Σε τσιπς και επεξεργασμένα προϊόντα μπαίνει η ΕΑΣ

0
2069

– Εγκρίθηκε η ένταξη μονάδας επεξεργασίας με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
– Αρχίζει η καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας στο Νευροκόπι


 

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, της ίδρυσης μονάδας επεξεργασίας πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας. Το σχέδιο της ΕΑΣ Δράμας για τη δημιουργία μονάδας για προτηγανισμένη πατάτα, τσιπς και όχι μόνο, στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ σύντομα, με στόχο να συμβάλει στην πράξη στην καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας προς όφελος των παραγωγών. Η προσπάθεια για τη δημιουργία τής μονάδας ξεκίνησε το 2018 και πλέον μετά την έγκριση της ένταξης του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνολου, μίλησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για το συγκεκριμένο σχεδιασμό και επιβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει και η έγκριση για την υπαγωγή του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μονάδα αφορά την μεταποίηση της πατάτας σε προϊόντα προτηγανισμένα, τσιπς και όχι μόνο. Η μονάδα που θα λειτουργήσει δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στο Νευροκόπι είναι προϋπολογισμού 7.035.000 ευρώ. Από αυτά θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης το 55%. Η μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι ανοίγει νέους ορίζοντες για τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο για προτηγανισμένη πατάτα. Όλες οι προτηγανισμένες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, στη χώρα μας είναι εισαγόμενες. Εργοστάσιο αυτής τη μορφής είχε μια συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία αλλά αυτό δεν λειτουργεί. Επίσης και στην Ξάνθη υπήρχε μονάδα της ΣΕΒΑΘ αλλά και αυτή έχει κλείσει» τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως το έργο της νέας μονάδας θα ξεκινήσει σύντομα, δηλαδή από την άνοιξη του 2023 με προοπτική να υλοποιηθεί σε διάστημα διετίας.
Η συζήτηση για καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Πλέον η ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου το κάνει πράξη, με την υλοποίηση της ιδέας για τη μονάδα επεξεργασίας που ξεκίνησε ως προοπτική από το 2018. Βέβαια με την κίνηση αυτή, προστιθέμενη αξία δεν θα αποκτήσουν μόνο τα προϊόντα των μελών της ομάδας παραγωγών αλλά και το σύνολο της παραγόμενης πατάτας στο Νευροκόπι, σημειώνει ο κ. Κεσκίνογλου, προσθέτοντας: «Για εμένα στόχος είναι οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής του Νευροκοπίου να γίνουν όλοι μια ομάδα για να πωλούν τα προϊόντα τους με ένα Branding. H ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου αποτελεί σήμερα το 25-30% των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου και η τάση που υπάρχει είναι αυξητική για τον αριθμό των μελών της. Βέβαια όσο αυξάνονται τα μέλη πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Αυτό κάνουμε σιγά-σιγά. Πιστεύω ότι στα επόμενα πέντε χρόνια η ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου θα είναι πολύ μεγάλη και θα ελέγχει πάνω από το 50-60% της παραγωγής της περιοχής. Ήδη με τα μέλη που διαθέτει σήμερα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής της πατάτας, πουλώντας την πατάτα από τον Αύγουστο μέχρι και αυτή την περίοδο στην ίδια τιμή. Η τιμή πώλησης και των υπολοίπων παραγωγών διαμορφώνεται με βάση την τιμή πώλησης της ομάδας παραγωγών του Νευροκοπίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ