Σε υψηλή τιμή και φέτος η πατάτα

Αισιόδοξοι για την πορεία της παραγωγής οι καλλιεργητές του Νευροκοπίου

0
2585

Περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα δηλαδή στα 38 λεπτά το κιλό, αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η τιμή της πατάτας για τους καλλιεργητές του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου.

Ήδη μέχρι στιγμής υπήρξε μικρή διάθεση προιόντος στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα της Δράμας. Ωστόσο μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει αρχίσει η συγκομιδή της πατάτας μόνο για το 5% των καλλιεργητών της περιοχής.
Ωστόσο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου ο ρυθμός συγκομιδής θα πολλαπλασιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι καλλιεργητές περιμένουν μία καλή χρονιά από πλευράς τιμών ανάλογη με την περσινή και αυτό τους κάνει να είναι αρκετά αισιόδοξοι. Η ζήτηση φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά περίπου επίπεδα αφού όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει ζήτηση και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ύψος της παραγωγής είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και αν εξαιρέσει κανείς τις ζημιές που δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένα αγροτεμάχια με τις χαλαζοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού η υπόλοιπη παραγωγή δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Αν τελικώς και η φετινή χρονιά κυλήσει χωρίς απρόοπτα στην διάθεση του προϊόντος, με τους παραγωγούς να απολαμβάνουν υψηλές τιμές λόγω ζήτησης, θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τα σωρευμένα οικονομικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο αντιπρόεδρος της ομάδας Πατατοπαραγωγών του Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης εκτιμώντας τον όγκο της φετινής παραγωγής της οποίας η συγκομιδή άρχισε μετά τις 15 Αυγούστου, είπε ότι φέτος έχουν καλλιεργηθεί στο Νευροκόπι περίπου 23.000 έως 24.000 στρέμματα πατάτας…Σημείωσε δε ότι η παραγωγή είναι περίπου στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι και ότι οι ζημιές που υπήρξαν από την χαλαζόπτωση και την κακοκαιρία στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου είχαν επίδραση στην ποσότητα αλλά όχι την ποιότητα της καλλιεργούμενης πατάτας.Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι πρώιμες καλλιέργειες όπως είχε σημειώσει για την φετινή παραγωγή ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.
Η Ομάδα των Πατατοπαραγωγών του Κ. Νευροκοπίου πάντως δημιουργεί ήδη κλίμα αισιοδοξίας στους καλλιεργητές της περιοχής. Ενδεικτικό εξάλλου είναι το έντονο ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί και για νέες εισόδους σε αυτήν. Παρ όλα αυτά αυτή η προοπτική διεύρυνσης της Ομάδας των Πατατοπαραγωγών απαιτεί περισσότερο εκσυγχρονισμό και οργάνωση για να εξυπηρετηθούν οι επιπλέον ανάγκες. Ήδη πάντως όπως έχουμε αναφέρει και άλλη φορά η Ομάδα τους συνεργάζεται και έχει συμβόλαια τόσο με την Λαχαναγορά της Αθήνας όσο και αλυσίδες σούπερ μάρκετ μεταξύ των οποίων ο Μασούτης, ο Σκλαβενίτης και άλλοι…Φέτος μάλιστα μέσω της Ομάδας των Πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου αναμένεται να διατεθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια κιλά πατάτας στην αγορά, ποσότητα που είναι περίπου διπλάσια από την περσινή…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!