Σειρά ενημερωτικών πρωτοβουλιών από τις υπηρεσίες της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

0
1263

Η κα Ευθαλία Κοτσαμπασίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης», μιλά στα «Χ»: «Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχουν αναδειχθεί πάρα πολλά προβλήματα»

Η Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, φέτος ήταν αφιερωμένη σε έναν κόσμο χωρίς ανισότητες. Οι εργαζόμενοι από το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης), υλοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Κοιν.Σεπ. «Αλληλέγγυα Συν-εργασία», τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
Η κα Ευθαλία Κοτσαμπασίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης», είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και τη διεξαγωγή δράσεων στην κοινωνική επιχείρηση «Με… νου», για τα δύο χρόνια λειτουργίας της, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να επισκεφθούμε με τα μέλη μας τον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ενημερώσουμε τα άτομα με αναπηρία, να κάνουμε βιωματικές ασκήσεις, να υπάρξει αλληλεπίδραση και να συμβάλουμε στην ενημέρωση για την ανάγκη να πάψουν πλέον να υπάρχουν ανισότητες. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ., που επίσης επρόκειτο να είναι εκεί, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών και έτσι αλληλεπιδράσαμε μόνο με τους ανθρώπους που συναντήσαμε στην κοινωνική επιχείρηση καφέ μεζεδοπωλείο “Με…νου”».
Κατά την επίσκεψη, υπήρξε ενημέρωση για το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» και τις δράσεις του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η δραστηριοποίηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών του στην τηλεφωνική γραμμή 10306 του Υπουργείου Υγείας, η οποία προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων που νοσούν από covid.
Παράλληλα, όπως δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης», οι υπηρεσίες «Νοσηλείας Κατ’ Οίκον» που αποτελούν παράρτημα του Κέντρου Ημέρας, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έγινε ενημέρωση για την «ψυχική ασθένεια», τόσο στο προσωπικό του σχολείου όσο και τους μαθητές (μέσω βιωματικών ασκήσεων που είχαν ως σύνθημα: «Δώσε χρώμα στο συναίσθημα»). Σήμερα το απόγευμα θα γίνει παρόμοια δράση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Δράμας και το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Δράμας.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» σχετικά με την πορεία των ψυχικών νοσημάτων στις διάφορες κοινωνικές, η κα Κοτσαμπασίδου είπε ότι οι ανάγκες για φροντίδα στους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια αυξάνονται και σημείωσε: «Ειδικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχουν αναδειχθεί πάρα πολλά προβλήματα. Αυτό το συναντάμε και από την τηλεφωνική γραμμή του Υπουργείου Υγείας στην οποία συμμετέχουμε, αλλά και από τις online συνεντεύξεις που κάνουμε με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι έχουν αναδειχθεί πολλά προβλήματα και εκτιμώ ότι από εδώ και πέρα θα αναδειχθούν περισσότερα. Αυτό δείχνουν και οι στατιστικές. Τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού θα φανούν ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization). Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι: «Ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο». Η πανδημία Covid-19 και οι αρνητικές της επιπτώσεις σε όλους τους τομείς ενίσχυσε περαιτέρω την ανάπτυξη ανισοτήτων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας: «Ο κόσμος είναι όλο και πιο πολωμένος, με τους πλούσιους να γίνονται πιο πλούσιοι και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας να είναι ακόμα υψηλός. Το 2020 τόνισε τις ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες. Τέτοιες ανισότητες έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ