξη της λειτουργίας της Σχολής Κινηματογράφου θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από την ανακατασκευή της καπναποθήκης, καθώς η σχολή μπορεί να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα και προσωρινά σε άλλο χώρο. παράλληλα διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για το πως θα εξασφαλιστούν τα περίπου 15 εκ. ευρώ που απαιτούνται για το έργο ανακατασκευής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here