Σειρά δράσεων στη Δράμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

0
347

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, το 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Στο πλαίσιο αυτού τού εορτασμού, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, διοργανώνουν μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στη γυναίκα.

Η παρουσίαση αυτών των εκδη­λώσεων έγινε την Παρασκευή, μέσω συνέντευξης τύπου των διοργανωτών, στο δημαρχείο της Δράμας. Μιλώντας για τη συγκε­κριμένη πρωτοβουλία, ο Αντιπερι­φερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα, γινόμα­στε όλοι μάρτυρες μιας σκληρής πραγματικότητας, με συνεχόμε­νες γυαναικοκτονίες, υπογραμμί­ζοντας. «Τον περασμένο χρόνο είχαμε 17 γυναικοκτονίες, κάτι πραγματικά ασύλληπτο. Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτό το κακό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας. Να υπάρξει σωστή ενημέρωση. Να υπάρξει παιδεία μέσα στα σχολεία μας και δράσεις ούτως ώστε, να εκπαιδευτούμε όλοι, να είμαστε πρώτα από όλα άνθρω­ποι και πολίτες που σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλ­λου και την ελευθερία του άλλου». Ο κ. Παπαεμμανουήλ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της Περιφέρει­ας σε όλους τους διοργανωτές και δήλωσε ότι, «Από κοινού θα είμαστε όλοι έτοιμοι προκειμένου να συνδιοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που αφορούν το κοινωνικό σύνολο».

Ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι η 8η Μαρ­τίου, είναι ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την ισότιμη παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι και στις ίσες ευκαιρίες, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της ημέ­ρας, ο Δήμος Δράμας με τους υπόλοιπους διοργανωτές ετοι­μάζει μια εβδομάδα εορτασμού με πέντε δράσεις και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω την κεντρική δράση ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Συμμετέχουμε στη δράση στέλνοντας ένα μήνυμα: Ο φόβος δεν πρέπει να έχει καμία σχέση στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε είναι ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, κατά την τοποθέτησή του δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη γυναίκα, το Κέντρο Κοινότητας, σε συνεργασία με τη δημοτική επιτροπή ισότητας και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, οργανώνουν δράση πρόληψης ενημέρωσης και ευαι­σθητοποίησης με τίτλο «Όλα τα χρώματα για όλα τα παιδιά».

Στόχος της δράσης είναι η άρση των έμφυλων στερεοτύπων, η προώθηση της αξίας ισότητας των φύλλων και η προάσπιση των ίσων ευκαιριών για όλους. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνουν επισκέψεις του επιστημο­νικού προσωπικού του κέντρου κοινότητας, σε όλους τους δημο­τικούς Παιδικούς Σταθμούς κατά το διάστημα από τη Δευτέρα 1 έως και την Τρίτη 8 Μαρτίου. Εκ μέρους της ομάδας θα παρουσι­αστούν στοχευμένες εικόνες με σκοπό την άρση των έμφυλων στερεοτύπων. Ο κ. Παναγιωτίδης πρόσθεσε ότι «Επιθυμώντας να παρέμβουμε ολιστικά, στόχος εί­ναι να παρουσιάσουμε και στους γονείς των παιδιών τα μηνύματα τα οποία έχουμε μοιραστεί μαζί τους στις πρωινές επισκέψεις. Ευελπιστώ κάθε χρόνο να κά­νουμε αυτό το δεκαήμερο, γιατί νομίζω ότι έτσι θα δώσουμε ένα μήνυμα σε όλες τις κακοποιημέ­νες γυναίκες, ότι είμαστε και εμείς μαζί τους και ότι θα τις στηρίζουμε πάντα».

Η πρόεδρος της Ένωσης Κυρι­ών Δράμας, κα Αλίκη Τσιαμού­ρα επεσήμανε ότι: «Στη Δράμα, από το 1995, δημιουργήθηκε ο πρώτος ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα χωρίς καμία χρηματική αποζημί­ωση ή παροχή από το κράτος. Αυτό οφείλεται στην αγάπη της Δραμινής κοινωνίας. Δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες και παι­διά έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια». Η ίδια πρόσθεσε ότι η βία θα πρέπει να καταπολεμη­θεί από τη ρίζα και στη συνέχεια αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στην πρωτοβουλία δωρεάν μαθημάτων αυτοάμυνας, που θα γίνουν με τη συνεργασία του αθλητικού συλλόγου “Απόλλων Δράμας” με τίτλο «Ανακάλυψε τη δύναμή σου». Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Τσιαμούρα, σκο­πός της δράσης είναι η εκμάθηση απλών τεχνικών αυτοάμυνας και σημείωσε ότι επειδή τα τελευταία χρόνια η βία δυστυχώς αυξάνε­ται, πρέπει η γυναίκα να αρχίσει να υποστηρίζει τον εαυτό της, αποκτώντας τεχνικές άμυνας για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον θύτη, αν χρειαστεί».

Από την πλευρά του ο πρόε­δρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί φορείς γιορτάζου­με την ημέρα της γυναίκας και γενικώς προβάλλουμε το θέμα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Πρόσθεσε ότι: «O Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συνεχίζοντας την πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια δεν ασχολείται πλέον μόνο με τα στενά επιστη­μονικά ενδιαφέροντα των μελών του αλλά επιδιώκει να συνεισφέ­ρει, στον προβληματισμό που επικρατεί γενικώς στην κοινωνία, σε ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα και όχι μόνο». Ο κ. Πούλιος, ανέφερε επίσης ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συμμετέχει στις πολυήμερες εκδηλώσεις διοργανώνοντας, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα και ταυτόχρονα παρουσίαση των ζητημά­των που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των γυναικών και τα θέματα ισότητας των δυο φύλων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με την επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής σχολής του ΑΠΘ κα Άννα Μαρία Κώνστα. Ο κ. Πούλιος πρόσθεσε ότι: «Θα δούμε τα ζητήματα αυτά, της ισότητας των φύλων και των δικαιωμά­των των γυναικών, στην ιστορική τους διαδρομή και ταυτόχρονα πως αντι­μετωπίζονται σε όλο τον κόσμο…».

Η πρόεδρος του Συλλό­γου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κα Πολύνα Μπα­νά, που είναι και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδο­νίας και Θράκης, ανέφερε με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσι­ο της γιορτής της γυναίκας ότι «Οι επιτροπές ισότητας των φύλων θα έπρεπε και εν πολλοίς να επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο προώθησης των γυναικεί­ων δικαιωμάτων και των γυναικείων ζητημάτων, σήμερα». Αναφερόμενη στην εκδήλωση με την οποία συνδράμει, ο σύλ­λογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας σε συ­νεργασία με τον Δικηγορι­κό Σύλλογο Δράμας, στις πολυήμερες εκδηλώσεις, είπε ότι πρόκειται για μια λογοτεχνική βραδιά, που διοργανώνεται το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, στη γνωστή “Γκαλερί 13” Πρόκειται για την έκθεση του Θεσσαλονικιού ζω­γράφου Χρήστου Αλαβέρα με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και τη λογοτε­χνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας, με ταυτόχρονη διάδραση από τον ζωγράφο, στον εξωτε­ρικό χώρο της γκαλερί.

Αναλυτικά το πρόγραμ­μα των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας στη Δράμα

Τρίτη 8 Μαρτίου

  • Δράση «Όλα τα χρώ­ματα για όλα τα παιδιά». Επίσκεψη της Επιστημο­νικής Ομάδας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου για την οργά­νωση βιωματικής δράσης στα παιδιά με στόχο την προώθηση της αξίας της ισότητας των δύο φύλων και την προάσπιση των ίσων ευκαιριών για όλους. Η δράση υλοποιείται από 28 Φεβρουαρίου.
  • 20.00 Πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία». Καμπά­νια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου σε συνεργασία με το κίνημα STRONG ME. Στην πλα­τεία Ελευθερίας θα τοπο­θετηθεί το μνημείο των 17 δολοφονημένων γυναικών που δεν είναι πια μαζί μας. Θα φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία σε όλη την Ελλάδα και θα ακουστεί το τραγούδι «πόλεμος» του STRONG ME.
  • 19.00-21.00 Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσι­ος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου»

Τετάρτη 9 Μαρτίου

  • 17.00 Αίθουσα πολλα­πλών χρήσεων Δημοτικού Μεγάρου Δήμου Δράμας συνάντηση ενημέρωσης γονέων της δράσης «Όλα τα χρώματα για όλα τα παιδιά» σε ζητήματα που αφορούν τα έμφυτα στερε­ότυπα και την ανάγκη μη συνέχισης του έμφυλου διαχωρισμού στα παιδιά.
  • 20.00 Γκαλερί 13 (Μη­τροπολίτου Αγαθαγγέλου 13). Έκθεση του ζωγρά­φου Χρήστου Αλαβέρα με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυ­ναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας σε επιμέ­λεια της Πολύνας Μπανά, με ταυτόχρονη διάδραση από τον ζωγράφο, στον εξωτερικό χώρο της Γκα­λερί 13.
  • 19.00-21.00 Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσι­ος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου».

Πέμπτη και Παρασκευή 10-11 Μαρτίου

  • 19.00 – 21.00 Δη­μοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου».

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

  • 19.00 Αίθουσα πολλα­πλών χρήσεων Δημοτικού Μεγάρου. Επιστημονική διάλεξη με θέμα «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές – Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο», από την Επί­κουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άννα-Μαρία Κώνστα. Ο συντονισμός θα γίνει από τον κ. Αναστάσιο Πούλιο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ